EU je Irski odobrila novo označevanje embalaže za alkoholne pijače

četrtek, 16. februar 2023
 

Na embalaži alkoholnih pijač odslej oznake, ki opozarjajo na nevarnost uživanja alkohola

EU je Irski dovolila, da na embalažo alkoholnih pijač nalepi oznake, ki opozarjajo na nevarnost uživanja alkohola, podobno kot velja za tobačne izdelke.

Evropska komisija je irski osnutek uredbe o ureditvi označevanja alkoholnih izdelkov na nacionalni ravni po 6 mesecih posvetovanja z državami članicami potrdila brez ugovorov in pripomb.

To je Irski omogočilo, da v skladu z lastnim zakonom o javnem zdravju iz leta 2018 zahteva, da oznake na vinu in alkoholnih izdelkih vsebujejo opozorila o nevarnosti uživanja alkohola pri nosečnicah, njegovi povezavi s smrtonosnimi oblikami raka, gramih alkohola in vsebovanih kalorijah v pijači, pa tudi povezavo do spletne strani z informacijami o alkoholu in njegovi škodljivosti.
Irska vlada zagotavlja, da bodo ta opozorila uvedena postopoma v daljšem časovnem obdobju do treh let.
 

Odobritev EU je povzročila močno nasprotovanje v industriji alkoholnih pijač v državah EU

Odločitev EU pa je sprožila veliko negodovanja pri evropskih proizvajalcih vina in žganih pijač, ki svojih izdelkov ne želijo primerjati s cigaretnimi škatlicami, na katerih so takšna zdravstvena opozorila.

Med 6 mesečnim postopkom javnega posvetovanja v EU, so Hrvaška, Češka, Danska, Francija, Grčija, Madžarska, Italija, Latvija, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška in Španija, izdale kritične komentarje na irski zakon.

Evropski vinski sektor naj bi bil ena glavnih žrtev ukrepa, predvsem bi bile prizadete Francija, Italija in Španija, ki so po količini vodilne svetovne dobaviteljice vina.

In če bodo te države še naprej želele tržiti svojo pijačo na Irskem, bodo morale spremeniti embalažo.

Predstavniki evropske vinske industrije trdijo, da sta usklajena zakonodaja in enotni trg dva največja dosežka EU, tako za državljane kot za podjetja v EU, še zlasti za mala in srednje velika podjetja.

Italijanski podpredsednik in minister za zunanje zadeve Antonio Tajani je ukrep, s katerim namerava Irska odvračati od uživanja alkohola med svojim prebivalstvom, označil celo za absurden.

Največje italijansko združenje kmetov, Coldiretti, je potezo označilo za neposreden napad na državo, saj bi bo mnenju združenja ta poteza vplivala na 14 mlrd EUR vredno vinsko industrijo, ki zaposluje 1,3 mio ljudi v državi.

Špansko združenje delodajalcev FIAB kritizira ukrep in poziva k označevanju v Evropi, ki proizvajalcem ne postavlja komercialnih ovir.
 
Španski proizvajalci alkoholnih pijač upajo, da bodo tretje države, članice WTO, izrazile zaskrbljenost glede irskega predloga, kot so že storile številne evropske države, in tako prisilile Evropsko komisijo, da se zavzame za enotni trg. V nasprotnem primeru bi bila možno spodbijati tovrstna pravila preko Sodišča Evropske unije. 
 

Razlogi za novo označevanje embalaže za alkoholne pijače

  • Na Irskem vsako leto zabeležijo približno 1.000 primerov raka, povezanega z alkoholom.
  • Zaznavajo tudi nizko stopnjo ozaveščenosti o tveganjih fetalnih motenj alkoholnega spektra in bolezni jeter, zato menijo, da je ključnega pomena, da se ti ukrepi uvedejo brez odlašanja.
  • Najnovejša raziskava Healthy Ireland Survey 2022 je pokazala, da več kot tretjina (37 %) odraslih Ircev, starih 15 let in več, pije alkohol vsaj enkrat na teden, pri čemer se jih več kot petina (22 %) ob vsakem pitju čezmerno napije.
  • Na Irskem vsako leto začne piti vsaj 50.000 otrok in več kot tretjina (37 %) 15- do 25-letnikov ima težave z alkoholom.
 
 
Viri: Factiva, CE Noticias Financieras, Irish Examiner


 

Preberite še:


Globalni trendi na področju hrane in pijače

Novi trendi v embalaži za vino
 Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: