Kazahstan povečuje proizvodnjo sončničnega olja

četrtek, 27. oktober 2022
 

Proizvodnja in izvoz sončničnega olja sta letos v Kazahstanu skokovito narasla 

Glede na napovedi, da bo ukrajinski izvoz sončnic letos strmo padel, poskuša Kazahstan zapolniti to vrzel. 
 
Proizvodnja in izvoz sončničnega olja sta letos v Kazahstanu skokovito narasla, saj se svet sooča s pomanjkanjem ponudbe in naraščajočimi cenami zaradi ruske invazije na Ukrajino.

 
Ukrajina je bila lani največja svetovna dobaviteljica sončničnega olja, saj ga je izvozila v vrednosti več mlrd USD. Toda vojna je prekinila kmetijsko dejavnost, proizvodnjo in ladijski promet. 

Napad ruskega brezpilotnega letala kamikaze, ki je vžgal rezervoarje sončničnega olja v ukrajinskem pristanišču Mykolaiv, je še povečal strah pred pomanjkanjem, ko je olje iz poškodovanih zabojnikov začelo teči po mestnih ulicah. 

Glede na napovedi, da bo izvoz sončničnega olja iz Ukrajine letos strmo padel, je Kazahstan ena od držav, ki poskuša zapolniti to vrzel.

Po podatkih, ki jih je objavil Energyprom.kz, se je izvoz sončničnega olja iz Kazahstana v prvih 7 mesecih letos v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 158 %, proizvodnja pa za 37 %.

Toda v primerjavi s predvojno proizvodnjo in izvozom Ukrajine so številke iz Kazahstana majhne. 
 

Delež Ukrajine v proizvodnji sončničnega olja bo v 2022-2023 padel iz 30 % na 21 % 

Po podatkih ameriškega ministrstva za kmetijstvo (USDA) je Ukrajina pred vojno proizvajala približno eno tretjino sončničnega olja, ki ga porabi svet, hkrati pa zagotavljala skoraj polovico svetovnega izvoza,

USDA zdaj napoveduje, da bo delež Ukrajine v svetovni proizvodnji v tržnem letu 2022–2023 padel na 21 %, delež v izvozu pa na 35 %.

V Kazahstanu je proizvodnja sončničnega olja v prvih 7 mesecih leta 2022 dosegla 267.700 metričnih ton v primerjavi s 195.600 tonami lani. Izvoz je v obdobju januar – julij 2022 dosegel 129.500 metričnih ton, kar je več od 50.200 ton v enakem obdobju lani.

To je majhen delež od 20 mio metričnih ton, ki jih je svet porabil v tržnem letu 2021–2022.

Do povečanja izvoza je prišlo kljub temu, da je Kazahstan uvedel izvozne omejitve za sončnično olje in semena, da bi zaščitil domače zaloge in zadržal cene. Kljub temu se je cena sončničnega olja na domačem trgu od začetka letošnjega leta do septembra podražila za 15 %, poroča Energyprom.kz.
 Viri: Factiva, bne IntelliNews, Eurasianet

 

Preberite še: 

Globalni trendi na področju hrane in pijače

Zaradi ruske agresije ogrožena svetovna oskrba s hrano

Kazahstan namerava omejiti izvoz žit in moke

Priložnosti na kazahstanskem trguZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: