Nemški BMZ bo odprl proizvodnjo baterij v Severni Makedoniji

četrtek, 14. september 2023
 

Konec leta 2023 bo nemški BMZ v Severni Makedoniji začeli graditi novo tovarno baterij

Nemški proizvajalec litij-ionskih baterij BMZ je napovedal, da bo odprl novo proizvodno lokacijo v Skopju, glavnem mestu Severne Makedonije. Investicija je vredna 65 mio EUR in naj bi ustvarila 775 novih delovnih mest.

Pogodbo o širitvenih načrtih BMZ v Republiki Severni Makedoniji so predstavniki makedonske vlade ter družbe BMZ podpisali 4. septembra  v Nemčiji.

Kot je navedeno v sporočilu za javnost, bo družba sprva najela stavbo v okolici Skopja, izgradnjo nove naložbe pa družba načrtuje v Tehnološko industrijski razvojni coni Skopje 2. Gre za 140 ha veliko območje, ki se nahaja 10 km vzhodno od Skopja. V njej deluje 7 podjetij, predvsem iz avtomobilske industrije. 

BMZ Skopje se bo osredotočil na serijsko proizvodnjo baterijskih izdelkov. Gradnja tovarne naj bi se začela do konca leta 2023, končana pa naj bi bila najpozneje v 2 letih.

Nova BMZ tovarna naj bi presegla letno izvozno vrednost 360 mio EUR, s tem pa državi prinesla znatne prednosti, kot so neposredno povečanje izvozne zmogljivosti Severne Makedonije, izboljšanje trgovinske bilance in aktivno sodelovanje pri vzpostavljanju trdnih in trajnostnih gospodarskih temeljev, potrebnih za dolgoročno rast in razvoj države.

Odločitev o postavitvi novega proizvodnega obrata v Severni Makedoniji je bila posledica izjemnih možnosti rasti BMZ in hkratnega pomanjkanja kvalificiranih delavcev v Nemčiji in na Poljskem.

Generalna direktorica BMZ DOOEL Skopje je postala Jelica Ivanovska, ki je v preteklosti delala za druga mednarodna podjetja, kot so Johnson Controls, Visteon Electronics, Coca-Cola in Heineken. 
 

Severna Makedonija na 2. mestu Investment Monitor indeksa uspešnosti vhodnih FDI 

Z nedavnim dogovorom je makedonska vlada v zadnjih dveh letih in pol uspešno sklenila naložbeni cikel v skupni vrednosti več kot 950 mio EUR. 
Ta stalna prizadevanja so že privedla do ustvarjanja novih zaposlitvenih priložnosti, pri čemer naj bi skupno število preseglo 12.500 delovnih mest.

Lani je bila Severna Makedonija po ocenah Investment Monitorja na 2. mestu v indeksu uspešnosti vhodnih FDI glede na raven vhodnih naložb države v razmerju na njen BDP.

Tudi Fitch Solutions napoveduje, da bodo naložbe spodbujale rast v Severni Makedoniji. Več v tem prispevku.
 

O skupini BMZ

Skupina BMZ je prepoznavna z razvojem in proizvodnjo najsodobnejših baterijskih sistemov, ki najdejo aplikacijo v široki paleti izdelkov svetovno priznanih blagovnih znamk. Poleg izdelkov proizvajalcev originalne opreme (OEM) BMZ proizvaja tudi akumulatorske sisteme pod lastno blagovno znamko.


 
 
Viri: Factiva, MarketLine, bne IntelliNews 

 

Preberite še: 

 
Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav 

Gospodarstvo ter možnost vstopa na trg Severne MakedonijeZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: