Švica širi zaloge hrane za nujne primere

četrtek, 07. julij 2022
 

Načrti za povečanje zalog hrane ter gradnjo novih silosov v Švici

Švica želi razširiti svoje zaloge hrane za nujne primere, da bi se izognila morebitnemu pomanjkanju kave, žita in sladkorja, ki ga povzročajo motnje v dobavnih verigah, podnebne spremembe in vojna v Ukrajini.

Zaradi naraščajočega števila prebivalstva in sprememb v proizvodnji hrane je vlada razmišljala o povečanju zalog za šest-mesečno porabo, trenutno s treh na štiri mesece. To bi pomenilo strmo povečanje zalog, na primer na 160.000 ton žita, shranjenega v silosih po državi, ter povečalo uradne rezerve na ravni v osemdesetih letih.

Prav tako razmišljajo o tem, bi zgradili več silosov za več živalske krme, pšenice in riža, ki bi jih na podlagi državnih pogodb polnilo skoraj 100 proizvajalcev hrane.

»V zadnjih dveh letih smo se odločili, da moramo povečati naše rezerve v Švici," je povedal Peter Lehmann, vodja obveznih zalog pri Zveznem uradu za nacionalno gospodarsko oskrbo. O tem smo začeli razmišljati že pred vojno v Ukrajini, saj je svet postal bolj krhek in je zelo pomembno imeti rezerve, " je za Reuters povedal Lehman.

Švicarski program nujnih zalog iz obdobja med prvo in drugo svetovno vojno, je zmanjšal zaloge v devetdesetih letih, ko se je končala hladna vojna.

 
Podnebne spremembe

Švica, ki uvozi približno 40 % svoje hrane, ima tudi nujne zaloge goriva. Trenutno država še nima načrtov za povečanje zalog goriva, ki jih ima sedaj za bencin in dizel za obdobje 4,5 meseca.

Podnebne spremembe bi lahko v prihodnosti otežile tudi pridobivanje ustreznih živil. »Če bi se zrušila dobavna veriga ali bi prišlo do neuspele žetve zaradi slabega vremena ali suše, bi to lahko imelo politične posledice," je dejal Lehmann.

V trenutnih razmerah ni potrebno veliko, da se pojavi ozko grlo. Tudi brez Ukrajine so logistične verige postale daljše in bolj ranljive.

O gradnji novih silosov so predvidene razprave in glasovanja v prihodnjem letu.

Pri trgovinah, ki pripadajo podjetjem, ne gre le za ohranjanje samooskrbe v času hude potrebe, temveč za zagotavljanje proizvodnje hrane v času pomanjkanja.
 

Inflacija v Švici je maja dosegla najvišjo raven v zadnjih 14 letih

Trenutno Švica še nima načrtov, da bi sprostila zaloge hrane za znižanje inflacije, ki je maja dosegla najvišjo raven v zadnjih 14 letih.

Po podatkih, ki jih je objavil Zvezni statistični urad, se je inflacija cen življenjskih potrebščin v Švici letos maja medletno zvišala na 2,9 %. To je najvišja raven od septembra 2008. Na mesečni ravni se je inflacija maja zvišala za 0,7 %. Medtem je osnovna inflacija, ki poleg energije in goriva izključuje sveže, sezonske izdelke, dosegla 1,8 %, kar je tudi najvišje po letu 2008.
 

 
Viri: Factiva, Reuters, Economist Intelligence Unit
 

Preberite še: 

Globalni trendi na področju hrane in pijače 

Zaradi ruske agresije ogrožena svetovna oskrba s hrano
 
EU napovedi za porabo in oskrbo s pšenico

Kriza na globalnem trgu sladkorja ogroža revne države
 Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: