Rusija krepi trgovino z globalnim vzhodom

četrtek, 30. junij 2022

Zaradi uvedbe gospodarskih sankcij se je večina zahodnih podjetij umaknila iz Rusije. A zmanjšanje vezi z zahodom sovpada tudi z obdobjem, ko imajo rastoča gospodarstva na globalnem vzhodu in jugu vse pomembnejšo vlogo pri spodbujanju dobavne verige in svetovne trgovine.

Motnje v logistiki, ki jih je povzročila pandemija, so spodbudile vzpostavitev odpornih dobavnih verig ter njihovega preoblikovanja. Diverzifikacija oskrbovalnih baz in trgovinskih partnerjev pa je pomemben del tega procesa.
 
Ruski posel se preusmerja, in to glede na makroekonomske kazalnike, razmeroma uspešno. Rubelj raste v primerjavi z dolarjem, presežek na tekočem računu Rusije pa se je v prvih štirih mesecih leta 2022 po podatkih Centralne banke povečal za 350 % na medletni ravni.
 
Gospodarski odnosi med Zahodom in Rusijo so na zgodovinsko nizki točki. Toda medtem ko se zahodne države obračajo stran od Rusije, so številne druge države v razvoju naklonjene krepitvi medsebojnih vezi z Rusijo. Povpraševanje se povečuje v Aziji, ki je najhitreje rastoča regija na svetu, začenjajo pa se pojavljati tudi nove dobavne poti, zlasti z državami z globalnega juga. 

Zdaj je pravi čas za velike naložbe v skupno infrastrukturo in trgovino z novimi partnerji. To je bilo nazorno ponazorjeno na junijskem mednarodnem gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu, ko so bile delegacije zahodnih držav odsotne, prisotni pa so bili vsi visoki uradniki iz Turčije, Egipta, Kazahstana, Armenije, Belorusije, ZAE, Savdske Arabije in Kitajske. 
 

Rusija se preusmerja na neuvrščene nastajajoče trge, da bi okrepila svoje gospodarstvo 

Zaradi prekinitve vezi z zahodnimi trgi in v upanju, da si bo zagotovila prvo mesto v preoblikovanih svetovnih dobavnih verigah, se Rusija hitro preusmerja na neuvrščene nastajajoče trge, da bi okrepila svoje gospodarstvo.
 
Ruski izvoz na Japonsko se je marca 2022 medletno povečal za skoraj 90 %, izvoz v Vietnam pa se je v istem obdobju povečal za 84 %. To je znak, da so prizadevanja za prodor v blok ASEAN zelo uspešna.
 
Največji uspeh doslej pa je v času preusmeritve na vzhod dosegla Kitajska.
Partnerstvo Rusije z južno sosedo se je v zadnjih nekaj letih precej okrepilo, saj se je Kitajska uveljavila kot vodilno svetovno gospodarstvo in igra zelo pomembno vlogo v večini svetovnih oskrbovalnih verig.

Kitajsko-ruski trgovinski promet se je s skromnih 5 mlrd USD v letu 1991, dvignil na več kot 123 mlrd USD v letu 2021. To je prvič, da je trgovinski promet med državama presegel 100 mlrd USD, Kitajska pa je tako postala največji ruski izvozni in uvozni trg.

Na vrhu v Pekingu februarja 2022, sta kitajski predsednik Xi Jinping in ruski predsednik Vladimir Putin razglasila "brezmejno prijateljstvo". Pri tem so razkrili tudi nove posle za trgovino z nafto in plinom ter odpravo omejitev pri uvozu žita.
 

Ruska podjetja so se začela uveljavljati tudi na globalnem vzhodu  

Primer tega je ruski proizvajalec petrokemičnih izdelkov SIBUR. Podjetje, ki prodaja vrsto izdelkov, vključno z gumo in plastiko z visoko dodano vrednostjo, je le eno od ruskih podjetij, ki krepijo izvoz na Kitajsko. Čeprav ga zahodne države niso sankcionirale, SIBUR krepi sodelovanje z Azijo v okviru globalne strategije diverzifikacije. Samo v letu 2021 je SIBUR na Kitajsko prodal 500.000 ton petrokemičnih izdelkov, pri čemer je največji delež predstavljala sintetična guma. SIBUR je marca letos najavil, da bo letos povečal trgovino s Kitajsko za 40 %. Da bi dosegelo ta cilj, podjetje širi svoje železniško omrežje, da bi povečalo obseg dobave na Kitajsko. SIBUR si letos obeta tudi 30 % povečanje blagovne menjave v Vietnamu, kjer načrtuje izgradnjo mreže skladišč.

SIBUR je svojo prisotnost na novih trgih začel širiti že od začetka pandemije, ko so postopne zapore po svetu zahtevale agilnost pri preusmerjanju trgovine. Po uvedbi omejitvenih ukrepov v Evropi se je podjetje hitro prilagodilo in se preusmerilo na kitajski trg.


 
Drug primer ruskega podjetja, ki od letošnjega februarja povečuje svoje vezi z globalnim vzhodom, je proizvajalec aluminija Rusal. Kitajska ima že od leta 2021 pomanjkanje aluminija zaradi regionalnih omejitev proizvodnje.

Rusal se je odzval z obljubami, da bo leta 2022 znatno povečal dobavo barvnih kovin na Kitajsko. Podjetje načrtuje podpis vrste dolgoročnih pogodb, ki so temelj za uradni sporazum med obema državama o dobavi aluminija. Bloomberg je poročal, da je Kitajska v pogovorih s podjetji v državni lasti, da bi prevzele delež v podjetju Rusal.
 

Nova partnerstva prinašajo znatno povečanje trgovine 

Kitajski uvoz ruske nafte se je maja letos povečal za 28 %, s čimer je Rusija po kitajskih statističnih podatkih prehitela Savdsko Arabijo kot največjo kitajsko dobaviteljico. Indija medtem iz Rusije uvaža 760.000 sodčkov na dan.
 
Rusija je zdaj vse bolj izolirana od velikega dela svetovnega gospodarstva. Posledično se bodo neizogibno pojavila nekatera področja, kjer se bo njena trgovinska zmogljivost zmanjšala. Eno takšnih področij so visokotehnološke komponente. Čeprav Kitajska predstavlja 16 % svetovne proizvodnje polprevodnikov, večina kitajskih polprevodnikov še ne more konkurirati tistim, ki jih proizvaja Tajvan, navaja Združenje polprevodniške industrije.
 
Ta okrepljena partnerstva lahko postanejo izjemna gospodarska sila. Ker pa se gradnja dodatne infrastrukture za dostavo blaga v azijsko-pacifiško regijo šele začenja, je pred Rusijo še velika naloga.

 
Viri: Factiva, New Economy Observer
 
 

Preberite tudi:


Kitajska bo ostala vodilna v svetovni dobavni verigi

Ukrajinska kriza preusmerja evropske trgovinske tokove

Naše najnovejše objave vezane na izzive rusko-ukrajinske krize. 

Kje v času rusko-ukrajinske krize iskati nove poslovne priložnosti?