Evropski uvoz orožja se je leta 2022 podvojil

četrtek, 16. marec 2023
 

Ukrajina je lani postala 3. največja uvoznica orožja na svetu 

Po podatkih stockholmskega Mednarodnega inštituta za mirovne raziskave (SIPRI) se je uvoz orožja v Evropo v letu 2022 skoraj podvojil, predvsem zaradi množičnih pošiljk v Ukrajino.
 
Uvoz orožja v Evropo se je lani medletno povečal za 93 %, tudi zaradi večjih obrambnih proračunov evropskih držav, vključno s Poljsko in Norveško.
 
Ruska invazija na Ukrajino je povzročila velik porast povpraševanja in posledično uvoza orožja v Evropo. A tudi brez Ukrajine se je evropski uvoz orožja v letu 2022 po podatkih SIPRI povečal za 35 %.

Ukrajina je bila do lani zanemarljiva uvoznica orožja, leta 2022 pa je postala 3. največja uvoznica orožja na svetu, za Indijo in Katarjem. Indija ostaja največji svetovni uvoznik orožja, vendar se je njen uvoz orožja v obdobju 2013-2017 v primerjavi z obdobjem 2018–2022 zmanjšal za -11 %. 

Samo Ukrajina je lani po podatkih SIPRI predstavljala 31 % vseh transferjev orožja v Evropo in 8 % vseh svetovnih dobav.

Ukrajinski uvoz orožja, vključno z donacijami, se je lani povečal za več kot 60-krat.

V Ukrajino so države dobavljale predvsem orožje iz obstoječih zalog. Med njimi je bilo okoli 230 topniških orodij iz ZDA, 280 poljskih oklepnih vozil in več kot 7.000 britanskih protitankovskih raket, pa tudi več na novo proizvedenih kosov, kot so protiletalski sistemi.

Natančno vrednost dobav je težko določiti, saj je veliko pogodb nepreglednih. SIPRI ocenjuje, da so lani skupni izdatki za orožje prvič presegli 2 trln USD. Ocene vojaških izdatkov za leto 2022, ki jih je pripravil SIPRI, bodo objavljene aprila 2023.  

Trend povečanega oboroževanja evropskih držav 

Povečanje uvoza orožja v Ukrajino je pospešilo že tako naraščajoč trend povečanega oboroževanja evropskih držav.

Evropske države so že naročile ali načrtujejo nove dobave podmornic, bojnih letal, brezpilotnih letal, protitankovskih raket, pušk in radarjev.

EU, ki trenutno izpopolnjuje načrt za oskrbo Ukrajine z milijoni granat, si prizadeva povečati lokalno proizvodnjo orožja v Evropi.
 

Uvoz orožja v drugih regijah izven Evrope

Po podatkih SIPRI se je v zadnjih 5 letih (2018–2022) evropski uvoz orožja v primerjavi s prejšnjim pet-letnim obdobjem povečal za 47 %, medtem ko so se svetovni transferji zmanjšali za -5 %.

Za razliko od Evrope so vse druge celine v zadnjih 5 letih zabeležile upad uvoza vojaške opreme.

Izrazit padec je bil v Afriki (-40 %) ter v Severni in Južni Ameriki (-20 %). Uvoz orožja se je zmanjšal tudi v Aziji (-7 %) in na Bližnjem vzhodu (-9 %).
 

Bližnji vzhod je lani postal vodilna destinacija za izvoz orožja

Bližnji vzhod je v zadnjem letu postal vodilna destinacija za izvoz orožja, saj je predstavljal 32 % celotnega svetovnega izvoza.

Regija je tako prehitela azijsko-pacifiško regijo, ki je bila leta na prvem mestu, leta 2022 pa je padla 2. mesto, s 30 % celotnega izvoza. Evropa je bila lani s 27 % celotnega izvoza na 3. mestu.

Kitajska še naprej veliko troši za svojo vojsko, vendar ima vedno več lokalne proizvodnje, ki nadomešča uvoz iz Rusije.

Glavne destinacije za pretovarjanje orožja so bile v letu 2022 Katar (10 % svetovnega obsega), Indija (9 %) in Ukrajina (8 %). Sledijo Savdska Arabija in Združeni arabski emirati (po 7 %) ter Pakistan (5 %).

5 največjih svetovnih izvoznic orožja v zadnjih 5 letih: 
  • ZDA (40 %)
  • Rusija (16 %)
  • Francija (11 %)
  • Kitajska (5 %)
  • Nemčija (4 %)
 

Ruski izvoz orožja upada, kar ustvarja nove poslovne priložnosti za zahodne dobavitelje 

Ruski izvoz orožja je v zadnjih 5 letih upadel za -31 % v primerjavi s prejšnjim pet- letnim obdobjem. Ruski delež v svetovnem izvozu je z 22 % padel na 16 %. To ustvarja nove poslovne priložnosti za zahodne dobavitelje orožja in vojaške opreme.

Srbija, dolgoletna ruska zaveznica in kupec njene vojaške opreme, se na primer že dogovarja s francosko družbo Dassault Aviation SA o dobavi delov za letala Rafale, saj je zaradi sankcij iz Rusije težje dobiti dele za obstoječo floto.


Viri: Factiva, Agence France Presse, The Wall Street Journal, SIPRI

 

Preberite še: 

 
Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav 

Zaradi vojne v Ukrajini in globalnih napetosti raste evropska proizvodnja orožjaZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: