Evropska solarna podjetja se selijo v ZDA

torek, 16. april 2024
 

Zaprtje nemške tovarne Meyer Burger je zmanjšalo evropsko proizvodnjo solarnih panelov za -10 %

Evropske vlade si prizadevajo, da bi podprle svoje proizvajalce sončne energije. A za nekatere proizvajalce je že prepozno, kot na primer za nemškega proizvajalca sončnih kolektorjev Meyer Burger, ki je zaprl svojo tovarno v Freiburgu, proizvodnjo pa seli v ZDA.

Tovarno podjetja Meyer Burger v Freibergu v vzhodni Nemčiji so zaprli sredi marca 2024, potem ko so se neuspešno končali pogovori z vlado. Delo je izgubilo 500 delavcev.

To nemško podjetje, ki kotira na švicarski borzi, je le eno izmed evropskih proizvajalcev obnovljive energije, ki zaustavljajo ali selijo svojo proizvodnjo. V zadnjem letu se je 10 evropskih podjetij iz te panoge znašlo v finančnih težavah.

Zaprtje tovarne Meyer Burger je zmanjšalo evropsko proizvodnjo solarnih panelov za -10 %, kljub razcvetu vetrne in sončne energije v Evropi.

Preberite še: 
Bodo morali evropski proizvajalci solarnih panelov zapreti proizvodnjo v Evropi? 

Evropska solarna podjetja ogroža konkurenca iz Kitajske in ZDA

Po podatkih Mednarodne agencije za energijo poteka povečevanje zmogljivosti obnovljivih virov energije, vključno s sončnimi paneli, rekordno hitro.

Toda evropske proizvajalce, ki dobavljajo solarne panele, zavira konkurenca iz Kitajske in ZDA, katerih vlade dajejo večjo podporo svojim proizvajalcem.

Razmere postavljajo pred dilemo evropske vlade, ki se želijo boriti proti podnebnim spremembam: ali ponuditi več podpore, da bo lokalna proizvodnja lahko ostala konkurenčna, ali dovoliti neomejen tok uvoza, ki bo sledil tempu povpraševanja po povečevanju zmogljivosti.

Medtem Kitajska širi sončno proizvodnjo in zdaj predstavlja že 80 % svetovne solarne proizvodne zmogljivosti. Po podatkih raziskovalnega podjetja Wood Mackenzie, stroški proizvodnje solarnih panelov tam znašajo približno 12 centov na vat proizvedene energije, v primerjavi z 22 centi v Evropi.

Subvencije ZDA, napovedane kot del zakona o zmanjševanju inflacije za leto 2022, omogočajo nekaterim proizvajalcem energije iz obnovljivih virov in razvijalcem projektov, da so upravičeni do davčnih olajšav, kar privablja podjetja iz EU in zunaj nje. Med drugim svojo proizvodnjo v ZDA seli tudi norveško solarno podjetje Freyr.
 

Evropska listina o sončni energiji

Večina držav EU se je 15. aprila 2024 zavezala k večji podpori za pomoč prizadetim evropskim proizvajalcem solarnih panelov, vendar se izogiba omejitvam uvoza poceni panelov iz Kitajske.

V osnutku "Evropske listine o sončni energiji", ki so jo podpisale Evropska komisija in večina držav EU, je navedeno, da bodo vlade razmislile o uporabi več sredstev EU in nacionalne pomoči za podporo projektom proizvodnje sončne energije.
 
Vlade nameravajo svojim družbam obnovljivih virov energije dodati merila, kot so kibernetska varnost in zahteve glede trajnosti, da bi pomagale lokalnim proizvajalcem ter hitro uporabile pravila EU za pospešitev izdaje dovoljenj za proizvodne obrate.

V osnutku je navedeno, da bo Evropska komisija sodelovala z Evropsko investicijsko banko pri podpori projektov in razmislila o začetku čezmejnega evropskega projekta proizvodnje sončne energije.

Vendar se je EU izognila kakršnim koli zavezam glede trgovinskih tarif EU ali omejitev uvoza solarnih panelov.

Evropski proizvajalci sončnih kolektorjev so že prosili EU, naj razmisli o trgovinskih zaščitnih ukrepih za kitajski uvoz, vendar so EU in vlade, vključno z Nemčijo, opozorili, da bi lahko široke omejitve kitajske dobave zavirale hitro širitev čiste energije v Evropi.
Velika večina sončnih kolektorjev in delov, nameščenih v Evropi, namreč prihaja iz Kitajske. Tudi inštalaterji solarnih panelov ne podpirajo omejitve kitajskega uvoza.

EU je do zdaj sprejela bolj ciljno usmerjene ukrepe, pri čemer je preučevala posamezne primere kitajskih subvencij, saj poskuša evropskim proizvajalcem čiste tehnologije pomagati konkurirati tujim dobaviteljem.

EU je aprila letos sprožila 2 preiskavi o tem, ali so se kitajski ponudniki v svojih ponudbah na evropskem javnem razpisu pretirano okoristili s subvencijami. EU namerava preiskati tudi subvencije, ki so jih prejeli kitajski dobavitelji vetrnih turbin.
 
Viri: Factiva, Reuters, XM Group 

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju zelene tehnologije

Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav

Evropska solarna industrija se spopada s cenovno krizo

Prevlada Kitajske v dobavni verigi solarne opremeZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: