Dobri rezultati in obeti nemške industrije strojev za pakiranje

četrtek, 13. april 2023
 

Nemška industrija strojev za pakiranje je v dobrem položaju 

Vrednost nemške proizvodnje pakirnih strojev se je leta 2022 povečala na 7,3 mlrd EUR, kljub težkim splošnim razmeram, za katere so značilna stalna ozka grla pri dobavi in negotovost v Evropi zaradi vojne v Ukrajini

Leta 2022 se je proizvodnja v specializiranem sektorju strojev za predelavo hrane in pakiranje medletno povečala za 4 % na okoli 15,4 mlrd EUR, kažejo začasni podatki nemškega zveznega statističnega urada. S tem je 4. največja specializirana strojna panoga presegla predkoronsko raven iz leta 2019, ko je vrednost panoge dosegla 15,3 mlrd EUR.Nemški sektor pakirnih strojev predstavlja skoraj polovico prodaje industrije. Leta 2022 se je proizvodnja v Nemčiji po do zdaj dostopnih podatkih povečala za približno 3 % na 7,3 mlrd EUR. Pri tem je bila rast proizvodnje pri pakirnih strojih še višja kot v celotnem sektorju strojništva. 

Zaradi nenehnih motenj v dobavnih verigah se je pomemben delež naročil iz leta 2022 prenesel v leto 2023. Glede na to, pa tudi zaradi posledic vojne v Ukrajini, je lani nemški izvoz pakirnih strojev upadel za -4 % na medletni ravni.

 

Negotovost v Evropi povzročila nenaklonjenost naložbam 

Z vojno povezane negotovosti, motnje v oskrbi z energijo ter visoke cene energentov so vplivale predvsem na poslovanje v Evropi.
 
Dobave v države EU so se leta 2022 zmanjšale za -5 %. Občutno povečanje povpraševanja na posameznih pomembnih trgih, kot so Francija, Španija in Avstrija, ni moglo nadomestiti padcev na drugih pomembnih trgih, kot so Poljska, Italija in Nizozemska

Dobave v druge evropske regije so se zmanjšale za -13 %. Padec dobav v Rusijo za -45 % in v Ukrajino za -68 % je delno nadomestilo znatno povečanje povpraševanja iz Švice in Združenega kraljestva.

Na splošno je bilo 48 % nemškega izvoza strojev za pakiranje lani namenjenega v evropske države, od tega 34 % v države EU.

 

Dvomestna rast prodaje na Kitajskem 

Druga najpomembnejša prodajna regija nemških proizvajalcev pakirnih strojev je Azija, z 19 % deležem. 
 
Kitajska je daleč najpomembnejši trg v tej regiji. Leta 2022 so dobave na Kitajsko dosegle vrednost 495 mio EUR, kar je 16 % več v primerjavi s prejšnjim letom. Na Kitajskem je še vedno veliko povpraševanje po tehnologiji pakiranja iz Nemčije. Največje gonilo naložb so povečanje varnosti izdelkov in avtomatizacija proizvodnih procesov, zlasti v živilski in farmacevtski industriji.

 

ZDA ostajajo najpomembnejši trg 

16 % nemškega izvoza pakirnih strojev je leta 2022 predstavljal izvoz v ZDA.
ZDA, ki so že vrsto let najpomembnejši izvozni trg za nemške proizvajalce strojev za pakiranje, so v letih 2020 in 2021 pokazale visoko rast naložb.
 
Nemški izvoz pakirnih strojev v ZDA se je v teh dveh koronskih letih povečal za 17 % oziroma za 15 %. V letu 2021 je dosegel rekordno vrednost v višini več kot 1 mlrd EUR. 

Te zelo visoke ravni industrija leta 2022 ni mogla doseči in izvoz se je lani zmanjšal za -12 % na 927 mio EUR.

Regiji Latinske Amerike in Afrike sta predstavljali vsaka po 6 % nemške zunanje trgovine, regija Bližnjega vzhoda 3 % in Avstralija-Oceanija 2 %.

 

Tržni obeti in globalni trg strojev za pakiranje 

V svetovnem merilu povpraševanje po pakiranih prehrambnih izdelkih nenehno narašča. Naraščajoča populacija, urbanizacija, naraščajoče bogastvo v številnih državah v razvoju so dejavniki, ki povečujejo povpraševanje po varni pakirani hrani in pijači, ki je tudi stabilna na prodajnih policah. 

Tudi rastoči trg farmacevtskih in kozmetičnih izdelkov predstavlja velik potencial za proizvajalce pakirnih strojev.

Mednarodna trgovina s stroji za pakiranje že leta nenehno narašča in je leta 2021 dosegla rekordno vrednost 23 mlrd EUR.

Nemčija je s 26 % deležem najmočnejša država dobaviteljica, sledi pa ji Italija s 23 %. 

Druge države dobaviteljice so Kitajska z 9 % ter Nizozemska, ZDA, Švica, Španija, Japonska in Francija, katerih tržni deleži znašajo med 2 % in 4 %.


Viri: Factiva, Fleischwirtschaft International, vdma

 

Preberite še: 

 
Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav 

Gospodarstvo ter možnost vstopa na nemški trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: