Južna Koreja bo podprla tuje naložbe v ključnih sektorjih

četrtek, 21. julij 2022
 

Državna podpora naložbam v visokotehnološke industrije in industrije osrednje dobavne verige

Južna Koreja bo namenila več finančnih sredstev za privabljanje tujih naložb v visokotehnološke industrije in industrije osrednje dobavne verige, saj so se neposredne tuje naložbe v 4. največje azijsko gospodarstvo v prvi polovici leta 2022 zmanjšale. Glavni razlogi za upad NTI so naraščajoča svetovna inflacija, višje obrestne mere ter vojna v Ukrajini.

Južnokorejsko Ministrstvo za trgovino, industrijo in energijo je 17. julija sporočilo, da bo vlada zagotovila do 50 % več finančnih sredstev za privabljanje tujih naložb v nacionalno strateške tehnološke sektorje, kot so proizvodnja polprevodnikov, baterij in cepiv.

Vlada načrtuje tudi dodatno podporo do 10 odstotnih točk za tuje naložbe, ki izboljšujejo dobavno verigo države in ogljično nevtralnost.

Država je zagotavljala kar 40 % naložb v domače temeljne tehnologije brez ustanavljanja raziskovalno-razvojnih centrov.
 

Več državnih sredstev za podporo 

Delež državnih sredstev za denarno podporo se bo dvignil za 20 odstotnih točk, so sporočili z ministrstva.

Centralna vlada bo namenila 50 % finančne podpore za tuje naložbe v Seulu in okoliških območjih, ter 80 % za naložbe v preostalih območjih. 
Do sedaj je vlada namenila 30 % podpore za naložbe v metropolitanskem območju in 60 % za druga območja.
 
Vrednost neposrednih tujih naložbah se je v Južni Koreji v prvih 6 mesecih leta 2022 medletno zmanjšala za -15,6 % na 11,1 mlrd USD, so prejšnji teden pokazali podatki ministrstva.

 
Južna Koreja se je odločila, da iz denarne podpore izključi čezmorska podjetja, ki so jih ustanovile lokalne prestolnice. Vlada bo postavila tudi jasna merila za izbor upravičencev z dodanim kvantitativnim vrednotenjem.
 

NTI v Južno Korejo v letu 2020 

Glede na poročilo UNCTAD o svetovnih naložbah so se NTI v Južno Korejo leta 2020 zmanjšale za -4 % na 9,2 mlrd USD z 9,6 mlrd USD leta 2019.

Čeprav je bila Južna Koreja med prvimi, ki ji je uspelo zajeziti pandemijo, njena gospodarska rast pa je ostala močna, je močan upad čezmejnih združitev in prevzemov povzročil tudi padec NTI.

Kljub splošnemu upadu so bili prilivi NTI v nekaterih sektorjih še naprej močni, zlasti v sektorjih, povezanih z umetno inteligenco (AI), big data, računalništvom v oblaku, električnimi avtomobili in biotehnologijo.
Vrednost NTI v te industrije se je povečala za 9,3 % na 8,4 mlrd USD.


Po podatkih OECD je prišlo največ NTI v Južno Korejo s strani Japonske, ZDA, Nizozemske in Združenega kraljestva. Naložbe so bile usmerjene predvsem v predelovalne dejavnosti, finance in zavarovalništvo, trgovino, gostinstvo, nepremičnine, IKT in logistiko.

Južna Koreja je privlačna destinacija za NTI, kar je posledica hitrega gospodarskega razvoja države in specializacije države na področju novih informacijskih in komunikacijskih tehnologij.


Viri: Factiva, The Korea Economic Daily, UNCTAD
 
 

Preberite še:

Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav

Južna Koreja predstavlja 1/3 svetovnega trga baterij za EV

Južna Koreja na 1. mestu pri avtomatizaciji AI in robotike

Priložnosti na južnokorejskem trgu


 
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: