Inditex se po dveh letih vrača v Ukrajino

torek, 05. marec 2024
 

Inditex aprila ponovno odpira svoje trgovine v Ukrajini

Španska modna skupina Inditex je 5. marca 2022, le 9 dni po začetku ruske invazije na Ukrajino, v državi zaprla vse svoje trgovine.
Za špansko multinacionalko je bila vojna v Ukrajini velik izziv, saj je v Ukrajini poleg spletne trgovine zaprla še približno 90 fizičnih trgovin.

Skupina Inditex je po začetku invazije zaprla tudi več kot 500 trgovin v Rusiji.

Pred vojno v Ukrajini je imela skupina Inditex v Rusiji 10 integriranih podružnic in 547 trgovin, od tega 98 trgovin Zara, 87 trgovin Pull&Bear in 99 trgovin Bershka.

Rusija je bila za Inditex 2. najpomembnejši trg na svetu. Zaprtje Inditex trgovin v državi je bil tudi hud udarec za Rusijo, saj je zaradi zaprtja izgubila več mio davkov. Samo v letu 2018 je skupina Inditex v Rusiji plačala 223 mio EUR davkov.

Konec oktobra 2022 je skupina Inditex objavila prodajo svojega obsežnega ruskega poslovanja bližnjevzhodni investicijski družbi Daher Group. Transakcija je Inditexu pustila možnosti za nadaljevanje poslovanja, če bo to omogočal mednarodni kontekst. Skupina Inditex je za vzdrževanje poslovanja v Rusiji namenila 231 mio EUR, kar predstavlja približno 8,5 % dobička iz poslovanja.

Ker vojna v Ukrajini na velikem delu fronte miruje in se ukrajinske enote umikajo na več točkah, vse kaže, da bi bila rešitev s pogajanji najboljši način za končanje konflikta. Ukrajina kaže znake šibkosti in izčrpanosti in od svojih zaveznikov ne dobi več potrebnega minimuma, da bi se lahko uprla ruskemu okupatorju. To je najbolj ugoden okvir v zadnjih 2 letih, da se skupina Inditex vrne v Ukrajino, čeprav bo to storila postopoma in dokler bodo varnostne razmere to dopuščale. Prednostna naloga družbe je še naprej varnost zaposlenih in strank.

Španska multinacionalka bo začela znova odpirati svoje trgovine 1. aprila 2024, na ta dan bo znova odprla tudi spletno trgovino.
V Kijevu in Lvivu bo skupina Inditex v začetku odprla 20 trgovin sedmih blagovnih znamk, prisotnih v Ukrajini. Postopoma namerava ponovno odpreti do 80 od svojih skoraj 90 ukrajinskih trgovin.
Inditex je že začel prenavljati trgovine, nekateri zaposleni pa se bodo v naslednjem mesecu udeležili programov usposabljanja v hčerinski družbi na Poljskem.

Za vrnitev na ukrajinski trg so se že odločili tudi švedski trgovec z oblačili H&M Hennes & Mauritz, danska draguljarnica Pandora in francosko kozmetično podjetje Yves Rocher.


 

EIU napovedi za Ukrajino

Po uradnih ocenah ukrajinskega Ministrstva za gospodarstvo se je realni BDP v letu 2023 povečal za 5 %.

EIU napoveduje, da se bo v letu 2024 ukrajinski BDP povečal za 4,1 %. Povprečna letna gospodarska rast bo do leta 2028 znašala približno 4,3 %, saj se bo gospodarstvo še naprej prilagajalo motnjam, ki jih je povzročila vojna.

Vendar pa bo v kontekstu skoraj 30 % krčenja leta 2022 gospodarstvo ostalo bistveno manjše od velikosti pred invazijo v predvidenem obdobju.

Tempo zmanjševanja inflacije se bo leta 2024 upočasnil, ko bodo izginili enkratni učinki padca cen hrane leta 2023, ki so ga povzročile izvozne omejitve, gospodarska rast pa se bo okrepila.

EIU Ukrajini v letu 2024 napoveduje letno inflacijo v višini 5,8 %, v letih 2025–2028 pa naj bi inflacija dosegla 4,8 % povprečno letno stopnjo.


Viri: Factiva, CE NoticiasFinancieras, Dow Jones, EIU

 

Preberite tudi: 


Obnova Ukrajine - priložnosti za slovensko gospodarstvo, Kranjska Gora, 22. marec 2024

V Ukrajini kljub ruski vojaški agresiji cveti modni trg
 
Gospodarstvo ter možnost vstopa na ukrajinski trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: