Prvi zeleni vodikov koridor med severno in južno Evropo

četrtek, 13. oktober 2022
 

Zelena dobavna veriga vodika med pristaniščema Rotterdam in Algeciras 

Španska energetska skupina Cepsa in pristanišče Rotterdam bosta sodelovala pri vzpostavitvi prvega zelenega vodikovega koridorja med južno in severno Evropo. S tem bosta zagotovila zeleno dobavno verigo vodika med dvema glavnima evropskima pristaniščema, Rotterdam in Algeciras.
 
Cepsa načrtuje izvoz vodika, proizvedenega v njenem energetskem parku San Roque blizu zaliva Algeciras, prek vodikovih nosilcev, kot sta amoniak ali metanol, v pristanišče Rotterdam. 
 
Rotterdam je najpomembnejše energetsko pristanišče v Evropi, saj pokriva 13 % evropskega povpraševanja po energiji, medtem ko je pristanišče Algeciras 1. v Španiji, 4. v Evropi in pomembna trgovska pot med Evropo in Azijo.
 
S podporo nizozemske vlade ter kot del načrtov energetskega prehoda pristanišča Rotterdam, pristaniška uprava in številna zasebna podjetja, dejavna na območju pristanišča, razvijajo potrebno infrastrukturo in zmogljivosti za uvoz zelenega vodika in njegovo distribucijo v severozahodno Evropo. Ta bo s cevovodi za vodik povezala velika industrijska središča na Nizozemskem, v Belgiji in v Nemčiji. 
 

Zelena dobavna veriga bo pripomogla k razogljičenju industrije in pomorskega prometa 

Dobava zelenih goriv bo pripomogla k razogljičenju industrije in pomorskega prometa v obeh pristaniščih ter podprla strategijo Evropske unije RePower EU, ki želi zagotoviti energetsko neodvisnost in varnost Evrope ter spodbuditi proizvodnjo čiste energije. 
 
Trgovski pas naj bi začel delovati do leta 2027. 
 
 

Načrti družbe Cepsa 

Cepsa  namerava razviti podobno dobavno verigo iz svojega energetskega parka La Rabida v Huelvi.

Družba si prizadeva, da bi do leta 2030 prevzela vodilno vlogo v proizvodnji zelenega vodika v Španiji in na Portugalskem ter postala pomemben akter na celotnem evropskem trgu. 

Za proizvodnjo obnovljive energije bo Cepsa v sodelovanju z drugimi proizvajalci obnovljive energije v Andaluziji razvila portfelj 7 GW vetrnih in sončnih projektov, da bi spodbudila integracijo teh novih obratov v elektroenergetski sistem.
 
Cepsini energetski parki v Andaluziji imajo dostop do najbolj konkurenčne obnovljive električne energije v Evropi, skupaj z dobro razvito industrijsko infrastrukturo in neposrednim dostopom do morja, kar predstavlja optimalne pogoje za razvoj obsežnih konkurenčnih projektov zelenega vodika. 
 

Vodik je prednostna naloga energetskega prehoda pristanišča Rotterdam 

Vodik je ena od prednostnih nalog v načrtih energetskega prehoda v Rotterdamu. Pristanišče Rotterdam si skupaj s člani svoje pristaniške skupnosti in povezanimi industrijskimi območji v severozahodni Evropi prizadeva za vzpostavitev infrastrukture in objektov za olajšanje pretoka vodika. 

V sodelovanju z državami izvoznicami in grozdom podjetij, ki delujejo v pristanišču, lahko pristanišče Rotterdam do leta 2030 oskrbi severozahodno Evropo s 4,6 mio ton vodika letno, kar lahko zmanjša CO2 za 46 mio ton.


 
Viri: Factiva, PortsEurope, CE NoticiasFinancieras
 

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju zelene tehnologije

Priložnosti na nizozemskem trgu

Priložnosti na španskem trgu

V Španiji nastajajo vodikove doline in koridorji


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: