Zaradi vojne v Ukrajini in globalnih napetosti raste evropska proizvodnja orožja

torek, 28. februar 2023

Zaradi že več kot leto dni trajajoče vojne v Ukrajini, države po svetu zvišujejo porabo za vojaško opremo. Posledično evropski proizvajalci vojaške opreme beležijo rekordna naročila, zvišujejo pa se tudi cene njihovih delnic na borzah.

Po napovedih svetovalnega podjetja McKinsey & Co. se bodo evropski izdatki za vojsko, ki so se v zadnjih letih že močno povečali, od leta 2021 do 2026 povečali za 53 % na 456,79 mlrd EUR, potencialno celo za 65 % na 492,87 mlrd EUR.
 

Največji proizvajalec vojaške opreme v Evropi, BAE, beleži rekordna naročila 

Britansko podjetje BAE Systems PLC, največji proizvajalec vojaške opreme v Evropi, je v letu 2022 zabeležil velik skok letnih naročil.
 
"V Evropi, kjer je stopnja nevarnosti višja, je potreba po novi vojaški opremi najbolj nujna," so sporočili iz podjetja BAE. Charles Woodburn, izvršni direktor podjetja, je dejal, da je rast prodaje posledica učinka vojne v Ukrajini, a večina naročil je povezanih z dolgoročnejšimi projekti, kot so podmornice in mornariške ladje.

Glede na količino vojaške opreme, ki gre v Ukrajino, kupci po vsem svetu zdaj želijo obnoviti te zaloge. Povečala so se tudi nekatera obstoječa naročila, na primer za bojna vozila CV90 s strani Slovaške in Češke.

O razcvetu orožarske industrije v Vzhodni Evropi smo pisali že v tem prispevku.

Družba BAE, ki ima sedež v Združenem kraljestvu, je lani prejela naročil v višini 37,1 mlrd GBP ali približno 43,5 mlrd EUR, s čimer se je skupna vrednost naročil zvišala na 58,9 mlrd GBP ali 69,06 mlrd EUR.

V letu 2022 je družba BAE ustvarila prihodke v višini 21,3 mlrd GBP (24,97 mlrd EUR), kar je 8,9 % več kot leto prej in nad pričakovanji analitikov. Kljub temu je bil dobiček iz poslovanja lani nižji za 5 mio GBP (5,86 mio EUR) in je znašal 2,4 mlrd GBP (2,81 mlrd EUR).

Družba za leto 2023 napoveduje povečanje dobička od 5 % do 7 %. Delnice podjetja so konec februarja dosegle rekordno vrednost.

Družba BAE izdeluje vrsto vojaške strojne in programske opreme, predvsem v ZDA in Združenem kraljestvu. Družba je tudi partnerica pri proizvodnji reaktivnega lovca Typhoon. Izdeluje britanske jedrske podmornice ter številne bojne ladje in tanke. Med drugo strojno opremo izdeluje tudi bojno vozilo Bradley, ki ga upravljajo ZDA.
Nekaj opreme te družbe se trenutno uporablja tudi v Ukrajini.
 

 

O visoki rasti prodaje poročajo tudi drugi evropski proizvajalci vojaške opreme 

O visoki rasti prodaje poročata tudi švedski Saab AB in norveški Kongsberg Gruppen ASA, saj številne države po vsem svetu, še zlasti evropske, zaradi globalnih napetosti namenjajo več sredstev za vojaško opremo.
 
  • V začetku februarja je švedski Saab, ki je oblikoval protitankovsko orožje NLAW, simbol zgodnjega ukrajinskega upora Rusiji, poročal o 22 % medletnem povečanju naročil v letu 2022. Družba Saab letos pričakuje dvomestno rast prodaje.  
  • Prihodki obrambnega in vesoljskega oddelka družbe Airbus SE so se leta 2022 povečali za 11 %. 
  • Norveški Kongsberg, ki izdeluje rakete ter nadzorno in drugo opremo, je poročal o 21 % povečanju dobička za leto 2022, z več kot 1 mlrd USD novih naročil. 
 

Povečana naročila proizvajalcev vojaške opreme pomenijo tudi ogromne dobičke na borzi 

Vrednosti delnic evropskih proizvajalcev vojaške opreme so presegle vrednost delnic podobnih ameriških podjetij. 
A tudi ameriški proizvajalci orožja beležijo povečanje naročil, tudi zato, ker je Washington namenil Ukrajini vojaško opremo v vrednosti 27 mlrd USD.

Vlagatelji deloma stavijo, da bodo evropski izdelovalci orožja, potem ko se bo vojna končala, še naprej imeli koristi od visokih lokalnih obrambnih proračunov. 
  • Delnice BAE so od začetka vojne zrasle za 52 %. 
  • Vrednost delnic italijanskega proizvajalca Leonardo SpA, ki izdeluje helikopterje in je del konzorcija Typhoon, je za 60 % višja. 
  • Cene delnic proizvajalca Saab so se od začetka vojne zvišale za 161 %.
  • Cene delnic nemškega proizvajalca Rheinmetall AG so se zvišale za 156 %.

Ameriškim proizvajalcem vojaške opreme se je vrednost delnic od začetka vojne v Ukrajini prav tako povišala, a precej manj kot evropskim. 
  • Proizvajalcu Lockheed Martin Corp. se je cena delnic od začetka ukrajinske vojne povečala za 24 %
  • General Dynamics Corp. za 8 %
  • Northrop Grumman Corp. pa za 20 %.
 

Povečuje se tudi izvoz orožja iz Bosne in Hercegovine 

Bosanska podjetja, ki izvažajo orožje in vojaško opremo, v zadnjih dveh letih beležijo dobre rezultate, poroča banjaluški Glas Srpske, ki povzema letno poročilo Koordinacijskega odbora za nadzor osebnega in lahkega orožja Bosne in Hercegovine.

Med prvimi štirimi izvozniki, ki so v letu 2022 dosegli najboljše rezultate, so 3 podjetja iz Goražda in 1 iz Konjica.

Ministrstvo za varnost BiH je v letu 2022 izdalo 834 dovoljenj za premik orožja in vojaške opreme. Od tega je bilo 499 odločitev izvoznih in 335 uvoznih. Leto prej je bilo od 757 odločb 501 izvoznih, 256 soglasij pa je bilo izdanih za uvoz.

Največ vloženih zahtevkov za soglasje v letu 2022 se nanaša na 4 gospodarske subjekte, piše v poročilu.
Na prvem mestu je Ginex iz Goražda (197 dovoljenj, od tega 192 za izvoz, le 5 pa za uvoz orožja). 
Ginexu sledi Igman iz Konjica (116 dovoljenj, od tega 74 za izvoz in 42 za uvoz).
Pobjeda Technology iz Goražda je prejela 82 dovoljenj za izvoz in 31 za uvoz orožja, podjetje Unix iz Goražda pa 74 dovoljenj za izvoz in 6 dovoljenj za uvoz orožja in vojaške opreme.


Vrednosti GBP in USD so preračunane v EUR po povprečnem letnem deviznem tečaju ECB za leto 2022. 

Viri: Factiva, The Wall Street Journal, BBC, Glas Srpske

 

Preberite še: 

 
Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav 

Razvoj vojaške industrije na MadžarskemZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: