EU v boju proti tekstilnim odpadkom

četrtek, 31. avgust 2023

Nizozemska je uvedla politiko razširjene odgovornosti proizvajalcev tekstila (EPR) 

Nizozemska je julija letos uvedla svojo dolgo pričakovano politiko razširjene odgovornosti proizvajalcev tekstila (EPR). S tem je postala 3. evropska država, za Francijo in Švedsko, v kateri so proizvajalci modnih blagovnih znamk odgovorni za odpadna oblačila.
 
Nova politika od vseh proizvajalcev zahteva, da zagotovijo zbirna mesta in omogočijo sortiranje, recikliranje in ponovno uporabo izdelkov, ki jih prodajajo na nizozemskem trgu, ter hkrati kontrolirajo, kam ti odpadki gredo. Proizvajalci morajo v ta namen plačevati pristojbine, katerih višina je odvisna od letne vrednosti prodanih oblačil in tekstila na nizozemskem trgu.
 
Cilj zakona je, da bo do leta 2030 vsaj 50 % tekstila na Nizozemskem ponovno uporabljenih ali recikliranih, 25 % recikliranja pa naj bi bilo od vlakna do vlakna.  

 
Predlog Evropske komisije o uvedbi ERP za tekstil v državah EU 

V začetku julija 2023 je Evropska komisija predstavila predlog za uvedbo EPR za tekstil v vseh državah članicah, v skladu z okvirno direktivo EU o odpadkih.
 
Predlog predvideva: 
  • da bodo proizvajalci oblačil in trgovci na drobno odgovorni za celoten življenjski cikel tekstilnih izdelkov, hkrati pa bodo morali finančno podpreti trajnostno ravnanje s tekstilnimi odpadki po vsej EU. 
  • Vsaka država EU bo morala do leta 2025 uvesti ločen program zbiranja tekstila. 
  • Stroške zbiranja, sortiranja in ravnanja ob koncu življenjske dobe, bodo nosili proizvajalci.
 
Višina pristojbin bo odvisna od več dejavnikov, tudi od vrste materiala, teže, pridobljenih ekoloških certifikatov, ter od velikosti podjetja. Ta shema, znana kot ekološka modulacija, bo podobna sedanjemu francoskemu sistemu
 
V Franciji so na primer pristojbine EPR nizke in predstavljajo zelo majhen del cene izdelka. Ta znaša nekaj centov na oblačilo, kar blagovne znamke zlahka prenesejo na potrošnika.  

 
Strategija EU za trajnostni in krožni tekstil 

Predlog Evropske komisije je del niza novih predpisov, ki jih EU pripravlja v okviru strategije za trajnostni in krožni tekstil.
 
Cilj krovne strategije je, da bo ves tekstil, uvožen v EU, do leta 2030 dalj časa obstojen in ga bo mogoče reciklirati. V veliki meri naj bi bil izdelan iz recikliranih vlaken, brez nevarnih snovi, ter proizveden ob spoštovanju socialnih pravic in okolja.
 
Predlog obravnava tudi nezakonit izvoz rabljenih oblačil izven EU, ki imajo pogosto oznako za ponovno uporabo, vendar jih na koncu odvržejo v Gani ali Keniji, ki se spopadata z ogromno količino uvoženih tekstilnih odpadkov. 

 
Vpliv nove zakonodaje na modno dobavno verigo 

Svetovni modni sektor ima različna stališča o vplivu nove zakonodaje na modno dobavno verigo in opozarja na številne dejavnike, ki jih je potrebno še upoštevati: 
  • Pravila EU tvegajo, da se stroški prenesejo na modne proizvajalce
  • Globalna modna dobavna veriga potrebuje mednarodne sporazume, saj le sodelovanje in usklajevanje v celotni dobavni verigi zagotovila skladnost z novimi pravili in njen končni uspeh.
  • Ponovni razmislek o oblikovanju oblačil, saj obstajajo ovire za recikliranje tkanin, ki vsebujejo mešanico različnih materialov.
  • Odprle se bodo nove poslovne priložnosti - nova pravila bi lahko spodbudila znatne naložbe v recikliranje tekstila, od raziskovanja novih metod recikliranja tekstila, izboljšanja učinkovitosti zbiranja in sortiranja rabljenih oblačil, pa do razširitve proizvodne zmogljivosti pri izdelavi oblačil iz recikliranega tekstila.
  • Ustvarjanje novih linij izdelkov v industriji oblačil - proizvajalci bodo lahko na primer z uporabo recikliranega ali predelanega tekstila, proizvajali modne dodatke. Poleg tega bodo nova pravila spodbujala sprejetje trajnostnih poslovnih modelov, kar bo podjetjem odprlo vrata za razvoj in ponudbo storitev, povezanih s popravilom, obnovo in nadaljnjo prodajo tekstila.
  • Spodbujanje potrošnikov k prizadevanje za preglednost. Odmik od kulture hitre mode za enkratno uporabo in spodbujanje naklonjenosti trajnim in krožnim izdelkom zahteva pobude za ozaveščanje in izobraževanje potrošnikov.
  • Zakonodaja je temeljnega pomena za spodbujanje sprememb na področju tekstilnih odpadkov. Moda je bila do sedaj najbolj neregulirana industrija na svetu, zdaj pa se zakonodaja prvič spušča tudi na to področje. Gre za pomemben korak, saj je Evropa velik trg in proizvajalci, ki bodo želeli prodajati nas evropskem trgu, bodo morali spoštovati ta zakon.
 
Evropski parlament si prizadeva, da bi sprejel zakonodajo že pred volitvami, ki so napovedane za poletje 2024.

o
 
Viri: Factiva, Just-Style, WWD, MarketLine
 

Preberite tudi:

Globalni trendi na področju zelene tehnologije
 
Modna industrija si prizadeva preusmeriti svoje delovanje v bolj zeleno

Gospodarstvo ter možnost vstopa na nizozemski trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: