Vojna v Ukrajini povečuje povpraševanje po vojaški opremi

četrtek, 20. julij 2023
 

Poslovni rezultati največjega proizvajalca vojaške opreme na svetu presegajo pričakovanja


Poslovni rezultati in napovedi največjega proizvajalca vojaške opreme na svetu, ameriške družbe Lockheed Martin, presegajo pričakovanja. Tako prodaja kot dobiček sta v Q2 2023 presegla pričakovanja analitikov, družba pa je zvišala svoje celoletne napovedi. 
 
  • Družba je v Q2 2023 ustvarila 1,68 mlrd USD čistega dobička v primerjavi s 309 mio USD v enakem obdobju 2022. 
  • Prodaja se je v Q2 2023 povečala za 8 % na 16,7 mlrd USD, predvsem zaradi velikih naročil za bojno letalo F-35 ter rakete GMLRS in Himars. 
  • Družba napoveduje, da se bo celoletna prodaja povečala na 66,75 mlrd USD, kar bi preseglo 66 mlrd USD, ustvarjenih v letu 2022. 

Vrednost delnice družbe je 18. julija padla za -3,2 % zaradi nenehnih skrbi v dobavni verigi in dobav bojnega letala F-35.
 
Upadla je tudi vrednost delnic drugih družb v vojaški industriji, ki letos ni bila naklonjena vlagateljem, saj dolgotrajni pritiski v dobavni verigi in inflacija vplivajo na stopnje dobička.
 

Kako ruska vojna v Ukrajini spodbuja prodajo vojaške opreme? 


Družba Lockheed Martin je zaradi konflikta v Ukrajini dosegla izjemne poslovne rezultate. Lockheedovo orožje, kot so vodeni raketni sistem z več izstrelitvami in protitankovske rakete Javelin, izdelane v sodelovanju z vesoljskim in obrambnim podjetjem RTX, je Ukrajina uporabila v boju proti obsežni invaziji Rusije.
Neporavnana naročila družbe skupno znašajo rekordnih 158 mlrd USD.

Zaostala naročila v enoti za rakete in nadzor ognja so se v Q2 2023 povečala za 9 mlrd USD na 34 mlrd USD, čeprav bodo potrebni meseci ali celo leta, da se naročila pretvorijo v prodajo. Dobiček iz poslovanja je v tem četrtletju padel za -11 % zaradi nespremenjene prodaje v tem obdobju.

Padajoče stopnje dobička kažejo, da se proizvajalci vojaške opreme še vedno spopadajo s težavami v dobavni verigi, pomanjkanjem delovne sile ter dolgotrajnim vplivom inflacije.

Pentagon je od ruske invazije lani podelil 16 mlrd USD pogodb z Ukrajino, pri čemer sta Lockheed Martin in RTX dobila največji delež.

Bojno letalo F-35 predstavlja 30 % prodaje družbe, naročila letal pa so v porastu. Vendar zaradi težav z nadgradnjo programske opreme Pentagon odlaša s končnim prevzemom dobave letal F-35.

Lockheed Martin pričakuje, da bo letos dobavil 100 do 120 reaktivnih letal, kar je manj od 156, kolikor je bilo načrtovanih prej. Upa, da bo to raven dosegel leta 2025.


 
Delnice proizvajalcev vojaške opreme so tesno povezane z obrambnimi proračuni. Veliko povečanje proračunske porabe ZDA za leto 2023 povečuje tudi prodajo. Proračun za leto 2024 naj bi po ocenah ostal nespremenjen v primerjavi s prejšnjim letom. Kongres naj bi dogovor o proračunu za leto 2024 dosegel pred koncem septembra.

Viri: Factiva, The Wall Street Journal, Dow Jones, Reuters

 

Preberite še: 

 
Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav 

Zaradi vojne v Ukrajini in globalnih napetosti raste evropska proizvodnja orožja

Evropski uvoz orožja se je leta 2022 podvojilZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: