Upad nemške kemične industrije

torek, 14. marec 2023
 

Nadaljnji upad nemške kemične industrije v letu 2023

Združenje nemške kemične industrije VCI v letu 2023 opaža nadaljnji upad kemične industrije v državi, ki jo med drugim obremenjujejo vztrajno visoka inflacija, šibko svetovno gospodarstvo, energetska kriza v Evropi in regulativni problemi Nemčije.

O tem, katere panoge bo energetska kriza najbolj prizadela, smo pisali v tem prispevku.

Industrijska proizvodnja, vključno s farmacevtskimi izdelki, naj bi se leta 2023 po ocenah VCI zmanjšala za -5 %, medtem ko naj bi se prodaja v industriji zmanjšala za -7 %.

Kljub slabšim rezultatom VCI opozarja na nekatere pozitivne učinke umirjanja cen energije in surovin v zadnjih mesecih, kar bi lahko v prihodnje stabiliziralo razmere, kljub negativnemu razpoloženju v industriji.

Izzivi v industriji ostajajo tudi v prihodnje in v nasprotju s pandemijo ali svetovno gospodarsko krizo tokrat ne bo močnega okrevanja, so prepričani v Združenju.

Evropski kemični proizvajalci ne vidijo dobrih obetov za industrijo v prihodnje zaradi nadaljnjih posledic ruske invazije na Ukrajino, visoke inflacije in upočasnjene gospodarske rasti.

To zimo je nemška kemična industrija dokaj dobro prestala zimo, a pravi izzivi šele prihajajo.

Energetska kriza v Nemčiji je razkrila tudi številne težave z lokalno ureditvijo.

"Manj regulacije za več transformacije," pravijo v združenju VCI in dodajajo, da bi odgovor na ameriško IRA moral biti RRA - Zakon o zmanjšanju predpisov.

Podjetja po vsej Severni Ameriki in Evropi so v zadnjih mesecih pozdravila 430 mlrd USD vreden zakon o zmanjševanju inflacije (IRA) Bidnove administracije, ki vključuje glavne določbe za zmanjšanje emisij ogljika ter povečanje domače proizvodnje.

V zadnjem četrtletju leta 2022 je nemška industrijska proizvodnja, vključno s farmacevtskimi izdelki, upadla za -14 % glede na leto prej, medtem ko so se prihodki sektorja povečali za 4,9 % zaradi 17,7 % rasti cen pri proizvajalcih.
 

BASF namerava odpustiti 2.600 ali 2 % svojih delavcev

Težave ima tudi nemški kemični velikan BASF, ki namerava odpustiti 2.600 ali 2 % delavcev, da bi dosegel prihranke pri stroških, medtem ko se največje evropsko kemično podjetje prilagaja prihodnosti brez poceni ruskega plina. Družba je predčasno končala tudi odkup delnic.

Kemični velikan bo zaprl številne tovarne, vključno z dvema tovarnama amoniaka in povezanimi obrati za gnojila, kar bo povzročilo ukinitev 700 delovnih mest v glavni tovarni Ludwigshafen v Nemčiji.

Preberite še: Krčenje družbe BASF pospešuje de-industrializacijo v Evropi

BASF je dejal, da je poslabšanje svetovnega gospodarstva spodbudilo predčasno prekinitev njegovega programa odkupa delnic, vrednega 3 mlrd EUR.

"Evropska konkurenčnost vse bolj trpi zaradi prekomerne regulacije, počasnih in birokratskih postopkov izdajanja dovoljenj, zlasti pa visokih stroškov za večino proizvodnih vložkov," pravi glavni izvršni direktor BASF, Martin Brudermüller. "Visoke cene energije zdaj predstavljajo dodatno breme za dobičkonosnost in konkurenčnost v Evropi."

Samo račun družbe BASF za plin se je lani povečal za 2,2 mlrd EUR v primerjavi z letom 2021, čeprav se je poraba plina zmanjšala za -35 %.
Cene plina so se sicer nekoliko znižale, vendar ostajajo višje kot v konkurenčnih proizvodnih regijah v ZDA in Aziji.

BASF je za letos napovedal nižji dobiček iz poslovanja v višini 5,4 mlrd EUR, potem ko se je dobiček leta 2022 že zmanjšal za -12 % na 6,9 mlrd EUR.

Družba je utrpela tudi več udarcev zaradi ruske invazije na Ukrajino. BASF je pomagal financirati gradnjo obeh plinovodov Nord Stream prek svoje hčerinske družbe Wintershall Dea. Prekinitev povezav s podjetjem je povzročila odpis v višini 7,3 mlrd EUR in rekordno izgubo za BASF, ki je prav tako upravljal skupna podjetja z Gazprom PJSC in drugimi.
 


Nenehna rast cen plina ogroža na tisoče delovnih mest in preusmerja naložbe drugam.
Raziskava združenja VCI konec januarja je pokazala, da namerava skoraj polovica kemičnih podjetij letos zmanjšati naložbe v Nemčiji zaradi visokih stroškov energije.

Nemška kemična industrija je še posebej energetsko intenzivna. Pred začetkom vojne v Ukrajini je predstavlja približno 15 % celotne letne porabe plina v državi.

Številni nemški kemični proizvajalci, vključno z BASF in Evonik Industries AG, uporabljajo zemeljski plin za pridobivanje procesne toplote in kot surovino, iz katere izdelujejo druge kemične izdelke, zaradi česar je industrija sestavni del avtomobilske in drugih dobavnih verig.
 

Viri: Factiva, Reuters, Die Welt

 

Preberite še: 

Več informacij o globalnih trendih na področju kemične industrije

Nemška kemična industrijaZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: