Razmere na globalnem trgu gnojil so se lani močno poslabšale

četrtek, 02. marec 2023
 

Rusko-ukrajinska vojna je poslabšala razmere na globalnem trgu gnojil 

Z začetkom ruske invazije na Ukrajino pred letom dni je na globalnem trgu gnojil zavladala negotovost zaradi dvomov, da bo Rusija kljub sankcijam lahko še naprej izvažala gnojila.

Rusija izvozi 15 % dušikovih gnojil, ki se tržijo v svetu (ki uporabljajo plin in amoniak), medtem ko skupaj z Belorusijo predstavlja 40 % prodaje kalija.

Razmere na globalnem trgu gnojil so se lani poslabšale zaradi pomanjkanja beloruskega kalija, kitajskih omejitev izvoza gnojil in zvišanja cen zemeljskega plina v Evropi, kar je posledično vplivalo na povečane stroške v proizvodnji dušika.
 

Svetovna poraba gnojil se je v letu 2022 zmanjšala za -5 % 

Mednarodno združenje za gnojila - IFA ocenjuje, da se je svetovna poraba gnojil leta 2022 medletno zmanjšala za -5 % na leto, istočasno pa pričakuje, da se bo poraba leta 2023 povečala za 3 % in se vrnila na raven iz leta 2019, ko je znašala okoli 194 mio ton.

Velikim trgom gnojil, kot sta Indija in Brazilija, je lani uspelo ohraniti obseg porabe, medtem ko je manjšim trgom, kot so tisti v podsaharski Afriki, poraba gnojil lani upadla za -20 %.

V kmetijskem sistemu, ki je tako odvisen od teh hranil za razvoj rastlin, to pomeni nižje pridelke, manjšo proizvodnjo hrane in na koncu več lakote v revnih državah.

Rusija je pozvala k odstranitvi ovir za povečanje izvoza žita in gnojil, zlasti v Afriko. Ruski izvoz gnojil si je po upadu v prvih mesecih vojne že nekoliko opomogel.

Kljub temu je prodaja amoniaka v Rusiji, ki predstavlja tretjino njene svetovne trgovine, lani padla za -60 % v primerjavi z letom 2021, zaradi zaprtja cevovoda, ki amioniak transportira v Odeso ob Črnem morju.

Rusija je pozvala k odstranitvi dolgotrajnih ovir za povečanje izvoza žita in gnojil, zlasti v Afriko, ter podaljšala sporazum za olajšanje izvoza ukrajinskega žita pod posredovanjem ZN in Turčije. 
 

Industrija gnojil v EU je od lanskega avgusta v krizi 

Zaradi izjemno visokih in nestanovitnih cen plina so številni evropski proizvajalci gnojil morali zmanjšati ali začasno ustaviti svojo proizvodnjo.

Preberite še: Kriza s plinom zmanjšuje proizvodnjo amoniaka v Nemčiji.
 
V Združenju delodajalcev Fertilizers Europe poudarjajo, da so zaprtja tovarn prizadela 70 % proizvodnih zmogljivosti v Evropi, kar je posledično enormno povečalo uvoz sečnine. Stanje se je izboljšalo s postopnim padcem cen plina, vendar je januarja 2023 še vedno vplivalo na tretjino proizvodnje.

Poleg prizadevanj EU in njenih držav članic za ublažitev visokih stroškov energije tudi evropska industrija gnojil poziva k dodatnim ukrepom, kot je zagotavljanje oskrbe s plinom po konkurenčnih cenah za ponovno vzpostavitev celotne proizvodnje. Vztraja tudi, da se razveljavi opustitev carin na sečnino in amoniak ter da se razvije strategija za zagotovitev dolgoročne strateške neodvisnosti in zmanjša odvisnost od gnojil iz tretjih držav.

EU se je odločila zmanjšati odvisnost od Rusije ter poiskati alternativne vire in nove proizvodne procese v skladu s svojo zeleno agendo.
 

Španska proizvodnja gnojil

V Španiji se je vlada odločila, da bo zaradi visoke rasti cen gnojil kmetom namenila subvencije v vrednosti 300 mio EUR.

Špansko združenje proizvajalcev gnojil (Anffe) trdi, da so njihova podjetja naredila vse možno, da bi še naprej oskrbovala kmete, in poudarja, da ni bilo pomanjkanja.

Po njihovih ocenah se je poraba gnojil v Španiji leta 2021 zmanjšala za -4 % na leto, leta 2022 pa za več kot -20 %, zaradi dejavnikov, kot so manjše setve, pomanjkanje vode za namakanje ali omejitev uporabe gnojil.

Trenutno je proizvodnja v številnih tovarnah spet stekla, podjetja pa se prilagajajo spreminjajočim se tržnim okoliščinam in prilagajajo svoje sisteme nabave surovin in proizvodnih sistemov. En tak primer je na primer projekt proizvodnje amoniaka iz zelenega vodika.

Sektor poskuša pridobiti tudi hranila iz različnih izvorov, da dopolni tradicionalne vire surovin in zmanjša svojo odvisnost od zunanjega sveta po modelu krožnega gospodarstva.
Viri: Factiva, CE NoticiasFinancieras
 

Preberite še: 

Več informacij o globalnih trendih na področju kemične industrijeZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: