Južnokorejsko gospodarstvo se je v Q1 2023 skrčilo že drugo četrtletje zapored

četrtek, 13. april 2023
 

V Q1 2023 se je južnokorejsko gospodarstvo ponovno skrčilo

Gospodarski kazalniki so v začetku aprila pokazali na upočasnjeno gospodarsko aktivnost v Južni Koreji. Izvoz blaga se je marca medletno zmanjšal za -13,6 %, uvoz pa za -6,4 %. Industrijska proizvodnja se je februarja medletno zmanjšala za -8,1 %, kar je predvsem posledica zmanjšanja naročil v tujini.

Ti gospodarski kazalniki kažejo, da se je južnokorejsko gospodarstvo v Q1 2023 nekoliko skrčilo, predvsem zaradi oslabitve zunanjega povpraševanja, ki ga je še poslabšala zmanjšana domača potrošnja. To krčenje je nadaljevanje 0,4 % krčenja realnega BDP v obdobju oktober–december 2022, kar pomeni, da je južnokorejsko gospodarstvo tehnično v recesiji.
 

Izvoz polprevodnikov je v Q1 2023 upadel za - 40 %

Južna Koreja je zelo odvisna od zunanjega sektorja, zaradi česar je zelo izpostavljena nihanjem v svetovni trgovini. Skupaj s Tajvanom je Južna Koreja glavni izvoznik polprevodnikov z močno svetovno prevlado na področju pomnilniških čipov.

Polprevodniki, zlasti pomnilniški čipi, ki so glavni izvozni izdelki Južne Koreje, so na začetku leta 2023 najbolj vplivali na zmanjšanje izvoza blaga in industrijske proizvodnje.Kombinacija prenasičenosti ponudbe in padajočih cen je v Q1 2023 povzročila medletni padec izvoza polprevodnikov v povprečju za 40 %, prav tako je upadla tudi njihova proizvodnja.

Upad izvoza polprevodnikov je bil najbolj izrazit pri izvozu na Kitajsko, saj sta izvoz omejevala tako velik val okužb s covidom-19 v začetku leta, kot tudi izvozne omejitve, ki so jih uvedle ZDA.

Tudi izvoz v ZDA in Evropo se zmanjšuje, saj potrošniki na teh trgih zmanjšujejo potrošnjo. Močno obremenjeni razpoložljivi dohodki gospodinjstev v večjih gospodarstvih in konec vala povpraševanja po nadgradnji poslovanja med pandemijo pomenijo, da je ponovni odboj malo verjeten.

Zmanjševanje zunanjega povpraševanja se je razširilo onkraj elektronskih naprav in komponent, saj se je marca medletno močno zmanjšal tudi izvoz drugih blagovnih skupin, od naftnih proizvodov in petrokemičnih izdelkov, do jekla. To je odraz zmanjšanja industrijske dejavnosti v ZDA in EU, kjer se gospodarska aktivnost zmanjšuje.
 

Napovedi

EIU napoveduje, da bo trenutni padec proizvodnje in izvoza polprevodnikov dosegel dno v Q2 2023, vendar bo svetovno povpraševanje po polprevodnikih ostalo šibko vsaj do konca tega leta.

Po napovedih EIU se bo v Južni Koreji v Q1 2023 BDP zmanjšal za -0,1 % (uradni podatki bodo znani 25. aprila).

Razmere naj bi se v Q2 2023 nekoliko izboljšale, a bo zagon rasti do konca letošnjega leta ostal šibak zaradi svetovne gospodarske upočasnitve, počasnega umirjanja inflacije ter šibkega povpraševanja potrošnikov po elektronskih napravah, kar je ključnega pomena za južnokorejski izvoz.

V celotnem letu 2023 EIU Južni Koreji napoveduje 1,3 % rast BDP.
 

Viri: Factiva, The Economist Intelligence Unit

 

Preberite še:

Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav

Priložnosti na južnokorejskem trgu


 
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: