Nemški Vaillant na Slovaškem odpira mega tovarno toplotnih črpalk

četrtek, 16. marec 2023
 

V Evropi je veliko povpraševanje po toplotnih črpalkah 

Povsod po Evropi je veliko povpraševanje po toplotnih črpalkah, a jih je težko dobiti in morajo kupci po več mesecev čakati nanje.

Tudi nemški trg toplotnih črpalk hitro raste in nemški proizvajalci komajda dohajajo proizvodnjo.

Prodaja toplotnih črpalk v Nemčiji izjemno hitro narašča. Lani je bilo v Nemčiji prodanih 236.000 toplotnih črpalk, kar je 53 % več kot leto prej. Po drugi strani pa je prodaja klasičnih plinskih grelnikov upadla za -8 %. 
 

Nemški proizvajalec Vaillant širi proizvodnjo toplotnih črpalk na Slovaško 

Nemški proizvajalec ogrevalnih sistemov Vaillant širi svojo proizvodnjo in v slovaškem okrožju Senica odpira novo mega tovarno toplotnih črpalk. Začetek proizvodnje je predviden maja 2023.

Nova tovarna na Slovaškem bo imela letno proizvodno zmogljivost 300.000 toplotnih črpalk. Vaillant bo z novo tovarno podvojil svojo proizvodno zmogljivost na več kot pol milijona toplotnih črpalk letno.

Tovarna Senica na Slovaškem poleg montažnih linij vključuje tudi izobraževalni center za partnerje podjetja v dejavnosti ogrevanja, prezračevanja in klimatizacije (HVAC), center za obiskovalce in logistični center.

Nova tovarna Vaillant na Slovaškem stoji na 100.000 m2 površine. To ustreza več kot 14 nogometnim igriščem in je dvakrat večja od nove tovarne toplotnih črpalk na Poljskem, ki jo je konkurent Viessmann napovedal lansko poletje. Proizvodnja toplotnih črpalk zahteva bistveno več prostora kot proizvodnja klasičnih plinskih stenskih enot.
 
 
 

Vaillant in Viessmann sta v Nemčiji vodilna konkurenta na področju toplotnih črpalk 

Proizvajalec Vaillant je od leta 2016 v širitev dejavnosti toplotnih črpalk vložil približno 1 mlrd EUR, v prihodnjih letih pa namerava vložiti še dodatno mlrd EUR. 

Konkurenčni proizvajalec Viessmann je lansko pomlad napovedal, da bo v naslednjih 3 letih vložil 1 mlrd EUR v toplotne črpalke in druge zelene klimatske rešitve.

Oba proizvajalca imata močan položaj na evropskem trgu ogrevanja, predvsem v segmentu plinskega ogrevanja, tako kot njun konkurent Bosch. 

V Nemčiji sta Viessmann in Vaillant trenutno tudi vodilna na trgu v sektorju toplotnih črpalk in tudi tu konkurirata proizvajalcu Stiebel Eltron, ki je bolj specializiran za klimatske naprave. Da bi ohranila prevlado na trgu, želita oba proizvajalca svoje zmogljivosti še razširiti.

Skupna proizvodna zmogljivost 500.000 toplotnih črpalk na leto, za katero si prizadeva Vaillant, zadostuje za ohranitev tržnega deleža, ne zadostuje pa za njegovo povečanje. Vaillant pa si prizadeva, da bi bil v segmentu toplotnih črpalk enako močan kot v segmentu plinskega ogrevanja.

Vendar pa bo trajalo še nekaj časa, da Vaillantova nova tovarna doseže ciljno skupno proizvodno zmogljivost 300.000 toplotnih črpalk na leto, saj naj bi tovarna polno zmogljivost dosegla šele leta 2024. 
 

Evropa potrebuje večjo proizvodno zmogljivost toplotnih črpalk 

Številke Evropskega združenja proizvajalcev toplotnih črpalk (EHPA) kažejo, da je bilo v zadnjem času v Franciji in Italiji nameščenih veliko več novih toplotnih črpalk kot v Nemčiji. 
 
V Franciji jih je bilo lani nameščenih okoli 462.000, v Italiji pa 502.000. To pa je že toliko, kot je ocena namestitev v Nemčiji v prihodnjem letu.

Nemška zvezna vlada želi uveljaviti zakon, ki bo od leta 2024 določal, da mora vsak na novo vgrajen ogrevalni sistem delovati s 65 % obnovljive energije. Posledično bi bilo treba nove ogrevalne sisteme na plin ali olje podpreti s toplotnimi črpalkami, kar naj bi močno povečalo prodajo.


Viri: Factiva, Handelsblatt, Vaillant


 

Preberite še: 


Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav 

Priložnosti na slovaškem trguZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: