Japonska želi postati vodilna proizvajalka polprevodnikov

torek, 09. april 2024
 

Japonska je povečala subvencije za širitev proizvodnje polprevodnikov v državi 

Japonska je v začetku aprila namenila 3,9 mlrd USD novih subvencij za japonskega proizvajalca polprevodnikov naslednje generacije Rapidus, saj želi država znova postati velik konkurent na globalnem trgu polprevodnikov.

V tekmi z ZDA in Evropo želi Japonska z visokimi subvencijami 
privabiti proizvajalce čipov še pred napovedano revolucijo v umetni inteligenci. Na japonskem ministrstvu za gospodarstvo so prepričani, da sta generativna umetna inteligenca in avtonomna vožnja ključ do konkurenčnosti japonske industrije.

Podjetje Rapidus vključuje množico japonskih podjetij, vključno s Sonyjem in Toyoto, ter sodeluje z ameriškim velikanom IBM, s ciljem množične proizvodnje dvonanometrskih logičnih čipov na Japonskem od leta 2027.Največji proizvajalci čipov na svetu, vključno s podjetjem Taiwan Semiconductor Manufacturing Company ( TSMC ), tekmujejo, da bi dosegli polno proizvodnjo za te čipe, ki bodo vgrajeni v vse, od pametnih telefonov do strojne opreme z umetno inteligenco.

V osemdesetih letih je bila Japonska najpomembnejša lokacija za proizvodnjo čipov in računalnikov. Japonska podjetja, kot sta Toshiba in NEC, so prevladovala na trgu mikročipov. Zaradi konkurence iz Južne Koreje in Tajvana se je globalni tržni delež Japonske zmanjšal z več kot 50 % na približno 10 %.

Japonska vlada namerava potrojiti prodajo domačih polprevodnikov do leta 2030, zato daje na voljo do 26,4 mlrd USD finančne pomoči.

Februarja 2024 je največji proizvajalec čipov, TSMC, odprl novo 8,6 mlrd USD vredno tovarno na južnem japonskem otoku Kyushu. Japonska vlada se je zavezala, da bo plačala več kot 40 % stroškov za objekt.
Ker ga je premamila večja podpora japonske vlade, je TSMC napovedal izgradnjo še druge tovarne, ki bo izdelovala naprednejše čipe, razmišlja pa tudi o nadaljnji širitvi.

TSMC gradi tudi tovarno v ameriški zvezni državi Arizona in načrtuje še eno v Nemčiji, ki bo hkrati prva v Evropi. Toda kljub temu, da je ameriška vlada ponudila subvencije v višini 52,7 mlrd USD za sektor, je bila gradnja objekta v Arizoni odložena zaradi sporov s sindikati.

Druga 2 proizvajalca, ki prejemata državna sredstva, sta japonsko podjetje Kioxia in ameriško podjetje Micron.
 

Dolgoročni obeti za globalni trg polprevodnikov so izjemno dobri 

Po podatkih Združenja polprevodniške industrije (SIA) in World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) je svetovna prodaja polprevodnikov leta 2023 znašala 526,8 mlrd USD, kar je - 8,2 % manj kot leta 2022.

Globalna prodaja polprevodnikov je bila v začetku leta 2023 počasna, vendar se je v drugi polovici leta močno okrepila.

Na regionalni ravni je bila lani Evropa edini regionalni trg, ki je leta 2023 doživel letno rast, saj se je prodaja povečala za 4,0 %. Letna prodaja na vseh drugih regionalnih trgih se je leta 2023 zmanjšala, in sicer na Japonskem za -3,1 %, v ZDA za -5,2 %, v Azijsko-pacifiški regiji za -10,1 % in na Kitajskem za -14 %.

Za leto 2024 je predvidena dvomestna rast trga. Ker igrajo čipi vedno večjo in pomembnejšo vlogo v neštetih izdelkih, od katerih je odvisen svet, so dolgoročni obeti za trg polprevodnikov izjemno dobri.

Leta 2023 je izstopalo več segmentov polprevodniških izdelkov. Prodaja logičnih izdelkov je leta 2023 znašala 178,5 mlrd USD, zaradi česar je to največja kategorija izdelkov po prodaji. Pomnilniški izdelki so bili drugi po prodaji s skupno 92,3 mlrd USD. Prodaja mikrokontrolerskih enot (MCU) se je povečala za 11,4 % na skupno 27,9 mlrd USD, prodaja avtomobilskih IC-jev pa se je medletno povečala za 23,7 % na rekordnih 42,2 mlrd USD.
 

Japonsko gospodarstvo

Japonska je 3. največje gospodarstvo na svetu in vodilni izvoznik vozil, strojev, elektronike in robotike. Hitro demografsko staranje in šibka potrošnja zaradi večletne šibke rasti plač sta glavni omejitvi gospodarske rasti države.

EIU ocenjuje, da se bo gospodarska rast na Japonskem leta 2024 upočasnila na 1,3 % z 1,9 % leta 2023.

Krepitev izvoznih pogojev in umirjanje inflacije leta 2024 bosta podprla potrošnjo in naložbe v strateških proizvodnih panogah, kot je polprevodniška industrija.

Japonsko gospodarstvo bo po napovedih v letih 2025–2028 enakomerno raslo s približno 1,1 % na leto.

 
Viri: Factiva, Agence France Preše, Neue Zürcher Zeitung AG, Semiconductor Industry Association, EIU
 
 

Preberite še: 


Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav
 
Japonski trg polprevodnikov

Gospodarstvo Japonske ter priložnosti na trguZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: