Italijansko-ruska gospodarska zbornica pripravlja plačilni sistem v rubljih

torek, 18. julij 2023
 

Italijansko-ruska gospodarska zbornica želi olajšati trgovino med Italijo in Rusijo za določene kategorije izdelkov


Italijansko-ruska gospodarska zbornica si prizadeva za vzpostavitev mehanizma, ki bi ruskim podjetjem omogočil plačilo v ruskih rubljih za izdelke iz Italije, ki niso pod uvoznimi sankcijami.

Predsednik zbornice Ferdinando Pelazzo je v izjavi za medije dejal, da želijo ustvariti sistem, ki bi ruskim kupcem omogočil, da plačajo v rubljih, nato pa bi lahko ta denar z računa zbornice v tretji državi nakazali v Italijo.Predsednik zbornice je pojasnil, da se je treba še pogajati z bankami, jih prepričati, da ne gre za pranje denarja, najti tretjo državo in vzpostaviti odnose s centralno banko te države. Ti postopki lahko trajajo nekaj mesecev.

V zbornici poudarjajo, da cilj ni omogočiti nezakonite transakcije, temveč olajšati trgovino v kategorijah, ki so dovoljene za uvoz blaga iz Italije.

Trenutno prihaja do težav pri blagovni menjavi med Italijo in Rusijo, tudi pri tistih proizvodih, ki niso predmet sankcij.

51 % italijanskega izvoza v Rusijo je sankcioniranega. Obstaja pa tudi 49 % izdelkov, ki niso prepovedani, med njimi so vino, čevlji in modni izdelki. 
 

Izvoz Italije v Rusijo se je med januarjem in majem 2023 medletno zmanjšal za -15,4 % 

Gospodarske sankcije proti Rusiji se še naprej širijo in negativno vplivajo na izvoz iz Italije v Rusijo. Ta se je v obdobju med januarjem in majem 2023 medletno zmanjšal za -15,4 %.

Rusija je pred uvedbo sankcij veliko kupovala od srednjih in malih proizvajalcev v Italiji, ki še niso bili uveljavljeni na mednarodnem trgu.

Italijanska dobava blaga v Rusijo je včasih predstavljala 4 % vsega domačega izvoza, zdaj pa je padla na 0,9 %.

Italijanske oblasti sicer pravijo, da ni razloga za skrb, samo preusmeriti se je potrebno v druge države. A v zbornici se s tem nikakor ne strinjajo.

Številne države so obsodile agresijo, ki jo je Rusija začela 24. februarja 2022, in Kijev podpirajo z dobavo orožja, donacijami, humanitarno pomočjo in sankcijami proti Moskvi.

Sektorske sankcije vključujejo delni odklop države od sistema SWIFT, zamrznitev mednarodnih rezerv njene centralne banke in zaprtje zračnega prostora za ruske letalske družbe.

Po podatkih baze Castellum.AI je Rusija najbolj sankcionirana država na svetu, pred Iranom, Sirijo, Severno Korejo in Venezuelo, saj je bilo od 22. februarja 2022, proti državi aktiviranih 13.840 novih omejevalnih ukrepov, poleg že 2.695, ki jih je bilo v veljavi že prej.


Viri: Factiva, CE NAFTA, Sputnik
 
 

Preberite tudi:

Gospodarstvo ter možnost vstopa na italijanski trg

Izzivi rusko-ukrajinske krizeZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: