Napovedane stavke v evropskem prometnem sektorju

četrtek, 29. februar 2024


V evropskem prometnem sektorju vse pogosteje prihaja do stavk, saj si zaposleni prizadevajo za boljše delovne pogoje in višje plačilo.

Nekatere stavke so včasih načrtovane že več mesecev vnaprej, včasih pa so objavljene šele v zadnjem trenutku, zato je smiselno, da se pred potovanjem potniki vedno pozanimajo o morebitnih odpovedih in zamudah.

Če je let ali vlak odpovedan ali ima zamudo, so potniki upravičeni do nove vozovnice ali odškodnine.
 

Napovedane stavke

Nemčija

Nemčijo so prizadele številne stavke po vsej državi, ki vplivajo na letalski promet, železnice in javni prevoz, saj delavci, ki se soočajo z visoko inflacijo, zahtevajo višje plače.

V Nemčiji bo marca lokalni promet moten. V lokalnih transportnih podjetjih v Nemčiji stavka 90.000 zaposlenih. Napovedane stavke so v obdobju od 26. februarja do 1. marca. Največ motenj pričakujejo 1. marca.

K stavki je pozval nemški delavski sindikat Ver.di. Sindikat poleg uvedbe 35-urnega delovnega tedna zahteva tudi omejitev dolžine izmen na največ 10 ur. Sindikat si prizadeva tudi za podaljšanje minimalnega počitka med izmenama na 12 ur.

Vozniki avtobusov in prevozniki po vsej Nemčiji pravijo, da so se razmere in delovni pogoji v zadnjih letih zelo poslabšali, zato vse več delavcev opušča ta poklic.

Nemški delavski sindikat Verdi je februarja tudi zahteval, da nemška letalska družba Lufthansa ponudi višje plače za več tisoč članov zemeljskega osebja.

Verdi zahteva 12,5 % zvišanje plač ali vsaj 500 EUR več na mesec v 12-mesečnem obdobju ter dodatno enkratno plačilo v višini 3.000 EUR.

Zemeljsko osebje je 20. februarja zapustilo delo na več letališčih, kar je prizadelo okoli 100.000 potnikov. To je bila že 2. stavka v februarju.

Dosedanja pogajanja so bila neuspešna, zato je Verdi pozval k tridnevni stavki zemeljskega osebja Lufthanse od 28. februarja do 1. marca.


 

Španija 

Strojevodje v španskem državnem železniškem podjetju Renfe pozivajo k stavki, napovedani za marec 2024. Železniško potovanje po Španiji bo zaradi stavke v marcu resno moteno.

3 dni v marcu; 1., 4. in 12. marca, bodo potekale 24-urne stavke.
Načrtovane zaustavitve dela so napovedane tudi za 6. marec, in sicer od 7.00 do 10.00, od 13.00 do 16.00 in od 19.00 do 22.00.

K stavki so pozvali vozniki Renfe, ki so člani španskega sindikata strojevodij Semaf.

Stavkajo zaradi nespoštovanja pogodbenih določil glede delovnega časa in zamrznitve njihovega zaposlitvenega načrta.

Med februarskimi železniškimi stavkami v Španiji je bilo odpovedanih na stotine vlakov, vendar so glede na špansko zakonodajo zaposleni ohranili minimalno potrebne storitve.
 

Združeno kraljestvo

Osebje londonske podzemne železnice marca sklicuje večdnevno stavko. Sindikat RMT je stavko napovedal za 4. in 5. marca. Stavka bo trajala 48 ur, do nje pa je prišlo po tem, ko so člani RMT zavrnili ponudbo za plačilo pod inflacijo.

Člani britanskega sindikata stojevodij Aslef so v začetku februarja sklicali stavke in se zavzeli za prepoved nadur.

Stavke so vplivale na več različnih operaterjev v Združenem kraljestvu, vključno z Avanti West Coast, CrossCountry, East Midlands Railway, West Midlands Trains, GTR, LNER, Southeastern, SWR in TransPennine Trains.

Strojevodje so v dolgotrajnem sporu zaradi plač, ki se, kot pravijo, niso povečale že 5 let.
 

Francija

7 mesečna stavka, ki jo je napovedal francoski prometni sindikat CGT-RATP, bi lahko prizadela olimpijske igre v Parizu.

Zaradi stavke, ki je v Franciji napovedana od 5. februarja do 9. septembra 2024, pričakujejo motnje v avtobusnem in podzemnem omrežju Ile-de-France.

Delavci v državnem prevoznem podjetju stavkajo, saj so nezadovoljni s plačami. Če dogovor ne bo dosežen, bi lahko med olimpijskimi igrami v Parizu leta 2024 prišlo do stavk.
 

Grčija

V Atenah v Grčiji so bila zaradi splošne 24-urne stavke po vsej državi, ki so jo napovedali grški sindikati javnega in zasebnega sektorja za 28. februar, motena potovanja, prevozi, javne storitve, šole in zdravstvene storitve.

V stavki so bili udeleženi kontrolorji zračnega prometa na letališčih po vsej Grčiji, atenski metro, državna železniška služba,  primestni železniški promet, pristaniški uslužbenci, tramvajske storitve v Atenah, avtobusne storitve v Solunu ter taksi prevozi.

Sindikati v Grčiji so nezadovoljni z visokimi življenjskimi stroški, zato so tudi organizirali demonstracije v središču Aten.
Viri: Factiva, Euronews, Reuters, To Bhma


 

Preberite še:

Globalni trendi na področju transporta in logistike Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: