Nov val umika zahodnih podjetij z ruskega trga

torek, 21. maj 2024
 

Nov val umika zahodnih podjetij z ruskega trga

V zadnjem času je prišlo do novega vala umika zahodnih podjetij z ruskega trga. Dolga vojna je izčrpala tudi tista podjetja, ki niso pod sankcijami, prav tako pa se povečujejo tudi pritiski na podjetja z Zahoda. Lep primer tega je avstrijska banka Raiffeisen Bank International (RBI), ki sta jo kot največjo tujo banko v Rusiji tako Evropska centralna banka kot ZDA pozvali, da popolnoma zapre svoje poslovanje v Rusiji. Če bo do prodaje prišlo, bo tudi RBI prisiljena znižati ceno za vsaj 50 % kot jo je predpisal Kremelj. Včasih morajo podjetja znižati ceno za celo 90 %.

Zadnji odmevnejši umiki zahodnih podjetij z ruskega trga:
  • Nemška modna veriga Boss je konec letošnjega aprila sporočila, da je našla kupca za svojo rusko podružnico, saj je dosegla dogovor o odprodaji svojega ruskega poslovanja svojemu veleprodajnemu partnerju JSC Stockmann. Ta poteza pomeni konec neposredne prisotnosti Huga Bossa v Rusiji, kot odgovor na geopolitični konflikt v regiji. Trgovec je marca 2022 prekinil spletno prodajo in delovanje svojih trgovin v Rusiji. Boss ni razkril finančnih podrobnosti transakcije, vendar ruska vlada od tujih podjetij zahteva, da prodajo premoženje z najmanj 50 % popustom. Prodajo mora odobriti še nacionalni evropski organ, zaključena pa bo predvidoma v Q3 2024.

  • Za odhod z ruskega trga se je odločila tudi skupina Knauf. Nemški proizvajalec gradbenih materialov se je odločil, da svoja ruska podjetja prenese na lokalno upravljanje in tako po več kot 30 letih konča svojo prisotnost v državi. Knauf  bo kljub prodaji ohranil več kot 4.000 delovnih mest, povezanih z njegovim poslovanjem v Rusiji. Knaufov prodor na ruski trg se je začel leta 1993 z nakupom delnic v tovarni toplotne izolacije in mavčnih izdelkov v Krasnogorsku. Z leti je podjetje močno razširilo svojo prisotnost, z 20 podjetji po vsej Rusiji.

  • Odhod z ruskega trga je letos napovedala tudi britanska banka HSBC. Kupec je ruska banka Expobank, prodaja pa bo predvidoma zaključena v Q2 2024. Expobank je v lasti ruskega poslovneža Igorja Kima. Banka je specializirana za kreditiranje srednjih in velikih podjetij, izdajanje avtomobilskih posojil ter izdajo bančnih garancij in transakcij z vrednostnimi papirji.
  • Hčerinska družba ruske nacionalne plinske družbe Gazprom je v skladu z vladnim ukazom kupila nekdanji 27,5 % delež britanske energetske družbe Shell, v projektu Sahalin-2 LNG na Daljnem vzhodu. Vrednost transakcije je ocenjena na 1 mlrd EUR. Tako kot druge zahodne naftne družbe se je tudi Shell odločil za izstop iz Rusije kot odgovor na invazijo Moskve na Ukrajino.
  • Maja 2024 je francoska družba Danone prodala svoje rusko podjetje EDP. Hčerinsko podjetje je bilo prodano družbi Vamin R LLC. Danone je julija 2023 izgubil nadzor nad upravljanjem svoje ruske podružnice in dejal, da je njegova skupna izguba znašala 1,2 mlrd EUR.
 

Kakšna je usoda prodanih zahodnih podjetij v Rusiji?

Zaradi rusko-ukrajinske vojne so številna zahodna podjetja poceni prodala svoja ruska podjetja in podružnice. Nekatera od teh podjetij še naprej uspešno poslujejo, druga pa se soočajo s težavami in si jih želijo prodati naprej. 

O tem, kakšna je usoda nekdanjih lokalnih podružnic po prodaji in prekinitvi povezave z zahodom, je za Die Presse komentiral Vasilij Astrov, strokovnjak za Rusijo na dunajskem Inštitutu za mednarodne ekonomske študije (WIIW).

Tistim podjetjem, ki so prej v veliki meri lokalizirala proizvodnjo, gre tudi po prodaji relativno dobro. Tista podjetja, ki pa so doživela močan padec čezmejnega ustvarjanja vrednosti, pa imajo v nekaterih primerih težave.

V prvo kategorijo spada veriga hitre prehrane McDonald's, ki je bila kmalu po začetku vojne prodana nekdanjemu lokalnemu poslovnemu partnerju Alexandru Govorju, ki jo zdaj naprej vodi pod imenom Vkusno i točka (Okusno in pika na i). Po začetnih težavah z vzpostavitvijo nadomestnih izdelkov za Big Mac in Co., veriga od ponovnega odprtja leta 2022 deluje nemoteno, predvsem zaradi ruskih kmetov, ki že dolgo oskrbujejo podjetje.

Tudi pri nekaj bankah, ki so prodale svoje rusko imetje, ruski posli še naprej potekajo razmeroma nemoteno, saj so prešle v roke kompetentnim lastnikom. Tak primer je francoska banka Société Générale, katere rusko podružnico je po nizki ceni leta 2022 kupil oligarh Vladimir Potanin.

Povsem drugačna situacija pa je na primer v avtomobilski industriji, potem ko so državo zapustile skoraj vse zahodne avtomobilske znamke.
Nekatere zahodne avtomobilske podružnice in podjetja so prevzela neznana ruska mala podjetja, ki se sedaj soočajo s številnimi težavami. Podjetja so bila prej namreč močno odvisna od tujih komponent, ki so jih uvozila in nato sestavila v Rusiji, da bi se izognila visokim uvoznim tarifam. To se zdaj dogaja v prejšnji Renault tovarni v Moskvi, kjer zdaj izdelujejo znamko Moskvich, izdelano s kitajskimi komponentami.

Ruska vlada je bila aktivno vključena v prodajo in razdelitev podjetij. Nekatera zahodna podjetja so prešla v roke kompetentnih lastnikov. V tem primeru prevzem zahodnega in učinkovito vodenega podjetja pomeni izhodiščno prednost v domači konkurenci.

Po drugi strani pa so odobritev za nakup zaradi dobrih povezav v politiki lahko dobila tudi neznana in majhna podjetja izven panoge, ki sedaj niso kos vodenju podjetja. 

Ruski poslovni medij RBK je nedavno poročal, da se že začenja pojavljati sekundarni trg za preprodajo zahodnih podjetij.

Povpraševanje potencialnih kupcev obstaja, zainteresirani pa so tudi lastniki, ki so kupili zahodna podjetja in so kasneje ugotovili, da ne morejo doseči poslovnega uspeha, ki je bil z vlado dogovorjen kot predpogoj za dovoljenje za nakup.

Več strokovnjakov meni, da bi se preprodaje lahko začele že letos.

Dejstvo, da se nekateri zdaj želijo znebiti zahodnih podjetij, ki so jih kupili, pa ni samo posledica pomanjkanja uspeha podjetja.

Kremelj je v zadnjem času vse bolj agresiven pri nacionalizaciji podjetij, zato se kupci tujih podjetij bojijo razlastitve.

Prav tako pa si novi lastniki zahodnih podjetij, ki so jih kupili s predpisanim najmanj 50 % popustom pri ceni, pri nadaljnji prodaji obetajo spodoben pribitek do tržne cene.

Povpraševanja po zahodnih podjetjih ne manjka, saj so v Rusiji kakovostna in sodobna tuja podjetja zelo iskana. Vprašanje je le, koliko se lahko takšna podjetja razvijejo brez tehnološke pomoči prvotnega zahodnega matičnega podjetja?


Viri: Factiva, Die Presse, MarketLine, ITAR-TASS, Newsbase Daily News  

 

Preberite tudi:


Izzivi rusko-ukrajinske krize

Ruski izvoz v Evropo se je leta 2023 zmanjšal za dve tretjini

Gospodarstvo ter možnost vstopa na ruski trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: