Članstvo Finske v Natu bo povečalo financiranje zagonskih podjetij

četrtek, 03. avgust 2023
 

Vstop Finske v Nato in Natov sklad za inovacije 

13. aprila 2023 se je Finska pridružila Natu. Z vstopom si je pridobila dostop do Natovega sklada za inovacije (NIF), s tem pa priložnost za financiranje zagonskih podjetij v zgodnji fazi.

NIF, ocenjen na 1 mlrd EUR, je bil ustanovljen z namenom vlaganja v vrhunska zagonska podjetja. Ustanovljen je bil po zavezah 22 držav članic Nata, na vrhu Nata leta 2022, v prestolnici Španije, v Madridu.

Kot del ločenega sporazuma, bo finska državna investicijska družba Finnish Industry Investment Ltd (Tesi) v ta sklad vložila 35 mio EUR.
 

 

Prednosti vstopa Finske v NIF

  • Vstop v NIF bo Finski omogočil dostop do novih in razširjenih možnosti financiranja za več kot 250 novo-ustanovljenih podjetij, katerih poslovni model temelji na visoko-tehnoloških inovacijah v inženirstvu ali na pomembnem znanstvenem napredku. Podjetja bodo lahko izkoristila dolgoročno financiranje pri razvoju tehnologij za Nato in Finsko.
  • Vstop v NIF bo okrepil vključenost Finske v osrednjo operativno mrežo Nata. Finska bo tako lahko bolj aktivna pri zoperstavljanju grožnjam ter bo lahko okrepila inovacije v celotnem zavezništvu.
  • Finska in Nato bosta bolj pripravljena na kibernetske napade, ki v času vojne med Rusijo in Ukrajino predstavljajo veliko varnostno tveganje. Finska je glede kibernetske varnosti sicer bolje pripravljena kot večina držav, vendar je tudi verjetnejša tarča kibernetskih napadov.
  • Vključitev Finske v NIF bo povečala zanimanje vlagateljev v finski visokotehnološki sektor, ki je uvrščen med 3 najboljše na evropski celini.
  • Članstvo Finske v skladu bo privabilo nova sredstva tveganega kapitala za centre pred-komercialnih raziskav in razvoja mikroelektronike, umetne inteligence (AI), robotike in kvantne tehnologije.
 

Napovedi EIU

Finska se uvršča med prvih 10 držav na lestvici poslovnega okolja, ki jo pripravlja EIU, ter med prve 3 države po tehnološki pripravljenosti. Njena vključitev v NIF pa bo ta trend le še okrepila.

Velik del razvite tehnologije bo uporaben tudi v drugih sektorjih, kot so energija, komunikacije in napredna proizvodnja.

Zaradi tega bo Finska dolgoročno bolj konkurenčna destinacija za vlagatelje. Ta naložba se bo verjetno prelila tudi v druge sektorje gospodarstva, hkrati pa olajšala izmenjavo znanja. To bo omogočilo ohranitev naprednih tehnologij v finskem gospodarstvu, kar bo okrepilo inovacije na Finskem in v drugih državah članicah Nata.
 

Viri: Factiva, Economist Intelligence Unit

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju IKT

Gospodarstvo ter možnost vstopa na finski trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: