Madžarska je najboljša država za ustanovitev zagonskega podjetja v 2024

torek, 23. april 2024
 

Katere so najboljše države za ustanovitev zagonskega podjetja v letu 2024?

Podjetniki se ob ustanovitvi ali širitvi podjetja soočajo s številnimi pomembnimi odločitvami, pri čemer je izbira prave lokacije ena najpomembnejših. Lokacija lahko pomembno vpliva na uspeh podjetja, saj vpliva na dostop do virov, povpraševanje na trgu in konkurenco.

Podjetniki morajo natančno preučiti gospodarske, demografske in kulturne dejavnike potencialnih lokacij. Oceniti morajo tudi pravno in regulativno okolje, vključno z davki, delovno zakonodajo in predpisi, ter oceniti, kako bodo ti vplivali na njihovo poslovanje.

Študija Business Name Generator je analizirala 52 držav po vsem svetu in razkrila, katere so najboljše in katere najzahtevnejše za ustanovitev podjetja.

Študija je upoštevala številne faktorje, vključno s stopnjami davka za podjetja, povprečnim časom, ki je potreben za zakonito ustanovitev podjetja, predvideno rastjo BDP v letu 2024, mesečne življenjske stroške brez najemnine, hitrost WiFi ter oceno kakovosti življenja in sreče.
 

10 najboljših držav za ustanovitev zagonskega podjetja v letu 2024

Mesto na lestvici Država
1 Madžarska
2 Nizozemska
3 ZAE
4 Litva
5 Romunija
6 Češka
7 Finska
8 Bahrain
9 Estonija
10 Malezija
 

Madžarska

Analiza Business Name Generator je pokazala, da je Madžarska najboljša država na svetu za ustanovitev zagonskega podjetja v letu 2024.

Z 2. najnižjo stopnjo davka od dohodkov pravnih oseb, ki znaša samo 9 %, je to ena najbolj ekonomičnih lokacij za ustanovitev podjetja. Nizka davčna stopnja spodbuja gospodarsko rast v novih podjetjih, kar vodi k večji širitvi poslovanja, večji produktivnosti in seveda večjim dobičkom.

Življenjski stroški so prav tako razumni, ocenjeni na okoli 642 EUR na mesec brez najemnine. Ne samo, da nizki življenjski stroški prispevajo k splošni sreči rezidenčnih zaposlenih, ampak večji razpoložljivi dohodek spodbuja tudi potrošniško porabo, kar je dobra novica za zagonska podjetja.

Čeprav ima Madžarska razmeroma nizek BDP v višini 20.818 EUR na prebivalca (v letu 2023), naj bi se njen BDP leta 2024 povečal za 2,6 %, kar je obetavno za nova podjetja. Naraščajoči BDP povečuje potrošnjo, povečuje verjetnost naložb v nova podjetja in na splošno ustvarja večjo gospodarsko stabilnost v državi.

Za dokončanje pravnih postopkov, potrebnih za ustanovitev novega podjetja, je potrebnih le 7 dni, kar je razmeroma kratko obdobje v primerjavi z drugimi državami na lestvici.


 

Nizozemska

Na 2. mestu lestvice je Nizozemska. Ima najvišji BDP med prvimi 10 državami, in sicer 56.630 EUR na prebivalca (v letu 2023), kar kaže na stabilno gospodarstvo za ustanovitev podjetja.

Medtem ko ima Nizozemska najvišjo stopnjo davka od dohodkov pravnih oseb med prvih 10 državami, in sicer 25,8 %, so potrebni le 4 dnevi za zakonito ustanovitev podjetja.

Podjetja imajo koristi tudi od druge najhitrejše hitrosti WiFi na lestvici, ki znaša 248,65 Mbps, kar je ključnega pomena za nova podjetja, ki delujejo na spletu.

Poleg tega ima Nizozemska 2. najboljšo oceno kakovosti življenja, 198,16 (od skupne ocene 240) in 3. najvišjo oceno sreče 7,4 od 10 na celotni lestvici.


 

ZAE

ZAE so ena najbolj priljubljenih svetovnih destinacij za podjetnike, ki leta 2024 odpirajo svoja podjetja, podprta z agresivnimi vladnimi prizadevanji in močnim zagonskim ekosistemom.

Za zakonito ustanovitev podjetja v ZAE so potrebni le 4 dnevi, zahvaljujoč podjetju prijaznemu regulativnemu okolju.

Poleg tega država ponuja okolje z razumnimi življenjskimi mesečnimi stroški, ocenjenimi na 909,6 EUR brez najemnine.

ZAE odlikuje tudi izjemno konkurenčen 9 % davek od dohodkov pravnih oseb.

Glede stopnje zadovoljstva oziroma sreče so ZAE prejeli oceno 6,6 od 10, kar kaže na pozitivne življenjske koristi za podjetnike, ki se tam nahajajo.

Skupaj s predvideno 3,6 % rastjo BDP v letu 2024 in BDP na prebivalca v višini 50.892 EUR (za leto 2023) so ZAE ustrezna lokacija za novoustanovljena podjetja, ki želijo uspevati v ugodnih gospodarskih razmerah.


 

Najbolj zahtevne države za ustanovitev zagonskega podjetja

Raziskava je razkrila tudi 10 držav, ki ponujajo najmanj ugodno okolje za startupe in njihove zaposlene.
 

10 najbolj zahtevnih držav za ustanovitev zagonskega podjetja v letu 2024 

Mesto na lestvici Država
1 Filipini
2 Italija
3 Brazilija
4 Egipt
5 Republika Južna Afrika
6 Južna Koreja
7 Kolumbija
8 Švica
9 Avstralija
10 Francija
 

Filipini

Filipini veljajo za najbolj zahtevno državo za ustanovitev zagonskega podjetja.

Država jugovzhodne Azije ima 2. najnižji BDP na prebivalca od vseh lokacij, in sicer 3.445 EUR. Za zakonito ustanovitev podjetja je potrebnih 33 dni, kar je tretji najdaljši čas od vseh analiziranih lokacij.

Tudi ocena kakovosti življenja je druga najnižja, hitrost WiFija je 54,37 Mbps.

Vendar pa imajo Filipini 2. najvišjo napovedano gospodarsko rast BDP v višini 5,7 % v letu 2024, kar je pozitiven znak za gospodarstvo in prihodnja zagonska podjetja v državi.
 

Italija

Italija je 2. najzahtevnejša država za zagonska podjetja, s 3. najnižjo napovedano rastjo BDP za leto 2024 v višini 0,5 %. Ima tudi dokaj visoko davčno stopnjo za podjetja, 27,8 %, zaradi česar je manj donosna možnost kot druge države na seznamu.
 

Brazilija

Podjetja v Braziliji morajo plačati 34 % davek, kar je druga najvišja številka med vsemi analiziranimi državami. Ocena kakovosti življenja v Braziliji je na spodnjem delu lestvice pri 108,93 in je med zadnjimi 10 državami na seznamu. Vendar pa ima dokaj razumne življenjske stroške, in sicer 522,5 EUR na mesec.


Vrednosti USD so preračunane v EUR po povprečnem letnem deviznem tečaju ECB za leto 2023.


Viri: Factiva, Business Name Generator, Khaleej Times, EIU
 
 

Preberite še: 


Gospodarstvo ter možnost vstopa na madžarski trg

Gospodarstvo ter možnost vstopa na nizozemski trg

Gospodarstvo ter možnosti vstopa na trg ZAEZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: