Kako se preoblikuje globalni trg gnojil

torek, 18. julij 2023
 

Globalni trg gnojil je v krizi že od leta 2022 

Globalni trg gnojil je v krizi že od leta 2022, zaradi naraščajočih cen in znatnega primanjkljaja ponudbe. Takšna situacija poslabšuje negotovost glede preskrbe hrane po vsem svetu.

O tem, kako so se razmere na trgu lani močno poslabšale, lahko preberete v tem prispevku.

Krizo je še poslabšala ruska invazija na Ukrajino leta 2022, saj sta Rusija in Belorusija med največjimi proizvajalkami ključnih sestavin, ki se uporabljajo v večini običajnih gnojil.

Rusija je odgovorna za 11 % svetovne trgovine s fosfati in za 14 % svetovne trgovine s sečnino. Obe državi pa skupaj proizvedeta 41 % svetovne pepelike. Poleg tega Ukrajina in Rusija skupaj izvozita 28 % dušikovih, kalijevih in fosforjevih gnojil.

Cene gnojil so že pred invazijo dosegale rekordne vrednosti, vendar so po izbruhu vojne v Ukrajini še poskočile.

Po ruski invaziji so cene dosegle vrhunec na več kot trikratno raven pred pandemijo, zdaj pa so se cene gnojil znižale za 2/3 in trenutno znašajo 20 % nad ravnjo pred pandemijo.

Države, ki so odvisne od Rusije in Belorusije, so se v začetku leta 2022 trudile najti alternativne dobavitelje, ko se je Rusija soočila s sankcijami Zahoda, vendar se je svetovno gospodarstvo precej dobro prilagodilo s preusmerjanjem k novim virom in vlaganjem v nove proizvodne centre.

Poleg tega so se v zadnjih mesecih znižali tudi stroški surovin, kot so amoniak, sečnina in plin.

Tudi Rusiji in Belorusiji je uspelo ohraniti izvoz gnojil v tuje države, čeprav z veliko več težavami zaradi sankcij in v količinah, nižjih od običajnih.

Medtem ko je ta splet dejavnikov zaustavil skok cen gnojil in jih približal ravni pred pandemijo, bi se cene lahko še dodatno znižale, če bi bile sankcije proti Belorusiji in Rusiji odpravljene.

Od leta 2022 si obe državi prizadevata za odpravo sankcij, ki vplivajo na njuno zmožnost izvoza gnojil, kot je prepoved uporabe svetovnega plačilnega sistema SWIFT v Rusiji.

Številni strokovnjaki prav tako verjamejo, da bi bila odprava teh sankcij morda potrebna v boju proti vse večji negotovosti glede preskrbe s hrano, zlasti v državah z nizkimi dohodki, ki se spopadajo z inflacijo, višjimi življenjskimi stroški in razvrednotenjem lokalnih valut.

Marca 2023 je generalni sekretar ZN António Guterres pozval voditelje EU v Bruslju, naj odpravijo sankcije, ki gnojilom iz Belorusije in Rusije preprečujejo vstop na trg, da bi pomagali zaustaviti lakoto v svetu.

Ljudje v večini držav se kljub padcu cen gnojil še vedno soočajo z visokimi cenami hrane, saj so visoki stroški kmetovanja, izzivi v dobavni verigi in vremenske motnje, močno vplivali na svetovno oskrbo s hrano.

Stroški običajnih gospodinjskih živil, kot so pšenica, koruza, soja in riž, so po invaziji na Ukrajino poskočili na rekordne vrednosti in so v večini držav še vedno na izjemno visoki ravni.

 

Globalni trg gnojil bo leta 2028 dosegel vrednost 200 mlrd EUR

Vrednost globalnega trga gnojil je leta 2022 dosegla 170,4 mlrd USD ali približno 161,8 mlrd EUR.

Po napovedih analitikov naj bi trg v prihodnjih 5 lertih rasel po 3,7 % povprečni letni stopnji ter v letu 2028 dosegel vrednost 210 mlrd USD ali približno 200 mlrd EUR.

Vse večja uporaba bio gnojil za zmanjšanje kopičenja kemičnih ostankov v kmetijskih proizvodih, naraščajoče sprejemanje veganstva in vse večja poraba sadja, semen in oreščkov so nekateri ključni trendi, ki poganjajo rast trga.


 

Glavni konkurenti na trgu

Podjetje Prihodki v mio EUR (2022) Država
Nutrien Ltd. 35.715,89 Kanada
Yara International ASA 23.010,23 Norveška
The Mosaic Co. 18.772,28 ZDA
CF Industries Holdings, Inc. 10.979,58 ZDA
K+S AG 5.962,99 Nemčija
Uralkali PJSC n/a Rusija
Eurochem Group SE 3.184,69 Ciper


Viri: Factiva, MiningNewsWire, MarketResearch.com
 
 

Preberite še:


Več informacij o globalnih trendih na področju kemične industrije

Rusija pripravlja alternativo ukrajinski poti za amonijak

Gospodarstvo ter možnost vstopa na beloruski trg
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: