Južnoafričani zaradi dvojnih meril izpostavljeni pesticidom, prepovedanim v EU

torek, 03. oktober 2023
 

Protesti v Južni Afriki za prepoved nevarnih pesticidov, prepovedanih v EU

V mestu Paarl, ki leži 60 km vzhodno od Cape Towna, se je prejšnji mesec zbralo na stotine kmečkih delavk, ki so zahtevale, da se pesticidi, prepovedani v EU, ne uvažajo v Južno Afriko, saj delavci poročajo o številnih zdravstvenih težavah, od izpuščajev, pa vse do astme in celo raka.

Projekt Women on Farms, ki se bori za pravice delavk na kmetijah v Južni Afriki, poroča, da so pesticidi prizadeli tako moške kot ženske, a so ženske bolj ogrožene, saj so pogosteje zaposlene kot sezonske delavke in nimajo pravice do  ustreznega usposabljanja in osebne zaščitne opreme.

Glede na podatke fundacije Heinrich Böll iz leta 2023, so leta 2018 in 2019, države EU skupaj z Združenim kraljestvom, v Brazilijo, Južno Afriko in druge afriške države, izvozile 140.908 ton pesticidov, ki so v EU prepovedani zaradi zdravstvenih in okoljskih tveganj.


Foto: Women on Farms Project
 

Dvojna merila

Posebni poročevalec Združenih narodov za strupe in človekove pravice, Marcos Orellana, je po obisku v Južni Afriki avgusta letos dejal, da izvoz prepovedanih pesticidov iz EU reproducira dolgoletne rasistične in kolonialne vzorce izkoriščanja.

Projekt Women on Farms se osredotoča na 67 pesticidov, ki jih je EU prepovedala, cilj pa je pridobiti zdravniška poročila neodvisnih zdravnikov, da bi poskušali dokazati povezavo, ki temelji na obstoječih akademskih raziskavah Univerze v Cape Townu.

Južnoafriška raziskovalna skupina UnPoison je sestavila tudi seznam 192 zelo nevarnih pesticidov, registriranih in uporabljenih v Južni Afriki. Več kot tretjina teh pesticidov je v EU prepovedanih.
Na seznamu so med drugim pesticid mevinfos, ki lahko povzroči nevrološke okvare, karbofuran, ki lahko povzroči reproduktivne in razvojne okvare, ter terbufos, insekticid z nevrotoksičnimi učinki.

"Gre za dvojna merila. Če so te kemikalije tako škodljive za EU, ne more biti prav, da je to v redu za našo državo. Afriška življenja so enako vredna kot evropska," je dejala Colette Solomon, direktorica projekta Women on Farms.

Južna Afrika že desetletja daje prednost intenzivnemu kmetijstvu pred varovanjem zdravja ljudi in okolja, opozarjajo pri OZN in pozivajo oblasti, naj nemudoma prepovedo uvoz vseh zelo nevarnih pesticidov ter uničijo obstoječe zaloge.

Južnoafriško ministrstvo za kmetijstvo, zemljiško reformo in razvoj podeželja (DALRRD) je za Reuters izjavilo, da nameravajo prepovedati uvoz nevarnih pesticidov najkasneje do junija 2024.

Evropska komisija se je leta 2020 zavezala, da bo zagotovila, da se kemikalije, ki so v EU prepovedane, ne bodo proizvajale za izvoz, a 3 leta pozneje te prakse še vedno ni ustavila. Maja letos je začela javno posvetovanje o tem vprašanju.
 

Protestniki pozivajo k prenehanju proizvodnje in izvoza v EU prepovedanih pesticidov

Protestniki v Južni Afriki so za Evropsko komisijo in farmacevtsko družbo Bayer pripravili memorandum, v katerem pozivajo k prenehanju proizvodnje in izvoza pesticidov, ki so v Evropi že prepovedani.

Tako Bayer kot industrijsko združenje CropLife sta dejala, da je način uporabe pesticidov ključna sestavina njihove varnosti.

Družba Bayer zagotavlja, da so njeni izdelki varni za uporabo, če se uporabljajo v skladu z navodili na etiketi, ter da so v celoti v skladu z lokalnimi zakoni in predpisi.

Združenje CropLife pa trdi, da ima Južna Afrika popolnoma drugačno podnebje, pridelke in škodljivce kot Evropa, ter da morajo kmetje nositi osebno zaščitno opremo, če je to navedeno v navodilih za izdelek.

Toda kmetje pravijo, da jim delodajalci večkrat naročijo, naj delajo na poljih kmalu po škropljenju pridelkov brez osebne zaščitne opreme.

A tudi v primerih, ko so imeli delavci polno osebno zaščitno opremo, je vseeno prišlo do večjih zdravstvenih težav.
 

Rešitev je v globalni zakonodaji

Obstaja nekaj razlogov, zakaj v Južni Afriki prevladujejo nevarni pesticidi. To so predvsem:
  • zastareli predpisi o pesticidih iz leta 1940
  • pomanjkanje testiranja ostankov pesticidov
  • odsotnost javne zbirke podatkov o kemikalijah
  • nezakonit uvoz pesticidov
  • neregulirano škropljenje
  • malo alternativ za kmete.

Januarja 2023 je nemška vlada uvedla nov zakon, po katerem morajo nemška podjetja zagotoviti spoštovanje delavcev v njihovi celotni vrednostni verigi.

Tudi Francija ima napredno zakonodajo, ki prepoveduje proizvodnjo in izvoz nevarnih snovi.

A prepoved bi morala biti globalna, pravijo v projektu Women on Farms.
 

Viri: Factiva, Reuters


 

Preberite še: 


Globalni trendi na področju kemikalij
 
Gospodarstvo ter možnosti vstopa na trg Republike Južne Afrike 


 
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: