Estonski lesni sektor vse težje konkurira na mednarodnih trgih

torek, 21. november 2023
 

Recesija in vojna v Rusiji negativno vplivata na estonsko lesno industrijo 

Cene okroglega lesa so se v Estoniji  letos precej znižale. Borova hlodovina se je na leto na primer pocenila za -30 %, smrekova pa za okoli -20 %.

Kljub nižjim cenam hlodovine pa ostajajo cene surovin in energije v Estoniji višje v primerjavi z drugimi državami v regiji. Posledično je estonskim lesnim podjetjem težko konkurirati na mednarodnih trgih.

Estonska lesna podjetja beležijo manjše povpraševanje s strani njihovih glavnih izvoznih trgov.

Po mnenju estonskega Združenja lesne industrije to vodi do nadaljnjega padca obsega v enem od glavnih estonskih izvoznih sektorjev in s tem k slabši zunanjetrgovinski bilanci.

V Združenju opozarjajo, da so politične odločitve estonske vlade in pomanjkanje le-teh eden izmed dejavnikov, ki je prispeval k slabemu položaju estonske lesne industrije.

Negativno na industrijo vpliva tudi omejevanje razpoložljivosti lokalnih surovin, kar je povzročilo umik skandinavskih družb iz Estonije, ter lokalnih podjetij, ki so zavrnila naložbe ali vlagala zunaj Estonije.

Večina estonskih lesnih podjetij je že zmanjšala število zaposlenih, po prenehanju poslovanja podjetij pa bodo verjetno sledila še nadaljnja odpuščanja.

Istočasno v skandinavskih državah na primer odpirajo nove žage, estonske pa zapirajo in jim predajajo tržni delež. Ista situacija je z novimi zelenimi industrijami, pri čemer sta 2 projekta lesne kemije odložena zaradi pomanjkanja poguma za naložbe. Hkrati je v skandinavskih državah približno 50 podobnih obratov, kmalu pa se bo odprl še en velik projekt Kemi na Finskem. V tovarno celuloze Kemi, ki naj bi letno potrebovala 7,6 mio m3 lesa in proizvedla 1,5 mio ton celuloze in drugih bio proizvodov, so vložili več kot 2 mlrd EUR.

 

Upad gradbene dejavnosti dodatno poslabšuje položaj estonske lesne industrije 

Po podatkih KPMG se je poslovanje lesne industrije v Estoniji v Q2 2023 skrčilo za skoraj -40 %, analitiki pa industriji ne napovedujejo hitrega okrevanja.

Podlaga za slabe napovedi je tudi upad števila novih gradbenih dovoljenj, izdanih na Finskem, Švedskem in Danskem, ki so se v zadnjem letu zmanjšala za -30 % do -50 %.

Podatki švedske banke Swedbank kažejo, da se je na Švedskem obseg gradnje v Q2 2023 zmanjšal za -16 % na letni ravni, medtem ko je za celo leto 2023 napovedan -12 % letni padec. Novi gradbeni projekti so se letos na Švedskem medletno zmanjšali za -57 %. 

Na Finskem je bankrotiralo okoli 220 podjetij, kar po statističnih podatkih predstavlja letni rekord bankrotov v državi v zadnjih 26 letih. Eden od vodilnih finskih proizvajalcev majhnih lesenih zgradb, Jukkatalo, je prav tako vložil zahtevo za stečaj, pri čemer je bil razlog zanj upad povpraševanja.

V Estoniji je okrožno sodišče Harju oktobra 2023 razglasilo stečaj podjetja Kaper Moduls OU, ki je večinoma prodajalo modularne hiše na švedskem trgu.

V Swedbank menijo, da bi se padec trga lesa in gradbenih materialov v Estoniji in na Finskem prihodnje leto lahko stabiliziral, medtem ko bo namesto rasti verjetno prišlo do stagnacije. Viri: Factiva, Business World Agency


 

Preberite še:


Globalni trendi na področju lesne in pohištvene industrije

Gospodarstvo ter možnosti vstopa na estonski trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: