Potniki so izbrali Singapore Airlines za najboljšo letalsko družbo na svetu

četrtek, 09. maj 2024
 

World Airline Awards – oskarji letalske industrije 

Britansko svetovalno podjetje Skytrax že od leta 1999 vsako leto podeljuje nagrade World Airline Awards, ki veljajo za nekakšne oskarje letalske industrije.

Lestvico najboljših letalskih družb na svetu pripravlja Skytrax na podlagi anket med strankami.

Letos so potniki iz več kot 100 različnih držav ocenjevali svojo najljubšo letalsko družbo med 325 letalskimi družbami z vsega sveta. Ankete so potekale od septembra 2022 do maja 2023, vključevale pa so različne kriterije, med njimi udobje na krovu, kakovost hrane in storitve stevardes.

V letu 2023 so med prvo deseterico znova prevladovale azijske letalske družbe in letalske družbe z Bližnjega vzhoda. Air France in Turkish Airlines sta edini evropski letalski družbi, ki sta se uvrstili med prvih 10, medtem ko so se nemški letalski prevozniki uvrstili daleč zadaj.

 

Najboljše letalske družbe na svetu - lestvica Skytrax 2023 

1. Singapore Airlines (Singapur) 

Letalska družba Singapore Airlines je bila na podelitvi nagrad World Airline Awards leta 2023 izbrana za najboljšo letalsko družbo na svetu. S tem je že petič osvojila ta prestižni naslov v 23-letni zgodovini podeljevanja nagrad.

Po mnenju Skytraxa je uspeh Singapore Airlines v veliki meri posledica njegove osredotočenosti na stranke. Potniki pri tej letalski družbi še posebej cenijo širok izbor obrokov in pestro ponudbo zabave na krovu.

»Nagrada je dokaz predanosti zaposlenih«, je dejal Goh Choon Phong, glavni izvršni direktor Singapore Airlines, ter se strankam zahvalil za njihovo zvestobo.
 

 

2. Qatar Airways (Katar)

Letalska družba Qatar Airways je že 7 krat prejela nagrado za najboljšo letalsko družbo na svetu. Leta 2023 pa je letalska družba iz Dohe pristala na 2. mestu lestvice. Potniki pri Qatar Airways so še posebej pohvalili udobje na letalih, vrhunsko kulinariko, dobro postrežbo ter avdio in video zabavo na krovu. Družba Qatar Airways je dosegla točke tudi s sodobno floto letal, ki je v povprečju stara le okoli 5 let.
 

3. ANA All Nippon Airways (Japonska)

Japonska letalska družba All Nippon Airways se je letos uvrstila na 3. mesto in je v primerjavi z letom prej napredovala za eno mesto. Največja japonska letalska družba ponuja tako imenovani model z dvojnim vozliščem. Ta potnikom omogoča povezavo z različnimi destinacijami po Japonski, prek dveh glavnih letališč v metropolitanskem območju Tokia - Narita in Haneda.
 

4. Emirates (Združeni arabski emirati)

Nacionalna letalska družba ZAE je lani zasedla 3. mesto, leta 2023 pa je zdrsnila še za eno mesto. Po podatkih družbe Emirates ima letalska družba trenutno floto 260 letal, ki letijo na 143 destinacij. Najpomembnejše vozlišče je v Dubaju, kjer ima letalska družba tudi svoj sedež. V pandemičnem letu 2020 je bila družba Emirates največja mednarodna letalska družba na svetu, s 15,8 mio potnikov. Lani je družba sprejela več kot 50 mio potnikov.
 

5. Japan Airlines (Japonska)

Japonska letalska družba Japan Airlines se je leta 2023 uvrstila med 5 najboljših letalskih družb na svetu. Družba poudarja svojo zavezanost najvišjim standardom varnosti letenja in kakovosti storitev za svoje potnike. S 4 glavnimi vozlišči v Tokiu, Osaki, Nagoji in Okinavi, ta letalska družba s sedežem v Tokiu leti na skoraj 200 destinacij v več kot 60 državah.
 

6. Turkish Airlines (Turčija)

Letalska družba Turkish Airlines si je v letu 2023 zagotovila 6. mesto na lestvici najboljših svetovnih letalskih prevoznikov ter že osmič prejela naziv najboljše letalske družbe v Evropi.

»Naša letalska družba si prizadeva še naprej izboljševati svoje standarde storitev in svojim gostom ponuditi najboljšo možno izkušnjo«, je nagrado komentiral prof. dr. Ahmet Bolat, izvršni direktor Turkish Airlines.
 

 

7. Air France (Francija)

Med prvih 10 najboljših letalskih družb na svetu se je uvrstila tudi francoska letalska družba Air France, ki je hkrati tudi 2. najboljša letalska družba v Evropi. Od združitve leta 2004 sta družbi Air France in KLM oblikovali eno vodilnih evropskih letalskih skupin. Od osrednjih vozlišč na letališču Paris-Charles de Gaulle in Amsterdam-Schiphol ponuja Air France-KLM svojim potnikom mrežo več kot 300 destinacij v 120 državah. 
 

8. Cathay Pacific (Hong Kong)

Letalska družba Cathay Pacific je naredila velik skok na lestvici najboljših letalskih prevoznikov. Leta 2022 je bila uvrščena na 16. mesto, v letu 2023 pa se je povzpela na 8. mesto. S skoraj 200 letali v svoji floti ta letalska družba s sedežem v Hongkongu ponuja redne in tovorne lete na več kot 200 destinacij v Aziji, Evropi, Severni Ameriki, Avstraliji in Afriki.
 

9. EVA Air (Tajvan)

Letalska družba EVA Air se je leta 2023 ponovno vrnila med prvih 10. Leta 2022 je pristala šele na 18. mestu. Od svoje ustanovitve leta 1991 je tajvanska letalska družba zgradila obsežno globalno mrežo poti, ki povezujejo Azijo in celinsko Kitajsko z Evropo, Severno Ameriko in Oceanijo. Oskrbuje več kot 60 pomembnih poslovnih in počitniških destinacij. Njeno osrednje vozlišče je na mednarodnem letališču Taoyuan v Tajvanu.
 

10. Korean Air (Južna Koreja

Na 10. mestu je v 2023 pristala južnokorejska letalska družba Korean Air. Družba je začela leteti leta 1969 s samo 8 letali. Danes je njena vizija osvojiti vrh svetovne letalske industrije. Po navedbah družbe so med vodilnimi načeli visoki varnostni standardi in odlična storitev za stranke.
Družba Korean Air ima floto 159 letal in leti na 120 destinacijah v 43 državah. Njeno osrednje vozlišče je letališče Incheon.
 

Kje so na lestvici nemški letalski prevozniki? 

Nemška letalska družba Lufthansa je na lestvici Skytrax 2023 dosegla šele 21. mesto. Leta 2019 je bila ta letalska družba še vedno med prvih 10.

Hčerinska družba Eurowings je v globalni primerjavi še slabša in je zasedla šele 79. mesto. Druge nemške letalske družbe se niso uvrstile niti med 100 najboljših.
 

Uvrstitev nizkocenovnih letalskih prevoznikov 

Nizkocenovni letalski prevozniki so se uvrstili na spodnji del lestvice. EasyYet je zasedel 63. mesto, Vueling 67., Ryanair 68., Wizz 87. in Tui 92. mesto. 


Viri: Factiva, Handelsblatt, Skytrax

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju transporta in logistike

Gospodarstvo ter možnosti vstopa na turški trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: