Letos dobri obeti za poljsko pohištveno industrijo

torek, 15. marec 2022
 

Letos za 8 % večji prihodki v poljski pohištveni industriji

Poljska pohištvena industrija v letu 2022 pričakuje 8 % povečanje prihodkov na približno 65 milijard PLN, kar je približno 14,23 mlrd EUR. Višje prihodke si v industriji obetajo kljub ustavljeni dobavi z vzhoda in pomanjkanju dobave ivernih plošč.

Nadaljnje napovedi za poljski pohištveni sektor pa so odvisne predvsem od dolžine rusko-ukrajinskega konflikta, ki vpliva na vse izvozne trge, na katere Poljska izvaža svoje pohištvo.

Ta trg pohištva bo v prihodnje negativno vplivala tudi inflacija, saj bodo imeli kupci manj denarja za nakup pohištva. Tudi negotovost glede prihodnosti lahko povzroči, da kupci začasno ustavijo svoje nakupe, saj pohištvo ne spada med najosnovnejše izdelke.

Po drugi strani pa imajo lahko poljski proizvajalci določene prednosti, saj bi lahko zapolnili vrzel nekaterih ruskih, beloruskih in ukrajinskih podjetij.

Na evropskih trgih se bo verjetno uvoz pohištva iz Rusije, Belorusije in Ukrajine zmanjšal, kar bi lahko izkoristili poljski proizvajalci pohištva.
Vojna bi lahko povzročila dodatne težave v sektorju, saj je pod vprašajem dobava ivernih plošč z vzhoda. Iverne plošče so namreč osnovna surovina za pohištveno industrijo. Njihovo pomanjkanje pa bi lahko posledično dvignilo cene končnih izdelkov.
 

Poljska je lani izvozila za 13 mlrd EUR pohištva

Poljska je bila v letu 2021 druga največja izvoznica pohištva na svetu, takoj za Kitajsko. Izvoz poljskega pohištvenega sektorja je lani dosegel 13 mlrd EUR.Viri: Factiva, Polska Agencja Prasowa
 

Preberite še:

V letu 2021 večji izvoz pohištva kljub pandemiji

Poljska pohištvena industrija

Globalni trendi na področju lesne in pohištvene industrije