Kriza na globalnem trgu sladkorja ogroža revne države

torek, 31. maj 2022
 

Cene sladkorja so dosegle najvišje vrednosti v zadnjih letih

Težave na svetovnem trgu sladkorja so se začele že konec lanskega leta, pred božičem in novim letom. Slabe letine in težave z oskrbo so cene dvignile na najvišje vrednosti v zadnjih letih, kar je nekatere proizvajalce slaščic prisililo, da so kljub prihajajočim praznikom ustavili proizvodnjo.

Največje izvoznice sladkorja omejujejo izvoz 

Še preden je ruska invazija na Ukrajino izzvala sankcije, ki so še poslabšale težave z dobavno verigo, je več velikih držav proizvajalk uvedlo prepoved izvoza sladkorja, vključno s Pakistanom in Rusijo. Kasneje je izvoz sladkorja omejila tudi Indija in sicer je prepovedala izvoz sladkorja v obdobju od 1. junija do 31. oktobra  2022.
Kazahstan je konec maja prepovedal izvoz belega sladkorja in trsa, tovarne sladkorja v Braziliji, ki je največja svetovna proizvajalka in izvoznica sladkorja, pa so odpovedale izvozne pogodbe, saj preusmerjajo proizvodnjo na etanol, da bi izkoristile visoke cene energije. Številna gospodarstva menijo, da je sladkor strateški vir, saj ima etanol široko paleto uporabe, vključno z zdravili in eksplozivi. 

 
 

Prepoved izvoza sladkorja bo močno vplivala na revne države 

Prepoved izvoza najpomembnejših držav izvoznic sladkorja bo poleg svetovne krize oskrbe z žitom in gnojili močno vplivala na revne države. Kitajska je 3. največja proizvajalka sladkorja na svetu, vendar ga porabi toliko, da ga mora še vedno uvažati. Kitajska lahko sladkorno krizo nekoliko ublaži z zmanjšanjem porabe, toda za veliko manjših gospodarstev kriza ni tako obvladljiva.

Visoke cene sladkorja so prizadele tako velike kot majhne države, vključno z Indonezijo, ki je velika uvoznica sladkorja. Medtem ko lahko velike sile zlahka obvladajo te vplive, bodo številne revne države potrebovale pomoč. Vsekakor si zaslužijo več pozornosti, zlasti zdaj, ko gospodarska kriza povečuje možnosti, da postanejo vir globalne nestabilnosti. 
 

Srbija je omejila maloprodajne cene sladkorja

Nekatere države skušajo omejiti vpliv inflacije, ki ga ima ta na ranljivejše prebivalstvo. Med drugim je tudi Srbija zaradi zvišanja cen sladkorja, 27. maja omejila maloprodajne cene sladkorja za vse velikosti pakiranja.
Najvišja maloprodajna cena za 1 kg sladkorja je določena na 89,99 RSD (0,76 EUR), ne glede na velikost paketa. Doslej je zgornja meja veljala le za pakete po 1 kg. Nova uredba bo veljala naslednjih 150 dni.
Srbija je novembra 2021 omejila maloprodajne cene sladkorja, pšenične moke tipa T-400 in T-500, sončničnega olja, svinjine in mleka z 2,8 % vsebnostjo maščob, da bi omejila vpliv inflacije.
Viri: Factiva, South China Morning Post, Reuters, SeeNews

 

Preberite še: 

Globalni trendi na področju hrane in pijače

Severna Makedonija omejila izvoz žit in jedilnega olja

Zaradi ruske agresije ogrožena svetovna oskrba s hrano
 
EU napovedi za porabo in oskrbo s pšenico