Kitajski Nio bo zgradil prvo čezmorsko tovarno na Madžarskem

četrtek, 04. avgust 2022

Prva proizvodnja postaj za menjavo baterij v Evropi

 
Nio, kitajski proizvajalec EV, namerava letos septembra na Madžarskem odpreti svojo prvo čezmorsko tovarno za proizvodnjo postaj za menjavo baterij za evropski trg.

Vrednost investicije v novo tovarno znaša 5,5 mlrd HUF ali približno 13,4 mio EUR. Madžarska vlada je naložbo podprla z 1,7 mlrd HUF. Novo, 10.000 m2 veliko tovarno bodo postavili v kraju Biatorbagy, približno 20 km zahodno od Budimpešte. Tovarna bo letno proizvedla 240 postaj za zamenjavo baterij.
 
Družba Nio pospešuje gradnjo postaj za menjavo baterij po vsej Evropi, saj namerava v drugi polovici letošnjega leta razširiti prodajo svojih avtomobilov v evropskih državah, vključno z Nemčijo, Nizozemsko, Švedsko in Dansko.
 
Pri gradnji postaj za menjavo baterij, družba Nio sodeluje tudi z naftnim velikanom Shell PLC. Skupno želi družba do leta 2025 vzpostaviti 4000 postaj za zamenjavo baterij po vsem svetu, od tega četrtino zunaj Kitajske. Letos jih namerava postaviti najprej na Kitajskem in v Evropi.
 

Povpraševanje po EV in shranjevanju energije hitro narašča

 
Več kitajskih zagonskih podjetij za EV in proizvajalcev baterij povečuje svojo prisotnost na svetovnih trgih, kjer povpraševanje po EV in shranjevanju energije hitro narašča.
 
Kitajski proizvajalec baterij Gotion High Tech Co je junija napovedal, da namerava tretjino svoje proizvodne zmogljivosti do leta 2025 postaviti zunaj Kitajske.
 
Svojo prvo čezmorsko tovarno baterij namerava Nio postaviti v Gottingenu v Nemčiji, delovati pa naj bi se začela do konca tega leta.
 
 

Postaje za menjavo baterij – nov model v svetu e-vozil

 
Družba Nio, ki ima sedež v Šanghaju, je leta 2018 odprla svojo prvo postajo za zamenjavo baterij v Guangdongu. Takšna postaja je popolnoma nov model v svetu e-vozil. Postaje za menjavo akumulatorjev ne polnijo izpraznjenega akumulatorja, temveč ga zamenjajo s popolnoma napolnjenim. Ta operacija traja le nekaj minut, v nasprotju s tradicionalno tehnologijo električnih polnilnic.
 

Madžarska privablja vodilne svetovne proizvajalce s področja EV

 
Madžarska vlada skuša privabiti vodilne svetovne proizvajalce in dobavitelje baterij za električna vozila, da ne bi bila več odvisna od tradicionalne proizvodnje vozil.
 
Dva od treh največjih južnokorejskih proizvajalcev električnih vozil sta že prisotna na Madžarskem in širita proizvodnjo, da bi zadovoljila naraščajoče povpraševanje. Zaradi bližine evropskih trgov je Madžarska privlačna naložbena destinacija.
 
Madžarska ima tretjo največjo zmogljivost proizvodnje električnih baterij na svetu, za Kitajsko in ZDA. Zmogljivosti naj bi se po ocenah vlade do leta 2025 potrojile s 50 GWh letno na 150 GWh.
 
Madžarsko gospodarstvo v osnovi temelji na avtomobilski industriji, saj ta sektor predstavlja skoraj tretjino proizvodne države.
 
Družba Nio se je za investicijo na Madžarsko odločila ne samo zaradi močne podpore madžarske vlade, temveč tudi zaradi kvalificirane delovne sile, zlasti na področju raziskav in razvoja, odprtosti do novih tehnologij, fleksibilnosti v poslovanju in ustrezne infrastrukture.

 Viri: Factiva, Reuters, Xinhua News Agency
 

Preberite tudi:


Trendi avtomobilske industrije
Globalni trendi na področju avtomobilske industrije
Priložnosti na madžarskem trgu 
Madžarska avtomobilska industrija
Mercedes bo na Madžarsko vložil 1 mlrd EUR


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: