V letu 2023 je bilo na svetu v uporabi rekordnih 3,9 mio industrijskih robotov

četrtek, 11. april 2024
 

Število industrijskih robotov po vsem svetu je lani doseglo najvišjo vrednost vseh časov 

Po podatkih Mednarodne zveze za robotiko (IFR) je število industrijskih robotov po vsem svetu v letu 2023 doseglo nov rekord, okoli 3,9 mio enot.

Povečala se je tudi gostota robotov, to je število industrijskih robotov v uporabi, glede na število zaposlenih ljudi. Gostota robotov je pomemben indikator za merjenje trenutne ravni avtomatizacije, saj omogoča medsebojno primerjavo regij in držav.

S 151 roboti na 10.000 zaposlenih je povprečna gostota robotov po vsem svetu lani dosegla najvišjo vrednost vseh časov. Ta številka se je v zadnjih 6 letih več kot podvojila.

Pri uporabi industrijskih robotov daleč prednjačijo azijske države, med vodilnimi v svetu pa je tudi Nemčija.

Po Južni Koreji, ki ima 1.012 robotov na 10.000 zaposlenih, in Singapurju s 730 roboti na 10.000 zaposlenih, se Nemčija uvršča na 3. mesto s 415 roboti na 10.000 zaposlenih. Gostota robotov se je v Nemčiji od leta 2017 povečevala za povprečno 5 % na leto.

Sledijo Japonska (397/10.000), Kitajska (392/10.000) in Švedska (343/10.000). 

Tradicionalno sta bili elektronska in avtomobilska industrija največji poslovni področji za proizvajalce industrijskih robotov in obe panogi sta pionirki v uporabi industrijskih robotov in avtomatizacije.

Toda krog uporabe industrijskih robotov se hitro širi. Živilska industrija je trenutno eden najpomembnejših in najbolj zanimivih rastočih trgov za sektor robotike.

 

Trendi, ki spodbujajo povpraševanje po industrijskih robotih 

Uporaba umetne inteligence (AI) je eden najpomembnejših trendov, ki spodbuja povpraševanje po industrijskih robotih in spreminjajoče se procese.

Sodelovanje med človekom in robotom je še en trend, ki ga spodbujajo tudi novi konkurenti in aplikacije. Aplikacije sodelujočih robotov lahko na primer pomagajo in olajšajo delavcem pri določenih nalogah, kot so dviganje ali ponavljajoči se gibi.

Mobilni manipulatorji, ki avtomatizirajo ravnanje z materialom v panogah, kot so avtomobilska, logistična in vesoljska, pri čemer združujejo mobilnost robotskih platform s spretnostjo manipulatorskih rok. Opremljeni s senzorji in kamerami, opravljajo naloge, kot so pregledi in vzdrževanje, in, kar je velika prednost, lahko delajo neposredno s človeškim osebjem.

Digitalni dvojčki se vedno bolj uporabljajo za optimizacijo delovanja fizičnih sistemov s svojimi virtualnimi slikami. Ko postajajo roboti v tovarnah bolj digitalno integrirani, lahko digitalni dvojčki uporabljajo zbrane operativne podatke iz resničnega sveta za izvajanje simulacij in napovedovanje verjetnih rezultatov. V primerjavi s fizičnimi sistemi virtualne simulacije znatno prihranijo stroške.

Humanoidni roboti imajo človeško zasnovo in jih je mogoče prilagodljivo uporabljati v okoljih, kot so na primer skladišča. Gre za novo in zelo zanimivo področje razvoja.
 Viri: Factiva, C2 Europe, IFR

 

Preberite še: 


Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav
 
Gospodarstvo ter možnost vstopa na nemški trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: