Načrtovane stavke, ki lahko pokvarijo poletne počitnice

torek, 18. julij 2023
 

Številne stavke v transportnem sektiorju Združenega kraljestvaFrancije in Italije


Številne stavke v evropskem transportnem sektorju vplivajo na naše vsakdanje življenje in lahko pokvarijo marsikatere počitniške načrte.
 

Združeno kraljestvo

Turisti, ki v letošnjem poletju odhajajo na počitnice iz terminala 3 in 5 na letališču Heathrow, se lahko soočijo s težavami in počitniškim stresom, ker bodo varnostniki med 24. junijem in 27. avgustom stavkali skupno 31 dni. Okoli 2.000 delavcev, ki so člani sindikata Unite, bo stavkalo v času ključnih datumov potovanja, vključno z začetkom šolskih poletnih počitnic in avgustovskih državnih počitnic.
 

Francija

Tudi izven meja Združenega kraljestva številne stavke v evropskem transportnem sektorju ovirajo načrtovane počitnice.

Pogoste stavke v Franciji, povezane s pokojninsko reformo, so povzročile težave v francoskem prometnem omrežju z odpovedmi letov ter zamudami trajektov.

Stavke so letos poleti prekinile potovanja tudi v Italiji, na Portugalskem, v Španiji in Nemčiji.
 

Italija

15. julija je italijanska stavka letalskega prometa povzročila skoraj 1.000 odpovedi letov. Po navedbah sindikatov so se stavke udeležili skoraj vsi zaposleni. Stavkalo je tudi letališko osebje, ki je med drugim odgovorno za storitve prijave.

Samo na večjih italijanskih letališčih v Rimu, Milanu, Neaplju in Benetkah je bilo odpovedanih več 100 letov, kar je prizadelo približno 250.000 potnikov.

Združenje za zaščito potrošnikov Codacons ocenjuje, da je bila škoda zaradi odpovedi letov in zamud več-milijonska.

Poleg letališkega osebja so stavkali tudi piloti družbe Malta Air, ki upravlja lete Ryanaira v Italiji, ter piloti in stevardese nizkocenovne letalske družbe Vueling.

To je bila 2. večja stavka v Italiji po julijski železniški stavki, ki je povzročila velike težave v javnem prevozu.

Stavke so prizadele Italijo, ki je ena izmed najbolj priljubljenih počitniških destinacij, ravno sredi največje potovalne sezone in med vročinskim valom z visokimi temperaturami.
 

Seznam napovedanih stavk v ključnih evropskih počitniških destinacijah v prihodnjih mesecih 

 

Združeno kraljestvo

Najpomembnejša težava za popotnike med poletnimi počitnicami bo nov krog stavk na letališču Heathrow. Sindikat Unite je napovedal, da bodo varnostniki na terminalih 3 in 5 stavkali skupno 31 dni, in sicer med 25. junijem in 27. avgustom.

Stavke bodo vplivale na številne letalske družbe, vključno z Virgin Atlantic, Emirates, Qatar, American, United in Delta.

Potrjeni datumi stavke so:
 
  • 24., 25., 28., 29. in 30. junij
  • 14., 15., 16., 21., 22., 23, 24., 28., 29., 30. in 31. julij
  • 4., 5., 6., 7., 11., 12., 13., 14., 18., 19., 20., 24., 25., 26. in 27. avgust
Ti datumi zajemajo nekaj najbolj obremenjenih potovalnih dni v letu, vključno z začetkom poletnih šolskih počitnic in avgustovskih državnih praznikov. Sindikat je stavke označil za pomembno stopnjevanje, ki bo močno vplivalo na poletne vozne rede British Airways.

Regionalni koordinator sindikata Unite Wayne King je napovedal, da bodo odpovedi in zamude letov zaradi stavke neizogibne. Sindikat za spor krivi letališče Heathrow.

Tiskovni predstavnik Heathrowa medtem potnike miri, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da zmanjšajo motnje zaradi stavke, da bodo potniki lahko uživali v svojih težko prisluženih poletnih počitnicah.
 

Francija

Francija preživlja nov krog stavk zaradi nenehnih napetosti glede nove pokojninske reforme, ki naj bi stopila v veljavo 1. septembra letos.

Ryanair je sporočil, da je bil 6. junija prisiljen odpovedati več 100 letov zaradi stavke francoskih kontrolorjev zračnega prometa.

Stavke pa ne vplivajo samo na tiste, ki potujejo v Francijo, ampak tudi na lete, ki Francijo le preletijo. Sem spadajo leti iz Združenega kraljestva v Španijo, iz Portugalske v Nemčijo ter iz Italije na Irsko.

Ker sporu ni videti konca, bo verjetno napovedanih še več stavk.
 

Kaj lahko potniki storijo, če stavka vpliva na njihove potovalne načrte

 
  • Pred potovanjem je potrebno preveriti, ali so na izbrani destinaciji kakšne stavke, ter ustrezno temu prilagoditi počitnice. Lokalne stavke na vlakih lahko na primer povzročijo težave pri potovanju z letališča ob prihodu.
  • Če ima let zamudo ali je odpovedan zaradi stavke, je potrebno takoj stopiti v stik z izbrano letalsko družbo.
  • Letalske družbe so v primeru velikih zamud zaradi stavk, dolžne ponuditi pomoč, kot sta hrana, pijača ali nastanitev.
  • Potniki lahko poskušajo rezervirati drug, alternativen let, če je le mogoče.
  • Za lete, ki so dokončno odpovedani, je upravičenost do odškodnine odvisna od tega, ali se stavka šteje za nekaj, kar bi letalska družba lahko nadzorovala.
  • V skladu z zakonodajo Združenega kraljestva in EU so potniki upravičeni do povračila le, če jih prevoznik obvesti o odpovedi leta manj kot 14 dni od datuma načrtovanega leta.Viri: Factiva, The Telegraph, DPA

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju transporta in logistike 

Finančna uspešnost letalskih družb v letu 2023 presega pričakovanja

Naročila novih letal so v porastu
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: