Eksponentna rast globalnega trga razkužil za roke

sreda, 01. april 2020

Globalni trg razkužil za roke je bil v letu 2019 vreden približno 1 mlrd EUR. Po napovedih analitikov bo do leta 2027 rasel po 7,5 % povprečni letni stopnji in v letu 2027 dosegel vrednost 2,1 mlrd EUR.

Največji trg razkužil za roke je bila v letu 2019 Severna Amerika (ZDA in Kanada), kjer je vrednost trga dosegla 376 mio EUR. Prisotnost ključnih tržnih akterjev v regiji je eden glavnih dejavnikov rasti tega trga, pa tudi visoka ozaveščenost ljudi glede higiene.
 
Trg razkužil za roke v zadnjih nekaj letih eksponentno raste. Z izbruhom pandemije korona virusa v letu 2019 je prodaja sredstev za razkuževanje rok močno naraščala po vseh regijah na svetu, kar je povzročilo svetovno pomanjkanje razkužila. Globalno povpraševanje po razkužilih za roke se je od decembra 2019 do februarja 2020 povečalo za 1400 %.
 
Zaradi porasta povpraševanja po razkužilih so predvsem spletni trgovci povišali cene, nekateri tudi za 70 %. Številne vlade spodbujajo svoja proizvodna podjetja, da povečajo proizvodnjo razkužil.

Proizvodnjo sta na primer že povečala dva ključna globalna konkurenta, Unilever in Himalaya Drug. Tudi globalno kemijsko podjetje Dow Inc. je v petih tovarnah začelo s proizvodnjo razkužila za roke. Tovarne Dow Inc. v Michiganu, Zahodni Virginiji, Belgiji, Braziliji in v Nemčiji bodo skupno proizvedle približno 200 ton razkužila na teden, ki ga bodo brezplačno podarile zdravstvenim sistemom in vladam. Prve dobave bodo stekle že v prvem tednu aprila.

Proizvodnjo razkužil pa povečujejo tudi številni pivovarji in destilarne, kot so na primer BrewDog, Leith Gin, Verdant Spirits in Pernod Ricard.
 
Največji globalni konkurenti na področju proizvodnje razkužil za roke so The Himalaya Drug Company, Reckitt Benckiser Group, Best sanitizers, Procter & Gamble, Unilever, Kutol, Henkel AG & Company, Vi-Jon in GOJO industries.
 
Vir: Factiva; Dow Jones, Fior Markets
 
Več informacij o globalnih trendih na področju kemije