Ruski izvoz v Evropo se je leta 2023 zmanjšal za dve tretjini

torek, 13. februar 2024
 

Ruski izvoz v Evropo je leta 2023 upadel za -68 %

Po podatkih ruske carinske agencije se je ruski izvoz v Evropo leta 2023 zmanjšal za več kot dve tretjini, saj je EU drastično zmanjšala nakupe ruske nafte in plina.

Države EU so ustavile veliko večino nakupov energije iz Rusije, da bi okrepile gospodarski pritisk na Moskvo zaradi njene vojaške ofenzive proti Ukrajini.

Po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax, je ruski izvoz v Evropo leta 2023 upadel za -68 % na 84,9 mlrd USD (približno 78,5 mlrd EUR).

Izvoz v Azijo, ki je nadomestila Evropo kot glavni energetski trg, se je povečal za 5,6 % na 306,6 mlrd USD (283,5 mlrd EUR), poroča agencija.

Potem ko so jo prizadele zahodne sankcije, je Moskva prenehala objavljati širok nabor ekonomskih statistik, vključno s podatki o trgovini s posameznimi državami.

Kitajski carinski podatki so pokazali, da je dvosmerna trgovina med Rusijo in Kitajsko lani dosegla rekordnih 240 mlrd USD (221,95 mlrd EUR), zaradi vse tesnejših gospodarskih, trgovinskih in političnih vezi med Pekingom in Moskvo.

Ruska centralna banka je prejšnji teden tudi sporočila, da je vrednost kitajskih juanov (CNY) na ruskih bančnih računih prvič doslej presegla ameriške dolarje (USD), saj ruski finančni sistem sprejema kitajsko valuto, medtem ko ameriških dolarjev zaradi sankcij ne sprejema.

Skupni trgovinski presežek Rusije je leta 2023 znašal 140 mlrd USD (129,5 mlrd EUR), kar je -58,5 % manj kot leta 2022. Rusija je zaslužila velike prihodke od energije, saj je njena ofenziva na Ukrajino povzročila skokovit dvig cen nafte in plina, Evropa pa je še naprej kupovala rusko energijo večji del leta.

Izvoz energije je ključni vir prihodkov za ruski proračun, saj vsak mesec prinese milijarde dolarjev.

Kot poroča Interfax, se je lani  zmanjšal tudi ruski uvoz iz Evrope, in sicer za -12,3 % na 78,5 mlrd USD (72,6 mlrd EUR), medtem ko je vrednost blaga, kupljenega iz Azije, zrasla za 29,2 % na 187,5 mlrd USD (173,4 mlrd EUR).
 

 

Napovedi svetovne banke za rusko gospodarstvo

Po ocenah svetovne banke je ruski BDP v letu 2023 zrasel za 2,6 %.

K rasti sta največ prispevali trgovina na debelo in predelovalne dejavnosti, ki sta zrasli za 10,9 %, oziroma 7,5 % medletno.
Nekoliko manj sta prispevala trgovina na drobno in gradbeništvo, ki sta se medletno povečala za 6,4 % oziroma 7,9 %.

Rast ruskega BDP sta leta 2023 v veliki meri podpirala vojaško-industrijski kompleks in rast plač zaradi krize na trgu dela.

Gospodarsko rast Rusije omejuje omejena proizvodna zmogljivost, vključno s pomanjkanjem delovne sile, navaja poročilo Svetovne banke.

Svetovna banka napoveduje, da bo gospodarska rast Rusije v letu 2024 dosegla 1,3 %, v letu 2025 pa 0,9 %.


Viri: Factiva, Agence France-Presse, Interfax, ECIPE

 

Preberite še:


Izzivi rusko-ukrajinske krize

Gospodarstvo ter možnost vstopa na ruski trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: