Dubaj je postal globalno središče igralniške industrije v regiji MENA

torek, 06. februar 2024
 

Dubaj je glavno središče hitro rastoče igralniške industrije v regiji MENA

Dubaj je postal glavno globalno središče za hitro rastočo igralniško industrijo na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki (MENA), zahvaljujoč svojemu dinamičnemu poslovnemu okolju, naložbam prijaznim politikam in impresivnim stopnjam digitalne angažiranosti.

Dubaj spodbuja igralniško industrijo. Lep primer tega je igralni center DMCC, ki ga je leta 2022 ustanovil Dubai Multi Commodities Center (DMCC).

Igralni center DMCC v Dubaju je središče za približno 100 igralniških podjetij, ki imajo sedež v brezplačni coni, vključno z razvijalci, založniki, ekipami e-športa in organizatorji turnirjev.

Igralni center DMCC skupaj s sestrskim ekosistemom DMCC Crypto Center podjetjem zagotavlja vse, kar potrebujejo za uspešno poslovanje, spodbuja povezave med podjetji, kreativci, razvijalci in igralci iger, hkrati pa zagotavlja visokokakovostno infrastrukturo in povezljivost.


 

V Dubaju je lansko leto potekal že 2. festival igralniške industrije Dubai E-sports and Games Festival 

Nove igre, eksponati in raznolika območja za vse ravni znanja so poskrbeli za uspešnost dogodka.

V okviru tega mednarodnega dogodka je potekal tudi GameExpo, kjer se je zbralo več kot 1.800 strokovnjakov iz industrije z vsega sveta, ki so delili svoje vpoglede in ideje o svetli prihodnosti, ki čaka industrijo.

Več kot 75.000 najboljših lokalnih in svetovnih igralcev iger se je pomerilo na različnih e-športnih turnirjih in igrah, na novo so uvedli tudi poseben turnir za vplivneže, Play Beyond.


 

Razcvet igralniškega trga v MENA regiji

 • Projekcije kažejo, da bo število igralcev iger v regiji MENA do leta 2026 doseglo okoli 88 mio, v primerjavi s 67,4 mio v letu 2022.
 • V regiji MENA je trenutno 15 % globalne baze igralcev.
 • Z impresivno, 25 % letno stopnjo rasti, raste trg iger na srečo v MENA regiji trikrat hitreje od kitajskega, kjer povprečna letna rast dosega približno 8 %.
 • Skoraj 65 % vseh igralniških dejavnosti v regiji MENA je vezanih na mobilne igre, ki jih ljubiteljsko igra približno 60 % prebivalcev v regiji.
 • V regiji MENA naj bi se prihodki od iger na srečo do leta 2027 skoraj podvojili v primerjavi s številkami iz leta 2021 in dosegli 6 mlrd USD.
 • ZAE so vodilni trg iger na srečo v MENA regiji.
 • Približno 50 % vseh prenesenih mobilnih aplikacij v MENA regiji predstavljajo igre, medtem ko je globalno povprečje 40 %.
 

Velikost globalnega igralniškega trga

 • Igre na srečo so ena najhitreje rastočih industrij na svetu.
 • V letu 2022 je igralo na srečo skoraj 3,2 mlrd ljudi, ki so v tem letu skupaj potrošili 196,8 mlrd USD.
 • Velikost in rast današnje industrije sta ekstremno visoki v primerjavi s časom, ko so se video igre prvič pojavile v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.
 • Velikost globalnega igralniškega trga je bila leta 2022 ocenjena na 249,55 mlrd USD, do leta 2030 pa naj bi dosegla 665,77 mlrd USD.
 • Globalni trg e-športa naj bi zrasel z 1,72 mlrd USD leta 2023 na 6,75 mlrd USD do leta 2030, kar predstavlja visoko, 21,5 % povprečno letno rast.
 • Število uporabnikov e-športa naj bi po vsem svetu do leta 2028 doseglo 856 milijonov.
 • Globalno ima azijsko-pacifiški trg največji tržni delež, medtem ko so Kitajska, ZDA in Japonska na vrhu kot posamezni trgi.
 
Viri: Factiva, UAE Government News, The Emirates News Agency


 

Preberite še:


Globalni trendi na področju turizma, športa in prostega časa

Priložnosti, ki jih ponuja cvetoča afriška zabavna industrija

Gospodarstvo ter možnosti vstopa na trg ZAEZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: