Okrevanje britanske avtomobilske industrije se upočasnjuje

torek, 02. avgust 2022

Avtomobilska industrija Združenega kraljestva je znižala svojo napoved proizvodnje za to leto


Proizvodnja britanske avtomobilske industrije se bo letos po napovedih britanskega združenja avtomobilskih proizvajalcev in trgovcev (SMMT) povečala za 1 %. To pomeni, da bodo do konca leta 2022 izdelali le 866.000 avtomobilov, kar je – 9,5 % manj od marčevske napovedi 976.285 avtomobilov.

5,6 % povečanje v juniju, ki je hkrati tudi drugi zaporedni mesec rasti, daje razlog za optimizem. Cilj, da Združeno kraljestvo proizvede 1 mio vozil na leto, se je zdaj podaljšal do leta 2025.
 

Glavni dejavniki, ki upočasnjujejo okrevanje v sektorju


Vojna v Ukrajini, zapore na Kitajskem in pomanjkanje čipov so glavni dejavniki, ki upočasnjujejo okrevanje v sektorju, ki ga je že prej prizadela pandemija Covid-19.

Proizvajalci pa se soočajo tudi z naraščajočimi stroški surovin in logistike. Cene energije, ki so za 59 % višje v primerjavi s povprečjem EU, so poslabšale že tako nekonkurenčen položaj britanske avtomobilske industrije.

Na industrijo še vedno vplivajo tudi težave z Brexitom. Združenje SMMT je vlado zaprosilo za podaljšanje roka za nove homologacije po Brexitu, ki so potrebne za vsak prodani model.

Preden je Združeno kraljestvo zapustilo EU, so bile tipske odobritve v drugih državah veljavne tudi za Združeno kraljestvo, zdaj pa je vlada dala 18-mesečni rok za uvedbo novega režima. Doslej vlada še ni popravila uredbe, ki bi urejala ta režim, kar povzroča zaskrbljenost v industriji zaradi možnih zamud.

Zaradi vseh težav, s katerimi se sooča britanska avtomobilska industrija, proizvajalci kupcem ne morejo dobaviti dovolj avtomobilov glede na njihovo povpraševanje. Letos jih bodo dobavili 113.000 manj od načrtovanih, kažejo ocene Združenja SMMT.
 

Naložbe v britanski avtomobilski sektor najvišje doslej


Kljub zmanjšanju avtomobilske proizvodnje pa naložbe v avtomobilski sektor Združenega kraljestva še nikoli niso bile tako visoke, saj se industrija preusmerja v elektrifikacijo.

Od začetka leta 2022 je bilo napovedanih za več kot 3,4 mlrd GBP, medtem ko je prej povprečje na leto znašalo okoli 3 mlrd GBP.
Viri: Factiva, The Guardian, City AM Ltd

 

Preberite tudi:

Trendi avtomobilske industrije

Globalni trendi na področju avtomobilske industrije

Analiza avtomobilske industrije Združenega kraljestva


 Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: