Poljski parlament izglasoval novo pravilo o namestitvi vetrnih turbin

torek, 14. marec 2023
 

Poljska vlada je sprejela pravilo o oddaljenosti vetrne turbine od stavbe v razdalji 700 metrov

Poljski parlament je 9. marca 2023 odstopil od predloga za povečanje zmogljivosti vetrnih elektrarn na kopnem, zaradi nepripravljenosti vladajoče stranke, da bi olajšala pravila o razvoju vetrnih elektrarn.

Poljska ima ena najstrožjih pravil o gradnji vetrnih elektrarn v Evropski uniji, sprostitev pravil o coniranju naložb v vetrne elektrarne pa je mejnik, ki ga mora država preseči, da sprosti milijarde EUR sredstev, ki jih je EU namenila za okrevanje.

Sedanja poljska pravila praktično blokirajo naložbe v nove vetrne turbine že od leta 2016, ko je vladajoča stranka Zakon in pravičnost določila, da mora biti vetrna turbina od stanovanjskih zgradb oddaljena najmanj v razdalji 10-kratne višine.

Ker ni bilo najdenih lokacij, ki bi ustrezale tej zahtevi, je takšna določba o razdalji praktično ustavila razvoj vetrne energije na Poljskem. EU, ki zadržuje nacionalna sredstva za okrevanje po pandemiji zaradi številnih zakonodajnih vprašanj, je vlado pozvala, naj pripravi manj restriktivna pravila.

Po letih posvetovanja z vlagatelji v vetrne elektrarne na kopnem je poljska vlada lani predlagala zmanjšanje te minimalne razdalje na 500 metrov, da bi spodbudila naložbe, in to predložila parlamentu, da bi sprostila sredstva EU.

Vendar je prejšnji mesec vladajoča večina v spodnjem domu ponovno popravila predlog na 700 metrov, ne da bi predstavila oceno učinka spremembe. 9. marca je nato poljska vlada potrdila pravilo o oddaljenosti vetrne turbine od stavbe v razdalji 700 metrov. Glasovanje je bilo tesno, 231 glasov za 700 m, 209 pa za 500 m.

Sprememba zavira potencial vetrne energije na Poljskem in potencialno postavlja poljsko gospodarstvo v slabši konkurenčni položaj, menijo številna podjetja, vključno z Google, Mercedes, IKEA , Amazon, Siemens in Bosch.

Sprememba bo potencialne naložbe v poljske vetrne elektrarne na kopnem zmanjšala za 60 % do 70 %, pravi Poljsko združenje za vetrno energijo, ki združuje približno 150 vlagateljev.
 

 

Vetrna energija na Poljskem predstavlja približno 15 % celotne proizvedene energije v državi

Januarja 2023 je približno 73 % energije na Poljskem izviralo iz premoga, 15 % iz vetrne energije, 9 % iz zemeljskega plina in 1,4 % iz drugih obnovljivih virov. Nekaj energije je Poljska tudi uvozila.

EU pričakuje, da bo Poljska ustvarila pogoje za rast vetrne energije in izpolnila številna druga merila, preden bodo državi izplačana sredstva za okrevanje po pandemiji v vrednosti več milijard EUR.

Drugi ključni mejniki vključujejo izboljšanje stanja pravne države na Poljskem in revizijo pravil za discipliniranje sodnikov.


Viri: Factiva, The Associated Press, Reuters

 

Preberite tudi:

Globalni trendi na področju zelene tehnologije
 
OVE bodo do leta 2025 največji vir proizvodnje električne energije

EU mora povečati konkurenčnost svoje dobavne verige vetrne energije (VE)

Priložnosti na poljskem trgu
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: