Razcvet naložb v sončno energijo na zahodnem Balkanu

torek, 25. april 2023

Države zahodnega Balkana so priča razcvetu naložb v sončno energijo, kar bi lahko pomagalo ublažiti energetsko krizo, ki je upočasnila proces opuščanja energije iz premoga. Vendar predstavniki industrije pravijo, da prenosni sistemi v tej regiji še niso pripravljeni na nove vire energije.
 

Severna Makedonija je postala regionalno središče za obnovljive vire energije

Minister za gospodarstvo Severne Makedonije Kreshnik Bekteshi je za Reuters povedal, da so vlagatelji pospešeno začeli vlagati v sončne elektrarne, Severna Makedonija, ki je uvoznica električne energije, pa je postala regionalno središče za obnovljive vire energije.

Po podatkih regulatorne komisije za energijo Severne Makedonije so po letu 2021 v državi zgradili solarne parke z močjo 139 MW, do konca leta 2023 pa načrtujejo proizvodnjo do 300 MW nove sončne energije, kar bo zadostovalo za oskrbo 8 makedonskih mest z elektriko.

Vendar pa prenosna in distribucijska omrežja še niso pripravljena absorbirati takšnih nenadnih dovodov sončne energije, zato jih morajo razširiti, da bodo lahko sprejemala in uravnotežila energijo, ki nastaja samo podnevi.

Makedonsko omrežje si lahko privošči prenos približno 1.300 MW foto-voltaične energije, distribucijsko omrežje pa ima kapaciteto 700 MW do 800 MW, medtem ko je v načrtu prenos 5.000 MW.

Druga rešitev, čeprav draga, je shranjevanje električne energije. Zato je bila spremenjena zakonodaja, ki od investitorjev zahteva, da zagotovijo baterijsko shranjevanje električne energije na območjih, kjer je omrežje že zakupljeno.

Certificirani proizvajalci solarnih panelov poleg tega opozarjajo, da slab nadzor nad podjetji, ki ob naraščajočem povpraševanju postavljajo solarne panele brez licence, povzroča tehnične napake in lahko povzroči veliko škodo energetskemu sistemu.

"Ljudje se osredotočajo na ceno in na to, kako hitro bodo dela končana, ne razmišljajo pa o daljnosežnih posledicah tako za investitorje kot za omrežje," pravi Goran Paunov, lastnik in generalni direktor podjetja KMG EOL Kvazar, proizvajalca sončnih kolektorjev iz Skopja.


 

Porast investicij v sončne elektrarne beležijo tudi v BiH

Sončne elektrarne so se kot gobe po dežju razrasle tudi po Bosni in Hercegovini, ki je edina balkanska država, ki izvaža elektriko, predvsem v južni Hercegovini.

Stolac je mesto v BiH, ki je pionir na področju sončne energije v državi, saj je že pred 12 leti začelo uporabljati sončno energijo.
Mesto je danes veliko gradbišče, saj ima v načrtu izgradnjo proizvodne zmogljivosti iz sončne energije do 600 MW. Načrt pa je odvisen od zmogljivosti daljnovodov in pripravljenosti državnih agencij, da jih ustrezno razširijo.

Zasebna in javna podjetja na tem območju so se potegovala za projekte v vrednosti približno 1 mlrd BAM, kar je približno 511,3 mio EUR.Viri: Factiva, Reuters

 

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju zelene tehnologije
 
OVE bodo do leta 2025 največji vir proizvodnje električne energije

Makedonija odobrila subvencije za sončne kolektorje

Priložnosti na trgu Severne MakedonijeZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: