Bodo morali evropski proizvajalci solarnih panelov zapreti proizvodnjo v Evropi?

četrtek, 01. februar 2024
 

Prenasičenost ponudbe solarnih panelov je v EU znižala cene za več kot 50 %

Povečanje uvoza in presežna ponudba solarnih panelov sta v evropskih skladiščih povzročila več kot 50 % padec cen, kar je močno prizadelo evropske proizvajalce solarnih panelov, ki jih dodatno bremenijo še rast obrestnih mer, ozka grla pri povezavah in počasnost pri izdaji dovoljenj.

Do prenasičenosti ponudbe je prišlo, ker so kitajski solarni paneli lani preplavili evropski trg. Posledično se v EU v skladiščih kopiči približno 90 GW solarnih modulov.

Vse to je povzročilo precejšen upad povpraševanja.

Nasprotno pa kitajski proizvajalci pospešeno postavljajo nove proizvodne obrate solarnih panelov in so v zadnjem letu skoraj potrojili njihove zmogljivosti, kar je za evropska podjetja cenovno nedosegljiv izziv.

Mednarodna uprava za energijo napoveduje, da bo Kitajska do leta 2028 prispevala 85 % k širitvi proizvodnih zmogljivosti solarnih modulov in da se bo presežna ponudba solarnih modulov nadaljevala.
 

V Evropi trenutno ni ugodnih pogojev za proizvodnjo solarnih panelov

V zadnjih mesecih so ključni proizvajalci v evropski solarni industriji, vključno z Meyer Burgerjem, Norsunom, REC Solar Norway in Norwegian Crystals, sporočili, da v Evropi ni ugodnih tržnih pogojev za ohranitev njihovega poslovanja.

Proizvajalec solarne opreme Meyer Burger iz Švice je januarja 2024 napovedal, da namerava do začetka aprila 2024 zapreti svojo proizvodno tovarno v Freibergu v Nemčiji, ki ustvarja izgubo, razen če vlada zagotovi obljubljeno pomoč. Dokončno odločitev naj bi sprejeli do sredine februarja.

Zaprtje tovarne bi prizadelo 500 delavcev. Meyer Burger namerava svojo rast osredotočiti na ZDA, saj po ocenah podjetja nadaljevanje obsežne evropske solarne proizvodnje zaenkrat ni trajnostno.

Umik Meyer Burgerja kot proizvajalca solarnih modulov v Evropi bi še utrdil odvisnost Evrope od uvoza iz Kitajske. 

Evropski proizvajalci solarnih panelov prosijo EU za pomoč

Industrijska skupina European Solar Manufacturing Council (ESMC) je 30. januarja Ursuli von der Leyen, predsednici Evropske komisije, poslala pismo, v katerem opozarja, da bi lahko EU brez hitre pomoči lahko že v 4-8 tednih izgubila več kot polovico svoje delujoče proizvodnje solarnih foto-napetostnih modulov.

ESMC je Evropsko unijo (EU) pozvala k izvajanju nujnih ukrepov. Ti vključujejo:
  • nakup presežnih zalog solarnih modulov v EU, s čimer bi ublažili problem prevelike ponudbe
  • povečanje državne pomoči evropskim proizvajalcem opreme za proizvodnjo sončne energije
  • uvedba zaščitnih ukrepov, kot so carine in kvote, kar bi preprečilo povečan dotokom uvoza.
 

Rast sončne energije je ključnega pomena za doseganje podnebnih ciljev EU

Evropa hitro širi sončno energijo in je lani postavila rekordnih 56 GW novih zmogljivosti.

Hitra rast sončne energije je ključnega pomena za doseganje podnebnih ciljev EU, a je po drugi strani tudi močno odvisna od uvoženih komponent iz Kitajske.

Nekatere industrijske skupine nasprotujejo uvedbi carin in kvot na kitajsko solarno opremo, saj bi lahko motile dobavo iz Kitajske in potencialno upočasnile prehod na zeleno energijo.


Viri: Factiva, Reuters, CE NoticiasFinancieras

 

Preberite tudi:

 
Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav

Globalni trendi na področju zelene tehnologije

Evropska solarna industrija se spopada s cenovno krizo

Prevlada Kitajske v dobavni verigi solarne opremeZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: