Letalski prevozniki beležijo rekordne dobičke

torek, 08. avgust 2023
 

Povečano povpraševanje ter visoke cene letalskih vozovnih povečujejo dobičke letalskih družb 

Potniki so pripravljeni plačati visoke cene letalskih vozovnic, kar povečuje prihodke letalskih prevoznikov po vsem svetu.
 
Cene vozovnic so se zvišale zaradi različnih razlogov, med drugim zaradi povečanih stroškov letalskih prevoznikov, povečanega povpraševanja potrošnikov in pomanjkanja letal komercialnih letalskih prevoznikov. 
 
Po podatkih ACI Europe so se cene letalskih vozovnic v Evropi letos medletno zvišale za 30 %. Cene letalskih vozovnic iz ZDA v Evropo so se v primerjavi z letom 2019 zvišale za 23 %. 
 

Visoki dobički evropskih letalskih prevoznikov 

Skupina European International Airlines Group (IAG), v katero spadajo British Airways, Iberia, Aer Lingus, Vueling in Level, je v prvi polovici leta 2023 beležila rekordne dobičke kljub temu, da so se cene letalskih vozovnic povečale za skoraj 10 % glede na lansko leto. 
IAG je ena največjih letalskih skupin na svetu. Njena flota obsega 500 letal, ki letijo na več kot 250 destinacijah in vsako leto prepeljejo več kot 90 mio potnikov.
V skupini IAG beležijo veliko povpraševanje po letalskih prevozih, vnaprejšnje rezervacije pa ne kažejo na zmanjšanje rasti tudi v prihodnje. Približno 80 % vseh sedežev je že rezerviranih do konca septembra. Skupina IAG je zaradi cvetočega povpraševanja v prvi polovici leta 2023 beležila dobiček iz poslovanja v višini 1,3 mlrd EUR, v primerjavi s 446 mio EUR izgube v enakem obdobju 2022.

Letalska družba Air France-KLM je beležila rekordne dobičke v Q2 2023, saj se je ponovno povečalo povpraševanje po letih na dolge razdalje. 
Prihodki Air France-KLM so se v Q2 2023, v primerjavi Q2 2022, povečali za 14 % na 7,6 mlrd EUR, operativna marža skupine pa je dosegla 9,6 %. V Air France pravijo, da je letošnja sezona testna za leto 2024, ko bo Francija gostila olimpijske in para-olimpijske igre, katerih uradni partner je Air France.
Družba je povečala svoje delovanje tudi v Aziji in na Bližnjem vzhodu, saj se je Kitajska ponovno odprla po zaporah zaradi covida-19.

Zaradi cvetočega povpraševanja skokovito narašča tudi dobiček Lufthanse.
Nemška letalska družba je v obdobju od aprila do junija 2023 ustvarila čisti dobiček v višini 881 mio EUR, medtem ko je dobiček v enakem obdobju leto prej znašal 259 mio EUR.
Skupina, katere prevozniki so Lufthansa, Eurowings, Austrian, Swiss in Brussels Airlines, je v Q2 2023 povečala prihodke za 17 % na 9,38 mlrd EUR. Za celotno leto 2023 Lufthansa pričakuje dobiček pred obrestmi in davki v višini več kot 2,6 mlrd EUR, kar je eden najboljših rezultatov v njeni zgodovini.Croatia Airlines je v prvem polletju 2023 ustvarila dobiček iz poslovanja v višini 2,6 mio EUR in čisti dobiček v višini 1,7 mio EUR, v primerjavi z izgubo v višini 21,8 mio EUR v enakem obdobju leta 2022.
Skupni prihodki letalske družbe so v prvih 6 mesecih leta 2023 dosegli 118,4 mio EUR, kar je 42 % povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani. Skupni poslovni prihodki so prav tako narasli za 52 % na 112,8 mio EUR. Prihodki od potniškega prometa so se povečali za 58 % in tako presegli raven pred pandemijo.Rekordne zaslužke sta v prvem polletju 2023 beležila tudi evropska nizkocenovna letalska prevoznika easyJet in Ryanair. 
 

Dobički letalskih prevoznikov izven Evrope 

Qatar Airways je v preteklem poslovnem letu ustvaril dobiček v višini 1,2 mlrd USD, tudi zaradi lanskega svetovnega prvenstva v nogometu, FIFA 2022. Dobičkonosnost je posledica povečanja prihodkov od potnikov v zadnjem letu. Lani je ta letalska družba prepeljala 31,7 mio potnikov, kar je 71 % povečanje v primerjavi z lanskim letom.

Singapore Airlines je v Q2 2023 beležil svoj doslej največji četrtletni čisti dobiček. Ta se je na medletni ravni povečal za 98 % na 555 mio USD. Prihodki so se povečali za 14 %, kljub temu, da je bila zmogljivost letov nižja kot leta 2019, kar odraža pozitiven vpliv višjih cen letalskih vozovnic na splošno finančno uspešnost družbe.

Tudi družba Japan Airlines je v Q2 2023 povečala svoj dobiček na 219 mio USD, s čimer je odpravila velike izgube, ki jih je zabeležila v obdobju pred letom dni. Mednarodni promet se je glede na leto prej povečal za 88 %, zmogljivosti pa za 66 %.

Japonska letalska družba All Nippon Airways (ANA) je po močnem okrevanju potniškega prometa v Q2 2023, prvič v zadnjih 4 letih beležila dobiček. Mednarodni prihodki so se v primerjavi z lanskim letom povečali za skoraj trikrat, domači pa za 40 %.

V ZDA je United Airlines poročal o 42 % medletnem povečanju prihodkov od letov v Evropo v Q2 2023, medtem ko je Delta poročala o 65 % porastu prodaje čezatlantskih letov.

American Airlines je v Q2 2023 medletno povečal prihodke iz poslovanja za 4 % na 14,1 mlrd USD, kar je rekord za to letalsko družbo. 
 
 
Viri: Factiva, CE NoticiasFinancieras, Agence France Presse, bne IntelliNews, Gultf Times


 

Preberite še:


Globalni trendi na področju transporta in logistike 

Naročila novih letal so v porastu

Finančna uspešnost letalskih družb v letu 2023 presega pričakovanja
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: