Nove investicije kitajskih proizvajalcev baterij za EV na Madžarskem

torek, 04. julij 2023
 

Baterije za EV so v zadnjem letu in pol postale največji madžarski izvozni izdelek 

Madžarska je dosegla dogovor za naložbe v državi s še dvema velikima kitajskima proizvajalcema baterij za električna vozila (EV), je povedal madžarski minister za zunanje zadeve in trgovino Peter Szijjarto na Svetovnem gospodarskem forumu v Tianjinu na Kitajskem.
 
Družba Sunwoda, ki je 5. največji kitajski proizvajalec baterij za EV, je po poročanju madžarskih lokalnih medijev v Budimpešti že registrirala svojo madžarsko podružnico z imenom Sunwoda Automotive Energy Technology. Družba ima že številne proizvodne obrate na Kitajskem, v Indiji, Franciji, Nemčiji, ZDA in v Izraelu. Letni prihodki družbe so v letu 2022 dosegli 7,54 mlrd USD.
 


Imena drugega kitajskega investitorja minister ni razkril. 

Naložbe kitajskih proizvajalcev baterij na Madžarsko bodo letos dosegle 3 mlrd EUR, kar bo rekordno leto NTI po letu 2022.

CATL in EVE Energy sta že objavila načrte za odprtje tovarn baterij za EV na Madžarskem, v pripravi pa je še več projektov, saj želi Budimpešta postati globalno središče za proizvodnjo baterij za EV.

CATL, vodilni proizvajalec baterij za EV na svetu, gradi 100 GWh tovarno v vzhodnem madžarskem mestu Debrecen. Naložba je vredna 7,34 mlrd EUR ter je ena največjih novih naložb v Evropi.

V Debrecenu bo stala tudi 1 mlrd EUR vredna tovarna baterij kitajske družbe Eve Power, ki je 9. največji proizvajalec baterij na svetu. Družba je lani s tamkajšnjo občino podpisala ne-zavezujoče pismo o nameri za pridobitev 45 ha industrijskega območja. Družba bo dobavljala baterije BMW- ju, ki prav tako v Dobrecenu gradi 1 mlrd EUR vredno tovarno EV.

Madžarska je po proizvodnji baterij za EV trenutno na 4. mestu v svetu, z zaključkom teh naložb pa bo država na 2. mestu, je na junijski konferenci World Power Battery Conference povedal minister Szijjarto. Baterije za EV so v zadnjem letu in pol postale največji madžarski izvozni izdelek.

Kitajski investitorji se za Madžarsko odločajo predvsem zaradi prisotnosti nemških avtomobilskih proizvajalcev. Madžarska je poleg Kitajske in Nemčije ena od treh držav na svetu, kjer se nahajajo tovarne treh vrhunskih nemških proizvajalcev avtomobilov, Mercedes, BMW in Audi.

 

Kitajska bo na Madžarskem vzpostavila tudi distribucijsko bazo kemikalij 

Kitajska bo na Madžarskem vzpostavila tudi center za distribucijo kemikalij, ki naj bi olajšal dobavo kitajskih kemičnih izdelkov tovarnam baterij in drugim industrijskim obratom po Evropi.

Odločitev o vzpostavitvi kitajskega distribucijskega centra za kemikalije na Madžarskem je bila sprejeta marca, septembra pa naj bi na Kitajskem podpisali tudi uradni sporazum. 

Načrtovane lokacije vključujejo intermodalni terminal BILK, ki se nahaja v južnem delu Budimpešte in Zahony, obmejno mesto blizu Ukrajine. 

Kitajska bo v Evropo s 24.000 vlaki lahko prepeljala do 2 mio zabojnikov kemičnih izdelkov letno.

Projekt je v skladu z vladnimi težnjami, da Madžarsko spremeni v glavno središče proizvodnje baterij za EV.


Viri: Factiva, bne IntelliNews, Business World Magazine, Sunwoda

 

Preberite še:  

Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav 

Globalni trendi na področju avtomobilske industrije

Gospodarstvo ter možnosti vstopa na madžarski trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: