Rusija je zasegla hčerinska podjetja družb Carlsberg in Danone

četrtek, 20. julij 2023
 

Rusija je prevzela začasno upravljanje nad lokalnimi hčerinskimi podjetji družb Danone in Carlsberg 

Rusija je nepričakovano zasegla lokalna hčerinska podjetja družb Carlsberg in Danone, dveh največjih globalnih živilskih družb.

V odloku, ki ga je 16. julija letos podpisal predsednik Vladimir Putin, je Rusija prevzela začasno upravljanje nad lokalnimi podjetji družb Danone in Carlsberg, tako da jih zdaj nadzoruje zvezna državna agencija za upravljanje lastnine Rosimushchestvo.

Niti francoski proizvajalec hrane niti danska pivovarna nista povedala, koliko ju bo to stalo, vendar sta hčerinski družbi po ocenah industrije predstavljali okoli 2 % in 6 % njunega svetovnega prometa. Obe družbi sta v sporočilih za javnost povedali, da ju je poteza presenetila in razmišljata o tožbi. 
 

Gospodarska vojna, ki poteka vzporedno s kinetično vojno 

Po aprilskem odloku, ki državi dovoljuje, da prevzame začasen nadzor nad sredstvi podjetij ali posameznikov iz tako-imenovanih neprijaznih držav, je to že 2. zaseg zahodnih sredstev v državi.
Aprila je Rusija že prevzela nadzor nad komunalnimi podjetji v lasti nemškega Uniperja in finskega Fortuma.

Ruski uradniki pravijo, da so zasegi neka vrsta maščevanja za podobne poteze zahodnih držav. 

Uredba je postavila nove ovire za tuja podjetja, ki poskušajo zapustiti državo. Gre za obliko gospodarske vojne, ki poteka vzporedno s kinetično vojno, ki se bije na bojiščih v Ukrajini.

Številna zahodna podjetja so se trudila prenehati s poslovanjem v Rusiji. Zadnji zasegi premoženja so opozorilo tistim, ki še vedno želijo izstopiti. Podjetja, ki so lani napovedala, da bodo izstopila iz Rusije, so zaradi sankcij sprva imela težave z iskanjem kupcev in s sklenitvijo poslov, zdaj pa so naletela še na novo oviro, možnost zasega podjetij.

Zahodna sredstva v Rusiji niso več varna. To je druga razsežnost vojne in dokaz, da je Kremelj opustil kakršno koli idejo o morebitni normalizaciji odnosov z Evropo.
 

Rusija vse bolj otežuje odhod zahodnih firm iz države 

Po podatkih Chief Executive Leadership Institute, veje Yale School of Management, ki že od začetka vojne zbira bazo podatkov o odseljevanju podjetij, je več kot 1.000 globalnih družb zapustilo ali znatno omejilo poslovanje v Rusiji.

Nekatera podjetja so lahko hitro zapustila Rusijo, pogosto s prodajo po visokih popustih ali predajo poslov regionalnemu vodstvu. Toda mnogi od tistih, ki so omejili svoje poslovanje, so še naprej poslovali v Rusiji, včasih z omejenimi zmogljivostmi ali brez novih naložb.

Po podatkih raziskovalcev Yala vsaj 400 tujih podjetij nadaljuje s poslovanjem v Rusiji in ni bistveno zmanjšalo obsega delovanja.

Med zahodnimi podjetji, ki nameravajo ostati na ruskem trgu, je več proizvajalcev hrane, pijače in gospodinjskih izdelkov. PepsiCo, Procter & Gamble in Unilever po invaziji na Ukrajino v Rusiji prodajajo omejen nabor izdelkov, ki jih opisujejo kot osnovne.

Med drugimi večjimi družbami, ki želijo zapustiti Rusijo, je pivovarski velikan Heineken, ki je marca dejal, da dela vse, da bi našel novega lastnika za svoje podjetje. 

British American Tobacco je istega meseca sporočil, da je sprožil postopek za hiter prenos lastništva svojega ruskega poslovanja in izstop iz države.

Rusija pa vse bolj otežuje odhod zahodnih firm iz države. Decembra je Kremelj sprejel pravila, ki od ruske vlade zahtevajo, da izvede oceno tržne vrednosti katerega koli premoženja, ki ga prodaja tuje podjetje. Prodajalec mora nato prodati sredstva s 50 % popustom na ocenjeno vrednost. Poleg tega Moskva zaračunava izstopni davek v višini 10 % transakcijske cene, saj poskuša okrepiti svoj znaten proračunski primanjkljaj, ki ga bremenijo stroški vojne v Ukrajini.

Danska pivovarna Carlsberg je marca lani dejala, da namerava izstopiti iz Rusije. Ta pivovarna je bila s svojim poslom Baltika Breweries med zahodnimi podjetji najbolj prisotna v Rusiji. Baltika ima 8 pivovarn v Rusiji in okoli 8.400 zaposlenih, kar predstavlja več kot enega od 5 članov celotne svetovne delovne sile Carlsberga.
Carlsberg je prejšnji mesec sklenil dogovor o prodaji ruskega podjetja, pri čemer je moral skozi zelo zapleten postopek. Dogovor pa mora odobriti še regulatorna vlada.
Pivovarna je po zasegu sporočila, da ruske oblasti niso prejele uradnih informacij o odloku ali njegovih posledicah.
 


Francoska družba Danone, največja mlekarska družba v Rusiji, še ni našla kupca za svojo podružnico v Rusiji. Družba je lani oktobra začela iskati načine za prodajo. Sedaj se družba pripravlja na sprejetje vseh potrebnih ukrepov za zaščito svojih pravic.Aprila je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov dejal, da Moskva izvaja povračilne ukrepe na prizadevanja Zahoda za zaseg ruskega premoženja v tujini.  

Lani je na primer Nemčija prevzela nadzor nad nemškim poslom ruskega naftnega velikana Rosneft in pod skrbništvo dala Gazpromov nemški posel z zemeljskim plinom, prej znan kot Gazprom Germania. Rusija je že takrat opozorila, da bi lahko zasegla več zahodnih sredstev.


Viri: Factiva, The Wall Street Journal, Dow Jones

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju hrane in pijače

Izzivi rusko-ukrajinske krizeZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: