Mercedes bo na Madžarsko vložil milijardo evrov

četrtek, 28. julij 2022

Mercedes bo na Madžarskem razvil dve novi platformi za EV 

Madžarski minister za zunanje zadeve in trgovino, Peter Szijjarto je napovedal, da bo Mercedes-Benz vložil 400 mlrd HUF ali približno milijardo EUR v dve novi proizvodni liniji v svoji tovarni v Kecskemetu v osrednji Madžarski. Mercedes bo razvil dve novi platformi za električna vozila, kar mu bo omogočilo proizvodnjo novih modelov in modelov z dodano vrednostjo.
 

Naložbo bo finančno podprla tudi madžarska vlada 

Madžarska vlada bo podprla naložbo s 14 mlrd HUF nepovratnih sredstev. Vlada bo prispevala tudi k programu usposabljanja, ki ga bo Mercedes uvedel v Kecskemetu. Nova naložba bo zahtevala tudi obsežen razvoj infrastrukture, hkrati pa bo ustvarila nova delovna mesta.
 
Madžarska, ki velja za ključno bazo Mercedesa, ima s tem avtomobilskim proizvajalcem že 14-letno partnerstvo.

 

 
 

Madžarska avtomobilska industrija 

Madžarska avtomobilska industrija je v razcvetu. Proizvodnja sektorja se je lani povečala na 9.400 mlrd HUF s 3.600 mlrd HUF leta 2010. Madžarska avtomobilska industrija je v prvih 5 mesecih leta 2022 ustvarila rekordnih 4.500 mlrd HUF. 90 % avtomobilske proizvodnje je namenjeno izvozu. Madžarski avtomobilski sektor zaposluje 155.000 ljudi. 

In čeprav je Madžarska po številu prebivalcev le na 95. mestu, je 20. največja svetovna izvoznica avtomobilov.
 
Po mnenju ministra Szijjarta, bodo tiste države, kjer so svetovni avtomobilski proizvajalci locirali proizvodnjo avtomobilov za izvajanje njihovih strategij elektro-mobilnosti, najlažje prebrodile trenutno težko svetovno gospodarsko situacijo.
 
Madžarska je poleg Nemčije in Kitajske tretja država na svetu, v kateri so locirane tovarne vseh treh vodilnih nemških proizvajalcev avtomobilov.
 
 
Viri: Factiva, Daily News Hungary, Business World Magazine
 
 

Preberite tudi:

Trendi avtomobilske industrije

Globalni trendi na področju avtomobilske industrije

Priložnosti na madžarskem trgu 
 
Madžarska avtomobilska industrija
 Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: