Kazahstan namerava do 15. junija omejiti izvoz žit in moke

četrtek, 07. april 2022
 

Tudi Kazahstan namerava omejiti izvoz žit in moke

Do 15. junija 2022 namerava Kazahstan omejiti izvoz pšenice in pšenične moke, da bi zaščitil svoj domači trg s hrano. Izvoz pšenice bo omejen na 1 mio ton, izvoz pšenične moke pa na 300.000 ton.

Kot je napovedal kazahstanski kmetijski minister Jerbol Karashukeyev, bo ukrep omejitve izvoza začel veljati v roku dveh tednov.
Izvozniki bodo morali na domačem trgu po nizki ceni prodati tudi 100.000 ton pšenice in 30.000 ton moke.

Kazahstan je eden izmed 10 največjih izvoznikov žita na svetu, ki izvaža v več kot 70 držav. Največ žit izvaža v sosednje srednje-azijske države in Afganistan, nekaj izvoza pa gre tudi na Kitajsko in v črnomorska pristanišča.

Istočasno Kazahstan uvaža omejene količine pšenice tudi iz Rusije, ki pa je zdaj prepovedala izvoz.

Kmetijski minister Karashukeyev je dejal, da Kazahstan v tem letnem času običajno izvozi približno 500.000 ton pšenice in 100.000 do 120.000 ton moke na mesec.

Nas čaka najhujša kriza s hrano po drugi svetovni vojni?

Zaradi pomanjkanja ponudbe, ki je nastalo zaradi konflikta med Rusijo in Ukrajino, so mednarodne cene žita v zadnjem času dosegle rekordno vrednost. Navsezadnje Rusija in Ukrajina predstavljata približno 30 % svetovnega izvoza pšenice.

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo celo napoveduje, da bi se lahko svetovne cene hrane zvišale še za 8 % do 20 %, kar bi vodilo do obsežne svetovne krize s hrano.

 
Viri: Factiva, Reuters
 

Preberite še:

 
Globalni trendi na področju hrane in pijače

Ukrajina je uvedla izvozna dovoljenja za kmetijske proizvode

Severna Makedonija omejila izvoz žit in jedilnega olja

Zaradi ruske agresije ogrožena svetovna oskrba s hrano
 
EU napovedi za porabo in oskrbo s pšenico