Izzivi avstrijske papirne industrije

četrtek, 14. marec 2024
 

Papirno industrijo je prizadelo šibko povpraševanje s strani industrije 

V zadnjih 2 letih se močno povečuje e-trgovina in s tem tudi povpraševanje po kartonski embalaži. Kljub temu šibka gospodarska situacija med avstrijskimi podjetji vse bolj negativno vpliva tudi na industrijo papirja in kartona. 

V času recesije podjetja in potrošniki manj kupujejo, pakirajo in prevažajo.  
 
Kljub temu v avstrijskem Združenju papirne industrije menijo, da je stanje lani doseglo dno in da je industrija počasi spet začela okrevati. 

Učinki inflacije so se vsaj delno prenesli, a stroški so še vedno visoki. In stroški energije bodo tudi v prihodnje tisti faktor, ki bo odločal o usodi industrije v prihodnje.

Proizvodnja papirja namreč zahteva veliko energije, saj se papir suši v zahtevnem procesu. Za izdelavo papirja se vlakna namočijo v vodi. Nato je treba vodo s pomočjo valjev, ki so običajno ogreti s paro, ponovno iztisniti iz materiala. Papirnice torej potrebujejo predvsem vodo, elektriko in toploto.

Dejstvo, da je cena plina zdaj padla, nima velikega vpliva na papirno industrijo, saj se zaradi dekarbonizacije zdaj daje prednost električni energiji.

Avstrijska energetsko intenzivna papirna industrija ne prejema državnih subvencij, saj Avstrija ne ščiti energetsko intenzivnih podjetij, tako kot nekatere druge države EU. Avstrijska papirna industrija že mesece zahteva denar od države, saj je njena konkurenčnost v primerjavi z Nemčijo, ki je kompenzacijo cene električne energije uvedla že leta 2013, ogrožena.

Hkrati avstrijska papirna industrija zaradi ločitve cenovnih območij električne energije za elektriko plačuje do 10 % več kot konkurenčna podjetja v Nemčiji.

Padec prodaje in dobička v avstrijski papirni industriji je tudi posledica zmanjšanega povpraševanja na glavnih evropskih trgih, saj je papirna industrija izvozno usmerjena. Stopnja izvoza avstrijske papirne industrije je skoraj 90 %. 23 avstrijskih podjetij v Nemčijo dostavi več, kot pa proda na avstrijskem trgu.

Eden od pomembnih stroškovnih faktorjev je tudi veliko število zaposlenih v industriji. Avstrijska papirna industrija ima namreč okoli 8.000 zaposlenih. Ti se skupaj z zaposlenimi v elektro panogi prizadevajo za boljše delavne pogoje in višje plače. 

 

Recesija je prizadela tudi 2. največje avstrijsko podjetje za pakiranje Mayr-Melnhof 

V letu 2023 je dobiček podjetja na letni ravni upadel za -74 % na 89,1 mio EUR, prodaja pa se je lani zmanjšala za -11 % na 4,16 mlrd EUR.

Podjetje Mayr-Melnhof je proizvajalec premazanega predelanega kartona. Proizvaja in dobavlja kartonske in zložljive kartone ter zagotavlja embalažne rešitve za FMCG potrošniško blago, cigarete, detergente, farmacevtske izdelke, izdelke za osebno nego in luksuzne izdelke.

V začetku leta 2023 je imelo podjetje 72 proizvodnih obratov na 3 celinah, od tega 65 obratov za pakiranje, 6 obratov za karton in papir ter 1 tovarno mehanske celuloze.

Mayr-Melnhof trži in prodaja svoje izdelke v več kot 140 državah po Evropi, Ameriki, Aziji in Pacifiku, na Bližnjem vzhodu in v Afriki.


 
Viri: Factiva, Die Presse
 
 

Preberite še:


Globalni trendi na področju lesne in pohištvene industrije

Leta 2023 je v Avstriji prišlo do zloma trga ogrevanja

Avstrijska lesna in pohištvena industrija

Gospodarstvo ter možnost vstopa na avstrijski trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: