EBRD in WB v Severno Makedonijo vlagata 3 mlrd EUR v program energetskega prehoda

torek, 21. november 2023
 

Naložbeni program za pravičen energetski prehod Severne Makedonije (JET-P)

Mednarodni posojilodajalci, vključno z Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD) in Svetovno banko (WB), podpirajo 3 mlrd EUR vreden načrt za program energetskega prehoda Severne Makedonije, imenovan Naložbeni program za pravičen energetski prehod (JET-P).

Program, ki ga bodo predvidoma sprejeli na konferenci o podnebnih spremembah COP28 v Dubaju, predstavlja načrt za zaprtje 2 elektrarn na premog v državi, ki naj bi ju  nadomestiti z 1,7 GW zmogljivostmi obnovljive energije.

Program je usklajen z globalnimi prizadevanji za boj proti podnebnim spremembam in zmanjšanje odvisnosti od fosilnih goriv ter sledi podobnim prizadevanjem za hitrejšo opustitev premogovnih elektrarn v Južni Afriki, Indoneziji, Vietnamu in Senegalu s podporo vlad, javnih posojilodajalcev in zasebnih vlagateljev.

Koalicija držav je lani med COP27 napovedala načrt energetskega prehoda JET-P v vrednosti 20 mlrd USD za pomoč Indoneziji pri zaprtju elektrarn na premog, še prej pa je leta 2021 za energetski prehod dodelila 8,5 mlrd USD pomoči Južni Afriki.
 

Premog v Severni Makedoniji predstavlja 40 % vira električne energije

Združeni narodi so glavno mesto Severne Makedonije, Skopje, leta 2018 razglasili za najbolj onesnaženo mesto v Evropi.

Premog predstavlja približno 40 % vira električne energije v državi.

V fokusu energetskega prehoda Severne Makedonije s premoga na obnovljive vire je termoelektrarna REK Bitola, ki je največji proizvajalec električne energije v državi, saj prispeva več kot 70 % celotne proizvodnje električne energije.Severna Makedonija si že leta prizadeva za opustitev premoga. Toda leta 2021 je znova odprla mirujočo termoelektrarno REK Oslomej, da bi zmanjšala uvoz električne energije.

Obe elektrarni na premog se starata, sta zastareli in delujeta na lignit, ki najbolj onesnažuje okolje.
 

Energetski prehod Severne Makedonije naj bi bil končan leta 2030

Cena energetskega prehoda Severne Makedonije znaša 1.500 EUR za vsakega od približno 2 mio prebivalcev te države.
To poudarja težave, s katerimi se srečujejo številne majhne države ali države z nizkimi dohodki pri financiranju prehoda na čistejšo energijo.

Severna Makedonija se je leta 2021 pridružila zavezništvu Powering Past Coal Alliance, skupini držav, ki so se zavezale k postopnemu opuščanju električne energije na premog.

Potem ko je prvotno ciljala na popoln prehod do leta 2027, je januarja lani datum prestavila na leto 2030.
Zamuda in načrti za odprtje dveh novih rudnikov premoga so posledica pomislekov glede energetske varnosti, ki jih je sprožila vojna v Ukrajini. Podobne ukrepe so uvedle tudi druge države EU, vendar so bile deležne kritik okoljskih aktivistov.


Viri: Factiva, Reuters, Bne Intellinews

 

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju zelene tehnologije
 
Makedonija odobrila subvencije za sončne kolektorje

Gospodarstvo ter možnosti vstopa na trg Severne MakedonijeZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: