Nove pobude ZAE za spodbujanje naložb

četrtek, 13. julij 2023
 

V ZAE so ustanovili Ministrstvo za investicije

V začetku julija 2023 je zvezni kabinet ZAE ustanovil ministrstvo za investicije in za pristojnega ministra imenoval Mohameda Hassana al-Suwaidija.Oblasti upajo, da bo novoustanovljeno ministrstvo okrepilo prizadevanja za izboljšanje pogojev za zasebne naložbe, vključno s privabljanjem več neposrednih tujih naložb.

Novo ministrstvo bo tudi naprej krepilo status ZAE kot regionalnega poslovnega središča.

Ukrep je v skladu z dolgoletno razvojno strategijo ZAE, ki že dolgo skuša spodbuditi gospodarski razvoj zasebnega sektorja in odprtost do zunanjih trgov.

Nedavna liberalizacija omejitev tujih naložb in pravic do bivanja za tujce, skupaj z gospodarskim okrevanjem in visokimi mednarodnimi cenami nafte, so še pospešili ta trend.

Po nedavno objavljenih podatkih UNCTAD so se prilivi neposrednih tujih naložb (NTI) v ZAE leta 2022 povečali za 10 %, na 22,7 mlrd USD ali približno 21,55 mlrd EUR. To je že 4. zaporedno rekordno leto, kljub temu, da so se globalne NTI lani zmanjšale za -12 %.

ZAE se na EIU lestvici poslovnega okolja za leto 2023 uvrščajo na 1. mesto v regiji ter na 21. mesto na svetovni ravni med 82 vodilnimi gospodarstvi glede okolja tujih naložb.
To odraža ugodno klimo za vlagatelje, ki bo tudi podlaga za delo novega ministrstva.

Ministrstvo namerava razmišljati o ciljih, določenih v ambiciozni pobudi "Po nafti", sprejeti leta 2016, ter o Nacionalni energetski strategiji 2050, pri čemer obe temeljita na visokih stopnjah naložb.

ZAE se kot poslovno središče soočajo tudi z vse večjo regionalno konkurenco iz Katarja in zlasti iz Savdske Arabije, ki od multinacionalk zahteva, da odprejo sedeže v kraljestvu, da bi bile upravičene do vladnih naročil, kar posledično ogroža vodilno mesto Dubaja kot baze za regionalne sedeže velikih globalnih družb.

Novo ministrstvo bo odgovorno za pripravo strategij, zakonodaje, načrtov, projektov in nacionalnih programov za spodbujanje investicijskega okolja ZAE.

Vendar tem splošnim ciljem manjkajo podrobnosti o tem, katera industrijska politika se bo izvajala in ali bo podpirala določena podjetja.

Ustanovitev ministrstva za spodbujanje naložb namesto agencije prav tako prinaša tveganje dodatne birokracije v emiratih, kjer morajo podjetja že sedaj upoštevati različne predpise na zvezni in emiratski ravni.
 

Napovedi EIU 

EIU ocenjuje, da bo novo ministrstvo zahvaljujoč močni politični podpori doseglo določeno doslednost na zvezni ravni, a bo imelo omejen obseg za vzpostavitev lastne skladne strategije.

Na splošno bodo pogoji za tuje vlagatelje v ZAE ostali dobri, z visokimi prilivi neposrednih tujih naložb.

Zaradi zaostrene regionalne konkurence Dubaj ne bo ohranil vodilnega mesta kot regionalne baze multinacionalnih podjetij.


Viri: Factiva, Economist Intelligence Unit, NewsOnAir

 

Preberite še:


Gospodarstvo ter možnosti vstopa na trg ZAE

Dubai Expo je spodbudil gospodarsko aktivnost v ZAE

Vzpon ZAE kot globalnega središča športne diplomacije Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: