Evropska solarna industrija se spopada s cenovno krizo

četrtek, 28. september 2023
 

V Evropi so letos cene solarnih modulov strmo upadle


Cene solarnih modulov v Evropi strmo padajo. Po navedbah industrijskih virov so cene od januarja letos padle za - 30 % do - 40 %. Samo avgusta so padle za - 10 %. 

Tako občutnega padca cen solarnih modulov ni bilo že od začetka spremljanja cen od leta 2012.

Evropski proizvajalci sončne energije zdaj delujejo v kriznih razmerah. 

Znašli so se v položaju, ko ne morejo prodajati svojih izdelkov, na kar so 11. septembra v odprtem pismu opozorili tudi evropske institucije. 
Podpisniki opozarjajo, da nekateri od proizvajalcev ne bodo preživeli naslednjih nekaj mesecev, saj se spopadajo s precejšnjimi težavami.
 

Zaustavitve proizvodnje in krajši delovni čas norveških proizvajalcev


Norveško podjetje za sončno energijo NorSun, ki proizvaja in trži visoko zmogljive ingote in rezine mono-kristalnega silicija, namerava do konca leta začasno zapreti enega od proizvodnih obratov, istočasno pa uvesti krajši delovni čas za zaposlene. 

NorSun, ki ima sedež v Oslu na Norveškem, je eden redkih proizvajalcev solarnih rezin v Evropi, oskrbuje pa tudi tovarno švicarskega solarnega proizvajalca Meyer Burger v Thalheimu. 


 

Drugo norveško solarno podjetje Norwegian Crystal, ki proizvaja ingote, je 21. avgusta objavilo insolventnost.

Zaradi teh zaprtij v Evropi trenutno skoraj ni proizvodnje ingotov in rezin. Ingoti so bistveni pri proizvodnji sončne energije za izdelavo rezin, rezine pa se uporabljajo za proizvodnjo sončnih celic.

Cene solarnih modulov so pri številnih proizvajalcih, tako v Evropi kot na Kitajskem, padle pod proizvodne stroške. 

Kitajski moduli naj bi bili proizvedeni po 0,20 EUR/W, vendar se prodajajo po 0,15 EUR/W. Gre za dumpinške cene, navajajo evropski proizvajalci v odprtem pismu.
 

Evropa skladišči znatno presežno ponudbo


Blago se kopiči pri veletrgovcih in v vmesnih skladiščih proizvajalcev. 

V pristanišču v Rotterdamu, kamor prihajajo moduli iz Kitajske, se kopičijo ogromne presežne zaloge. Težko je natančno določiti, kako visoke so te zaloge. Viri iz industrije ocenjujejo, da je letna zmogljivost solarnih modulov, nameščenih v Evropi, dvakrat večja.

Evropski proizvajalci sončne energije v odprtem pismu navajajo, da je kitajski uvoz sončnih modulov med letom še naprej naraščal, kljub že obstoječi presežni ponudbi. Zapolnjena so tudi lastna skladišča. Na dobavo trenutno čakajo moduli z močjo več kot 500 MW, kar ustreza več kot 30 % proizvodnih zmogljivosti.

Podjetje Meyer Burger iz Švice ocenjuje, da je eden redkih proizvajalcev, kjer proizvodnja še poteka v polnih izmenah. Kljub temu pa Švicarji ostro kritizirajo evropske okvirne pogoje. V podjetju menijo, da bi morali obstajati ukrepi industrijske politike, ki bi evropskim proizvajalcem omogočili, da tekmujejo z nizkocenovnimi dobavitelji.  Zaradi kitajskih subvencij za lastno industrijo ni poštene mednarodne konkurence. Podjetje Meyer Burger zato zaenkrat ne želi širiti kapacitet v Evropi, ampak se namerava osredotočiti predvsem na trg ZDA.
 

Padec cen predstavlja evropskim proizvajalcem grožnjo, kupcem pa priložnost


Drastičen padec cen solarnih modulov postaja resna grožnja za evropske proizvajalce, istočasno pa priložnost za distributerje in končne kupce.

Zaradi stabilizacije dobave solarnih komponent iz Kitajske so se tudi cene komponent vrnile na raven pred izbruhom energetske krize. Zaradi tega je sončna energija spet bolj privlačna za zasebne stranke, pa tudi za velike projekte.

Nizke cene omogočajo večji obseg nakupov s strani zasebnih strank in večjih projektov, kar bo spodbudilo trg sončne energije.

Letošnje znižanje cen sledi obdobju močnih skokov cen. Med pandemijo Covid-19 so težave z dobavo modulov sovpadale z naraščajočim povpraševanjem, zaradi česar so cene narasle za več kot 50 %. 

Številni konkurenti na solarnem trgu so v tem času beležili dobiček. Leto 2022 je bilo izjemno leto s štirikrat večjim povpraševanjem, zato so se cene do začetka leta 2023 dvignile za 20 %, čemur je v letu 2023 sledila normalizacija trga.

Viri: Factiva, Energate, NorSun


 

Preberite še:

 
Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav

Gospodarstvo ter možnost vstopa na norveški trg 
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: