Italijanska embalažna industrija je odporna na tržna nihanja in globalne izzive

četrtek, 24. avgust 2023
 

Italijanski embalažni sektor v času globalnih izzivov dobro posluje

Italijanski sektor embalaže je izjemno odporen na spreminjajoče se tržne razmere v primerjavi z drugimi večjimi industrijami. 
 
V preteklih turbulentnih letih se sektor ni le opomogel, ampak je doživel rast, ki je bila posledica inovativnosti podjetij, specializiranih predvsem za embalažo za živila in luksuzne izdelke.
 
Analiza GlobalData ugotavlja, da je obseg italijanskega trga embalaže leta 2022 dosegel 82,5 mlrd enot. Po napovedih naj bi obseg trga v prihodnjih 5 letih beležil več kot 1 % povprečno letno rast.
 
V letu 2022 je imel segment trde plastike največji delež, 36,1 %, sledita ji fleksibilna embalaža in steklo s 26,7 % oziroma 14,6 % deležem.
 
Po napovedih analitikov bo trda plastika v prihodnjih 5 letih zabeležila najhitrejšo, 1,6 % rast. Prenosljivost, stroškovna učinkovitost, vzdržljivost in lahka teža so ključne značilnosti, ki spodbujajo uporabo trde plastike v različnih panogah. 
 
Embalažna industrija v Italiji zaposluje okoli 139.000 delavcev, kar dokazuje ključno vlogo tega sektorja pri oblikovanju delovne sile v državi. Približno 105.000 delavcev dela v sektorju embalaže, medtem ko jih je 34.000 dela v segmentu opreme za stroje. 

 
Embalaža kot orodje za ustvarjanje zvestobe strank 

Blagovne znamke se vse bolj zavedajo, da embalaža ni zgolj ohišje, temveč je tudi orodje za ustvarjanje zvestobe strank. 
Prvi vtis veliko pove o izdelku, česar se italijanska embalažna industrija še kako dobro zaveda.
 
Italijanski sektor embalaže je v preteklih letih doživel precejšnjo reformacijo, pri čemer embalaža ni več samo sredstvo za zaščito izdelka pri prevozu, temveč vizualna in emotivna izkušnja potrošnikov. 

Začetna interakcija med potrošnikom in embalažo pogosto določi uspeh izdelka v njej.
 
 

Italija je 2. največja dobaviteljica pakirnih strojev na svetu 

Italija je 2. največja dobaviteljica pakirnih strojev na svetu, zaostaja le za Nemčijo. 
 
Italijanska proizvodnja pakirnih strojev je lani dosegla impresiven promet v višini 8,5 mlrd EUR, kar je 3,6 % več kot leta 2021. Promet industrije je v samo zadnjih 4 letih narasel za približno pol mlrd EUR.
 
Večji del proizvodnje pakirnih strojev je namenjene za izvoz, ki je lani predstavljal 77 % prihodkov industrije. Promet v tujini je lani znašal 6,57 mlrd EUR, kar je 1,7 % več kot leta 2021.
2,52 mlrd EUR ali 38,4 % prometa je industrija ustvarila v EU. Na 2. mestu je Azija s prometom v višini 1,23 mlrd EUR ali 18,8 % celotne mednarodne prodaje industrije. 3. mesto je zasedla Severna Amerika s prodajo v višini 1,14 mlrd EUR.
 
Industrijo embalažnih strojev je v Italiji v letu 2022 sestavljalo 616 podjetij s 37.753 delavci, kar pomeni 3,9 % rast glede na leto 2021. Celotna panoga je v lanskem letu zabeležila 1.402 novi zaposlitvi.
 


Prilagodljivost industrije 

Italijanska embalažna industrija je v času spreminjajočih se tržnih razmer in globalnih izzivov dobro uspevala, s čimer je dokazala svojo prilagodljivost.
 
Ta industrija povezuje tradicijo z inovacijami, saj povezuje tradicionalno rokodelstvo z najsodobnejšo tehnologijo.
 
V obdobju, ko sta trajnost in okoljska zavest najpomembnejša, so tudi italijanska podjetja za pakiranje sprejela trajnostne prakse in v svojo proizvodnjo vključila okolju prijazne materiale in postopke.
 
Poleg tega je v začetku tega leta italijanski neprofitni nacionalni konzorcij za aluminijasto embalažo poročal, da je država leta 2022 reciklirala 73,6 % svoje odpadne aluminijaste embalaže in je na dobri poti, da preseže svoje nacionalne cilje recikliranja, ki znašajo 50 % do leta 2025 in 60 % do leta 2030.
 
Dobro poslovanje italijanske embalažne industrije predstavlja upanje in navdih tudi za druge sektorje, saj dokazuje, da s pravo kombinacijo inovativnosti, predanosti in pristopa, osredotočenega na potrošnike, tudi v najbolj zahtevnih časih lahko industrije ne le preživijo, temveč uspevajo in pustijo neizbrisen pečat v svetovnem gospodarstvu.
 

 
Viri: Factiva, MarketLine, GlobalData, Packmedia.net
 

Preberite še:  

Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav 

Dobri rezultati in obeti nemške industrije strojev za pakiranje

Gospodarstvo ter možnost vstopa na italijanski trg
 

Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: